Sofabold.dk

Få det fulde overblik over hvad sport der sendes direkte/live på TV. Sofabold giver dig det fulde overblik med nem mulighed for at tilføje til din kalender.

🟡 Brøndby IF kalender 2022/2023
⚫️ FC Midtjylland kalender 2022/2023
🏒 Få Metal Ligaen direkte i din kalender
🇩🇪 1. Bundesliga 2022/2023 kalender
Få overblikket over EHF EURO 2022 (K) ind i din kalender
⚽️ Danske 🇩🇰 hold i Europa 2022/2023 kalender
🇩🇰 Fuld oversigt af 2. Division 2022/2023
NHL 2022/2023 kalender
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Få Premier League 2022/2023 i din kalender
🇩🇰 Få NordicBet Liga 2022/2023 i din kalender
🇪🇸 La Liga 2022/2023 kalender
🥇 UEFA Women's EURO 2022 kalender
🏁 Formel 1 2022 kalender
🏆 Få VM 2022 kampene i din kalender
Stem på resultatet ved at klikke på kamp
🇩🇰 Fuld oversigt af 2. Division 2022/2023
Se vores kalendere - tilføj kampe med ét klik
🇩🇰 Få 3F Superligaen 2022/2023 i din kalender
⚪️ F.C. København kalender 2022/2023
🇮🇹 Serie A 2022/2023 kalender
Klik på kampe/events for mere info
?
×

Velkommen til Sofabold.dk

Sofabold er en TV guide til sport på TV og Stream. Vores eneste formål er at give dig det bedste overblik over hvilken sport der sendes LIVE på TV og Stream, samt hvor.

Hvis du klikker på en kamp/event, kan du finde mere info, samt tilføje kampe/event til din kalender med ét klik. På kampe har du også muligheden for at give dit bud på resultatet.

I vores kalendere kan du tilføje kampe automatisk til din kalender, som derefter vil blive opdateret med tider og TV info

Med kan du anbefale kampe/events til andre brugere af Sofabold.

Som registeret bruger på Sofabold, har du mulighed for at vælge favorithold og turneringer / sportsgrene - disse vil blive markeret med rødt på side, så du har det bedste overblik. Du har som bruger også mulighed for at vælge hvilke TV kanaler der vises i oversigten.

Du er altid velkommen til at kontakte os, hvis du har spørgsmål eller anden feedback.

Fra forsvar til kontra

Gennem sommeren, vil jeg skrive lidt om de taktiske beslutninger, som en træner skal foretage. Ikke så meget om hvordan man udfører dem, men i stedet om de overvejelser man som træner skal gøre sig. Baggrunden er, at jeg savner denne nuance i medierne. Når eksempelvis landsholdene scorer færre mål på kontra, bliver diskussionen omkring den enkelte spillers performance. Sjældent bliver trænerens taktiske dispositioner inddraget, da det ganske simpelt bliver for kompliceret til, at det kan kommunikeres i 1-2 minutters indslag.

Realiteterne
Hvorfor er dette aktuelt. Det er det af 2 årsager.  Den ene er baggrunden for Team Tvis' sejr i damerne Europa Cup, hvor de i returkampen simpelthen løb fra modstanderne. Den anden er, at vi gennem de seneste år har set at det gennemsnitlige antal mål scoret per kamp er faldet gennem de seneste år. Dels er fokus på de hurtige opgiverkast blevet reduceret, da det medførte for mange fejl og dermed gav modstanderne for mange kontrascoringer, dels har man ændret forsvarsopstillinger til eksempelvis 4-2 eller 3-2-1. 

Ikke at det giver bedre eller dårligere håndbold. Men det frem hæver andre facetter af spiller. Eksempelvist bliver det nødvendigt, at score flere mål på etablerede angreb og derfor sætter det større krav til spillernes skud/finte færdigheder, aftaler, vurderingsspil og løbebaner. Ofte vil det også gøre "tempoet i spillet" langsommere. Dette er væsentlige faktorer, som man skal have i baghovedet. I særdeleshed hvis man ser kvinde finalerne, da det vil være kontrafasen, der bliver afgørende i opgør mellem TTH og FCM.

Sammenhængen mellem forsvarsopstilling og kontrafase
Den umiddelbare logik er, at offensive forsvar står højt på banen og som giver gode muligheder for kontraspil. Men kikker man tilbage på 90'ernes svenske regime i herrehåndbold, var udgangspunktet altid et fladt 6-0 med stødende 3'er. Netop "svensker forsvaret" var fladt og lå lavt på banen, men samtidigt scorede de bedste hold generelt mange kontramål. Både 1. og 2. bølge kontramål.

De seneste 10-15 år har udviklingen gået i retning af, at man skulle eksperimentere mere med forsvars opstillingerne. Først ved Frankrig, der indførte en aggressiv 5-1 opstilling med Jackson Richardson på toppen. Siden har 3-2-1 forsvaret fået en ny revival og 4-2 forsvaret (eller 6-0 med stødende 2'ere) er blevet en fast del af dagens håndbold. Men forsvarsformer og forsvarsfasen, vil jeg skrive lidt mere om senere i løbet af sommeren.

Komplekset ved høje forsvar
Hvor man gennem i en umiddelbar logisk sammenhæng vil konkludere, at høje opstillinger som eksempelvis 3-2-1 forsvaret vil give de bedste forudsætninger for kontra, så er virkeligheden langt mere kompleks. Samtidig er det også en voldsomt forsimplet billede, at kalde 6-0 for defensivt og 3-2-1 for offensivt. Det vil være mere reelt at tale om høje og lave forsvarsopstillinger alt efter, hvor på banen at udgangspunktet for forsvaret er. Men for ikke at skrive lang afhandling går jeg ikke ind i en diskussion om dette. Jeg nøjes med, at kikke på høje/lave forsvar.

3-2-1 forsvar vil som udgangspunkt være et højt forsvar, hvor forsvarsspilleren på toppen står et stykke udenfor 3-meter linien. Samtidigt vil netop dette forsvar give det dårligste fundament for kontraløbet. Primært fordi, at alle forsvarspillerne er aktiverede og derfor ikke kan "tyvstarte", som fløjene typisk kan i eksempelvis 6-0 opstillinger.  Forsvarsfløjene vil være aktiveret ved, at skulle stå langt inde mod midten af banen (set i forhold til sidelinjerne), for at lukke hullet bag de fremskudte backs.

Men netop denne opstilling kan låse kontrafasen, da spilleren på toppen vil løbe kontraen, i længde retningen, langs banens midterakse. Det er samtidig her, at modstanderne vil forsøge at lukke først. De to forsvarsbacks, vil være aktiverede med opgaver overfor modstandernes backs og vil ofte også være backs i angrebet, således deres løbebane ville være med til at holde banen "smal", da de starter langt inde i banen og vil ikke løbe "dybt" i angrebet. Dermed kan modstandernes returløb koncentrere sig om midten af banen og nøjes med at sideforskyde i forhold til boldsiden.

Selvfølgelig kan man lave taktiske tiltag, såfremt spiller materialet er til det, ved at lade eksempelvis de to forsvarsbacks spille fløje i angrebet (uden at lave forsvars-angrebs udskiftninger). Hermed kunne man styrke 2. bølgekontraen. Vælger man at  dække 3-2-1 må man acceptere, at antallet af mål scoret totalt falder, at såvel modstandere som eget hold. Det samme gør sig gældende andre forsvarsopstillinger, der aktiverer fløjene ved at flytte dem længere ind på banen for eksempelvis at lukke huller bag fremskudte backs. Det er eksempelvis 4-2 forsvaret men også tildels det skæve 5-1 forsvar.

Bedste udgang punkt for kontra
Der er 3 fundamentale tekniske krav for, at kunne have en succesfuld kontrafase. Det er:

1. præcise og hårde afleveringer
2. afleveringer, gribninger og afslutninger fortages mens man bevæger sig i høj fart
3. 
man bruger banens dimensioner, ved at bruge banens længde og bredde således man maksimerer det område, at forsvaret skal dække.

Det er netop det 3. og sidste punkt, som jeg har beskæftiget mig med herover. Nøglepersoner i forhold til kontrafasen er fløj- og stregspillere, der sikrer bredden i kontraen, mens de tre backs skal sikre dybden i banen.

I et "simpelt" 6-0 eller 5-1 forsvar, har fløjspilleren kun begrænset ansvar i forsvarsfasen og er derfor fri til, at starte kontraen så snart modstanderne begynder at trække til afslutning. F.eks i det øjeblik en back lægger an til skud eller når indspillet til stregen sker. Hvis man lader dem "blænde" fløjen af (dvs. ikke lader angrebsfløjen få bolden oppe i banen), kan man oven i købet lade dem vinde et par meters forspring i forhold til modstanderne.

At prøve at forstå disse sammenhænge, bringer en masse nuancer frem spillet, som vil øge nydelsen for de fleste. Man kan altid sætte sig ned og se en kamp, juble over målene og nyde atmosfæren. Men tager man sig tid til, at kikke på de taktiske træk i kampen og forsøge at forstå hvorfor tingene sker, så bliver det pludselig en helt anden oplevelse. En klog mand sagde engang, at skal man forstå spillet, skal man ikke kikke på den der scorer målet, men på alle de andre. Prøv det engang, næste gang du ser en håndboldkamp. 

⏰ Næste
📊 Ugens spørgsmål
Hvilken udenlandsk fodboldrække følger du tættest?
1. Bundesliga
Allsvenskan
Eliteserien
Eredivisie
La Liga
Ligue 1
Serie A
Premier League
Anden
Uge 32
mackabler.dk
annonce
annonce
annonce
annonce
📆 kalendere

Her er et fuldt overblik over vores kalendere på Sofabold.

Speciel 2022/2023
Fodbold
FIFA World Cup 2022
3F Superliga
Gjensidige Kvindeligaen
NordicBet Liga
2. Division
3. Division
Premier League
La Liga
1. Bundesliga
2. Bundesliga
Serie A
UEFA Champions League
UEFA Europa Conference League
UEFA Europa League
UEFA Women's Champions League
Allsvenskan
Damallsvenskan
Eliteserien
Danmark
Danmark (K)
Danmark (U21)
AaB
Aarhus Fremad
AB Gladsaxe
AB Tårnby
AC Horsens
AGF
B.93
BK Frem
Brabrand IF
Brøndby IF
Dalum IF
Esbjerg fB
F.C. København
FC Fredericia
FC Helsingør
FC Midtjylland
FC Nordsjælland
FC Roskilde
Fortuna Hjørring (K)
Frederiksberg Alliancen 2000
Fremad Amager
HB Køge
HB Køge (K)
Hellerup IK
Hillerød Fodbold
Hobro IK
Holstebro Boldklub
Hvidovre IF
IF Lyseng
Ishøj IF
Jammerbugt FC
Kolding IF
Lyngby Boldklub
Middelfart Boldklub
Nykøbing FC
Næsby BK
Næstved Boldklub
OB
Randers FC
SfB-Oure FA
Silkeborg IF
Skive IK
SønderjyskE
Thisted FC
Vanløse IF
Vejle Boldklub
Vendsyssel FF
Viborg FF
VSK Aarhus
Young Boys FD
Arsenal FC
Chelsea FC
Liverpool F.C.
Manchester City
Manchester United
Tottenham Hotspur F.C.
Atlético de Madrid
FC Barcelona
Real Madrid C.F.
Sevilla FC
València CF
Villarreal CF
Bayer 04 Leverkusen
Borussia Dortmund
Eintracht Frankfurt
FC Bayern München
RB Leipzig
A.C. Milan
AS Roma
F.C. Internazionale Milano
Juventus F.C.
S.S. Lazio
S.S.C. Napoli
Olympique de Marseille
Olympique Lyonnais
Paris Saint-Germain
Stade Rennais FC
Håndbold
EHF EURO (K)
IHF World Cup - Men
Bambusa Kvindeliga
HTH HerreLigaen
EHF Champions League (H)
EHF Champions League (K)
EHF European League (H)
EHF European League (K)
Danmark Håndbold (H)
Danmark Håndbold (K)
Aalborg Håndbold
Bjerringbro-Silkeborg
GOG Håndbold
Ikast Håndbold
København Håndbold
Nykøbing Falster Håndbold
Odense Håndbold
Skanderborg Aarhus Håndbold (H)
Skjern Håndbold
Team Esbjerg
Viborg HK
Ishockey
Metal Ligaen
National Hockey League
Basketball
Basket Ligaen
National Basketball Association
Andre
E-sport - CS:GO
Formel 1
Tennis - ATP
Tennis - WTA
Vuelta A Espana
annonce
Sofabold.dk
Alle logoer tilhører de respektive klubber, turneringer, forbund og TV stationer - © Sofabold 2011-2022
Vi gør opmærksom på, at alt info er vejledende og TV kanalerne kan lave sidste minuts ændringer. 🤷🏻‍♂️