Sofabold.dk

Få det fulde overblik over hvad sport der sendes direkte/live på TV. Sofabold giver dig det fulde overblik med nem mulighed for at tilføje til din kalender.

Se vores kalendere - tilføj kampe med ét klik
🇩🇰 Fuld oversigt af 2. Division 2022/2023
🏁 Formel 1 2022 kalender
⚽️ Danske 🇩🇰 hold i Europa 2022/2023 kalender
Stem på resultatet ved at klikke på kamp
🇩🇰 Få 3F Superligaen 2022/2023 i din kalender
🇩🇰 Fuld oversigt af 2. Division 2022/2023
🟡 Brøndby IF kalender 2022/2023
🇪🇸 La Liga 2022/2023 kalender
🏒 Få Metal Ligaen direkte i din kalender
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Få Premier League 2022/2023 i din kalender
🇮🇹 Serie A 2022/2023 kalender
⚫️ FC Midtjylland kalender 2022/2023
NHL 2022/2023 kalender
🇩🇪 1. Bundesliga 2022/2023 kalender
Få overblikket over EHF EURO 2022 (K) ind i din kalender
Klik på kampe/events for mere info
🥇 UEFA Women's EURO 2022 kalender
🏆 Få VM 2022 kampene i din kalender
⚪️ F.C. København kalender 2022/2023
🇩🇰 Få NordicBet Liga 2022/2023 i din kalender
?
×

Velkommen til Sofabold.dk

Sofabold er en TV guide til sport på TV og Stream. Vores eneste formål er at give dig det bedste overblik over hvilken sport der sendes LIVE på TV og Stream, samt hvor.

Hvis du klikker på en kamp/event, kan du finde mere info, samt tilføje kampe/event til din kalender med ét klik. På kampe har du også muligheden for at give dit bud på resultatet.

I vores kalendere kan du tilføje kampe automatisk til din kalender, som derefter vil blive opdateret med tider og TV info

Med kan du anbefale kampe/events til andre brugere af Sofabold.

Som registeret bruger på Sofabold, har du mulighed for at vælge favorithold og turneringer / sportsgrene - disse vil blive markeret med rødt på side, så du har det bedste overblik. Du har som bruger også mulighed for at vælge hvilke TV kanaler der vises i oversigten.

Du er altid velkommen til at kontakte os, hvis du har spørgsmål eller anden feedback.

De oversete faser

Når man sidder og læser de forskellige klubbers ”røde tråd” igennem er det slående, at der bliver fokuseret på forsvarsopstillinger og angrebssystemer, mens der er påfaldende lidt om kontrafasen og endnu mindre om returløb. Jeg har læst en hel igennem den sidste tid og fælles for dem var, at der ikke blev defineret noget som helst omkring returløbet og kontrafasen kun var beskrevet i korte vendinger, sammenlignet med angreb og forsvar.

Håndboldspillet har 4 faser: Forsvar, kontra, angreb og returløb. Mens kontrafasen for ofte bliver reduceret i træning af lange udkast fra målvogter til en hurtig fløjspiller, så bliver returløbet i de fleste klubber slet ikke trænet. På dette punkt er der dog stor forskel på elite- og breddeklubber. Eliteklubberne arbejder langt mere struktureret med særligt kontrafasen og 2. bølge fasen af kontraen og til dels også returløbet. Det er i al fald indtrykket man får, når man ser kampene.

Kikker man på breddeklubberne halter disse to elementer af spillet. Forståelsen er i højgrad, at kontra er noget fløjspillerne løber mens de øvrige spillere forsøger at lave en lang aflevering. Hvis dette ikke lykkedes, kan man lave et langt backkryds. Skulle man friste sig til at spørge spillerne, hvorfor der ikke forsøges andet, får man ullende øjne der skal fortælle, at SÅDAN LØBER MAN kontraen! De ved simpelthen ikke bedre.

Kontra fasen
Ikke mange forstår princippet i, at man skal bruge banen i både bredde og længde retningen for, at maksimere det areal som det returnerende hold skal forsvare. Det betyder, at man skal have 2 fløjspillere afsted sammen med en, der løber op i midten af banen. Typisk en stregspiller. De to fløjspillere skal holde sig tæt på sidelinjen og ikke falde for fristelsen til, at løbe ind over midten af banen, som man ofte ser dem gøre. Ud over, at gøre arealet som det returnerende hold skal dække mindre, gør man det også sværere at få bolden op til kontraspillerne.

Men hvorfor stoppe kontraspillet, fordi man ikke er i stand til at lave den lange og afgørende aflevering. Såfremt man er i stand til, at spille hurtigt uden at lave for mange fejl, findes der gode muligheder i fortsætte presset og satse på afslutnings muligheder for 2. bølgen. Ved januars VM for herrer i Spanien, var det netop i denne fase, at Danmark var stærke. Det var her, at Henrik Mølgaard kompetencer kunne udnyttes. En fase, der for modstander er svær, at forberede sig på da de endnu ikke har fået organiseret deres forsvar.

I denne fase, skal man holde bredden i banen, da hullerne som oftest vil opstå på ydersiden af forsvarsbacks og forsvarsfløje. Et godt trick vil altid være, at arbejde med overgange og/eller retur bolde. Mange arbejder med et langt backkryds, men dette forudsætter, at modstanderne løber helt retur og stiller sig på ”stregen” i eget forsvar. Det lange backkryds er simpelt for modstanderne, at stoppe ved at tackle midt på banen, da løbebanerne gå over midten hvor de fleste løber retur. 

Omvendt kræver en overgang, at spilleren der laver overgangen har kvaliteter der gør ham/hende i stand til at modtage bolden og afslutte fra stregen samt lave screeninger til de andre. For det danske herrelandshold er der eksempelvis ikke megen ide i at lade spillere som Anders Eggert lave voldsomt mange overgange.

Manglende træning
Det er en ganske simpel mangel i træningen/opdragelsen i mange danske klubber. Fejlen er dog i høj grad traditionsbunden og mangel på uddannelse af trænere. Der er fokus på angrebsspil, løbemønstre og systemer i stedet for principperne i kontra og de tekniske forudsætninger, der skal være tilstede for at man kan gennemføre kontra løbet. Dvs. evnen til at kaste og gribe i højt tempo samt vurdere situationer. Når disse er tilstede, kan man begynde at arbejde med faste løbebaner. Helt fundamentalt, skal man bruge tommelfinger reglen om, at mindst 40% af træningstiden (i gennemsnit) skal bruges på, at udvikle individuelle kompetencer. Hvis ikke de individuelle kompetencer er tilstede, kan man ikke udvikle holdspillet.

Den oversete fase: returløbet
Returløbet er en voldsomt overset del af håndbold spillet. Selv i Champions League, bundesligaen og til VM/EM slutrunder ser man hold, der slet ikke gider løbe retur.  Fakta er, at har man strukturerede aftaler om returløb, kan man forhindre modstanderne i at score mange mål. Et eksempel på dette er, det danske herrelandshold til OL i London, hvor mange modstander hold lært af EM slutrunden i Sverige. De var klar over, at mange af de målgivende afleveringer i Danmarks kontrafase fra Mikkel Hansen. Dvs. sendte 1-2 spillere op og dække ham, mens de øvrige løb retur. Dermed tog de mange mål ud af Danmarks spil og var dermed i stand til, at stoppe Danmarks stærkeste fane og et glimrende eksempel på, hvad en organiseret returfase kan gøre (retfærdigvis skal siges, at til OL var Danmark også svagere på andre parametre sammenlignet med EM i Sverige).

Ud over, at forsøge at stoppe modstanderens opspil er der, et par andre taktiske træk man kan arbejde med i returfasen. Dog skal man altid huske, at netop retur løbet trækker mange kræfter fra markspillerne. Så man skal som træner huske at rationalisere med spillernes kræfter. Dvs. variere returløbet, så man spreder arbejdsbyrden på flere spillere henover kampen. 

Vigtigst er det god, at man sørger for at lukke midten af banen i længde retningen. Dvs. man foretrækker at kontraangrebet sker over fløjene fremfor over midten, da der er større chance for modstanderen laver en fejlaflevering eller målmanden redder, når spillet sker ude i siden. Omvendt skal man som returløbende spiller ikke trække for langt mod midten, da det åbner for gode muligheder for modstanderen. 

Klare aftaler
Man skal også gøre det klart for spillerne, hvem der har hvilke roller returløbet. En returløbende fløjspiller har voldsomt svært ved, at dække modstaderens fløj. Ofte kan man med fordel, lade en bagspiller dække den angribende fløj. Men det vigtigt, at aftalerne er på plads, så spillerne også ved, hvem der skal dække hvem f.eks. efter en afslutning hvor en spiller ligger i feltet. En forsættelse af, at man lader bagspilleren dække fløjspilleren i returløbet er, at man kan lade sine fløje være bold erobrende i returløbet, således man får stoppet modstanderens 2. bølge kontra. Dels ved at forhindre det flydende samspil, dels ved at lave frikast når man har muligheden. Alternativt kan man også lade fløjene dække en af modstanderens nøglespillere, som det skete med Mikkel Hansen under OL.

Men det kræver, at man træner denne del af spillet. Og at man giver returløbsspillerne kompetencerne til, at vurdere hvem af modstanderne der er farlige og evt. træne dem i at lokke modstanderne til at lave dårlige afleveringer, som man kan gå ind og erobre. Det vil typisk være ved, at åbne for en aflevering til en fløjspiller, hvor man enten kan erobrebolden, stoppe spillet med et frikast eller slå bolden ud til indkast. Et element i returløbet der er blevet fjernet er målmandens mulighed for, at stå og stoppe kontra angreb op i midten af banen. Dette skete, da reglen om at en målmand udenfor feltet var at betragte som en markspiller blev ændret til, at målvogteren nu ikke må røre modstanderens angribende spillere. Der er meget fornuft i denne regel ændring, af hensyn til spillernes ve og vel. Man kan bare konstatere, at det har givet kontra angrebet bedre vilkår.

Når nu sommeren er forbi, kan jeg sige, at mine træningstimer kommer til, at blive brugt på at forbedre disse to elementer af spillet. Dels ved at give spillerne færdighederne til at fuldføre opgaverne, dels ved at træne faserne. Det vil ske gennem spil, hurtige bevægelser og masser korte spurter. Jeg håber, at have givet inspiration til andre, om at gøre det samme.

⏰ Næste
📊 Ugens spørgsmål
Hvilken udenlandsk fodboldrække følger du tættest?
1. Bundesliga
Allsvenskan
Eliteserien
Eredivisie
La Liga
Ligue 1
Serie A
Premier League
Anden
Uge 32
annonce
annonce
annonce
mackabler.dk
annonce
📆 kalendere

Her er et fuldt overblik over vores kalendere på Sofabold.

Speciel 2022/2023
Fodbold
FIFA World Cup 2022
3F Superliga
Gjensidige Kvindeligaen
NordicBet Liga
2. Division
3. Division
Premier League
La Liga
1. Bundesliga
2. Bundesliga
Serie A
UEFA Champions League
UEFA Europa Conference League
UEFA Europa League
UEFA Women's Champions League
Allsvenskan
Damallsvenskan
Eliteserien
Danmark
Danmark (K)
Danmark (U21)
AaB
Aarhus Fremad
AB Gladsaxe
AB Tårnby
AC Horsens
AGF
B.93
BK Frem
Brabrand IF
Brøndby IF
Dalum IF
Esbjerg fB
F.C. København
FC Fredericia
FC Helsingør
FC Midtjylland
FC Nordsjælland
FC Roskilde
Fortuna Hjørring (K)
Frederiksberg Alliancen 2000
Fremad Amager
HB Køge
HB Køge (K)
Hellerup IK
Hillerød Fodbold
Hobro IK
Holstebro Boldklub
Hvidovre IF
IF Lyseng
Ishøj IF
Jammerbugt FC
Kolding IF
Lyngby Boldklub
Middelfart Boldklub
Nykøbing FC
Næsby BK
Næstved Boldklub
OB
Randers FC
SfB-Oure FA
Silkeborg IF
Skive IK
SønderjyskE
Thisted FC
Vanløse IF
Vejle Boldklub
Vendsyssel FF
Viborg FF
VSK Aarhus
Young Boys FD
Arsenal FC
Chelsea FC
Liverpool F.C.
Manchester City
Manchester United
Tottenham Hotspur F.C.
Atlético de Madrid
FC Barcelona
Real Madrid C.F.
Sevilla FC
València CF
Villarreal CF
Bayer 04 Leverkusen
Borussia Dortmund
Eintracht Frankfurt
FC Bayern München
RB Leipzig
A.C. Milan
AS Roma
F.C. Internazionale Milano
Juventus F.C.
S.S. Lazio
S.S.C. Napoli
Olympique de Marseille
Olympique Lyonnais
Paris Saint-Germain
Stade Rennais FC
Håndbold
EHF EURO (K)
IHF World Cup - Men
Bambusa Kvindeliga
HTH HerreLigaen
EHF Champions League (H)
EHF Champions League (K)
EHF European League (H)
EHF European League (K)
Danmark Håndbold (H)
Danmark Håndbold (K)
Aalborg Håndbold
Bjerringbro-Silkeborg
GOG Håndbold
Ikast Håndbold
København Håndbold
Nykøbing Falster Håndbold
Odense Håndbold
Skanderborg Aarhus Håndbold (H)
Skjern Håndbold
Team Esbjerg
Viborg HK
Ishockey
Metal Ligaen
National Hockey League
Basketball
Basket Ligaen
National Basketball Association
Andre
E-sport - CS:GO
Formel 1
Tennis - ATP
Tennis - WTA
Vuelta A Espana
annonce
Sofabold.dk
Alle logoer tilhører de respektive klubber, turneringer, forbund og TV stationer - © Sofabold 2011-2022
Vi gør opmærksom på, at alt info er vejledende og TV kanalerne kan lave sidste minuts ændringer. 🤷🏻‍♂️