Sofabold.dk

Få det fulde overblik over hvad sport der sendes direkte/live på TV. Sofabold giver dig det fulde overblik med nem mulighed for at tilføje til din kalender.

Klik på kampe/events for mere info
?
×

Velkommen til Sofabold.dk

Sofabold er en TV guide til sport på TV. Vores eneste formål er at give dig det bedste overblik over hvilken sport der sendes LIVE på TV, samt hvor.

Hvis du klikker på en kamp/event, kan du finde mere info, samt tilføje kampe/event til din kalender med ét klik. På kampe har du også muligheden for at give dit bud på resultatet.

I vores kalendere kan du tilføje kampe automatisk til din kalender, som derefter vil blive opdateret med tider og TV info

Med kan du anbefale kampe/events til andre brugere af Sofabold.

Som registeret bruger på Sofabold, har du mulighed for at vælge favorithold og turneringer/sportsgrene - disse vil blive markeret med rødt på side, så du har det bedste overblik. Du har som bruger også mulighed for at vælge hvilke TV kanaler der vises i oversigten.

Du er altid velkommen til at kontakte os, hvis du har spørgsmål eller anden feedback.

Dommerkonflikten mellem DFU og DBU

Hvis man har læst lidt med på min Twitter-profil den seneste uges tid, så har nok stødt på emnet, jeg vil skrive om denne weekend. Jeg vil forsøge, at give et lidt mere nuanceret billede af den verserende dommerkonflikt, der netop kan sætte en midlertidig stopper for breddefodbolden i Danmark.

Som nogle nok ved, er jeg uddannet dommer, men bruger kun denne uddannelse til at "booste" min træneruddannelse og komme hurtigere/bedre igennem denne. Men derfor synes jeg godt, jeg kan være neutral i denne sag - selvom jeg selvfølgelig har en holdning. Ellers havde jeg ikke skrevet om emnet.

Igennem de seneste måneder har Danmarks Fodbolddommerunion (DFU) og Dansk Boldspil-union (DBU) forhandlet om breddedommernes arbejdsaftale(r). Fuldstændig som man kender det fra et ordinært civilt arbejde, findes der også en overenskomst for både bredde- og elitedommere. Eller - det gjorde der.

Inden jeg går igang, vil jeg bringet lidt klassisk økonomisk teori (rationelt betragtet!); Hvorfor går man på arbejde? For at få løn, så man kan betale sine udgifter. Hvorfor vil man gerne have løn? Fordi man gerne vil kompenseres for den tid man bruger på at arbejde. Kort sagt, har hvert (voksent) menneske et trade-off mellem fritid og arbejde. Eller betragtet på en anden måde: At holde fri eller tjene penge. Altså; jo mere tid du bruger på at holde fri, jo færre penge tjener du. Marginalt set, vil én der arbejder 8 timer tjene dobbelt så meget som én der arbejder 4 timer.

Ja, det er simpelt, men en vigtig forudsætning for at forstå en del af dommerkonflikten.

Størstedelen af konflikten består i, at DFU har krævet en lønstigning på 18 kroner. Den nuværende dommergodtgørelse er 200 kroner pr. dømt kamp. Uanset længden af kampen og uanset hvilket niveau der dømmes på. (Der er andre satser med trio-kampe). DBU har i midlertidig kun gået med til en lønstigning på 7 kroner, og vil ikke matche ønsket fra DFU.

En dommer skal møde tidligst 30 minutter før, men det er kostume, at man møder 45 minutter før kampstart. Derudover skal der dømmes 90 minutters fodbold, samt måske 20 minutters omklædning. Regner vi en realistisk transporttid med, fås at en (velforberedt) breddedommer bruger 215 minutter pr. kamp. Regner vi dette i timer, svarer dette til lidt over 3 og en halv time. Med den gamle ordning svarer dette til en effektiv timeløn på 55,87 kroner. (Hertil skal lægges SKATs kørselsgodtgørelsestakst på 3,82 kr. pr. km. kørt).

Er lønnen, eller kompensationen, grunden til at man bruger 40-50 weekenden på at dømme breddefodbold? Nej, slet ikke! Og det kommer det nok aldrig til at blive.

En typisk årsag til, at man overhovedet er aktiv dommer i bredderækkerne, er, at man tilhører en lokal fodbolddommerklub. Typisk opdelt efter de gamle amter, der blev nedlagt i d. 1. januar 2007. I disse lokale fodbolddommerklubber arrangeres en række sociale og dommerfaglige arrangementer, som gør at man bliver en skarpere dommer.

Og det er her, hele udfordringen ligger og hvor konflikten for alvor rammer manden, der weekend efter weekend render rundt og bliver skældt ud og råbt efter. For DBU har (i første omgang) valgt at udelukke hele DFU og dermed alle de lokale fodbolddommerklubber. Altså hele foreningen og organisationen bag alle danske (bredde-)fodbolddommere.

Her lægger jeg neutral-hatten, og tager den på igen om et par afsnit 
Man har på mere eller mindre Nordkoreansk facon forsøgt, via 3-5 propagandatekster i Diktatorisk Boldspil-Union, at opfordre alle danske dommere til at droppe deres egen (fag-)forening og bedt dommerne om blot at tilmelde sig DBUs eget program - som de i alt hast har oprettet. Meget pludseligt. Dette startede mandag, præcis 2 uger efter DFU havde sendt deres afvisning af DBUs seneste udspil. Vel og mærke, 2 uger hvor DFU intet havde hørt fra DBU.

Fredag kunne man så læse på DBU.dk, at man lige pludselig tilbyder "Halv pris" på dommerkurser, startende pr. omgående. Hvorfor dette? Jo, fordi man har indset at der nok ikke er mange af de eksisterende dommere der vil dømme for DBU på disse vilkår. Så nu vil man prøve at tiltrække nye dommere - som så selv skal betale for en måske ringere aftale, end hvad de kunne have fået.

Siden har man efterhånden fundet ud af, at der er ikke ret mange dommere der gider hoppe med på den nye aftale. Så sent som lørdag middag, kan man låse på JP.dk (Jyllands-Posten), at man i DBU Jylland kommer til at aflyse mange spillerunder af turneringerne der stater den 1. april, hvis man ikke snart finder en løsning.

Jyllands-posten.dk er også det eneste danske medie, jeg har set følge op på sagen, gennem hele ugen. De udøver faktisk journalistik på konflikten, hører begge parter, og har andet end blot DBU-citathistorier. Tankevækkende... Men fremragende prioritering af Jyllands-Posten.

Farcen bliver endnu større, når DBU selv opfordrer til, at elite-kampe på ungdomsniveau skal dømmes af mor og far = IKKE-UDDANNEDE DOMMERE! Hvordan i alverden havde man tænkt sig, at dette skulle blive taget seriøst? Og hvad så med Danmarksserie-kampe på Senior-niveau, som heller ikke er indbefattet i Elite-dommernes aftale? De skal også dømmes af en tilskuer? Det' jo for mærkeligt. Og en usmart udmelding - "among others".

Neutral-hatten på igen
Når alt dette er sagt, så må vi tage den mere neutrale hat på igen.

Jeg vil alle mine dage, være DBU evigt taknemmelig. Uden deres fantastiske arbejde, havde jeg aldrig fået de oplevelser jeg nu har fået. De kompetencer, og de muligheder det vil give mig i fremtiden.

I alt dette skal man huske IKKE at dømme autoriteten og mastodonten, uden man tænker sig rigtig godt om. DBU er rigtig, rigtig mange ting! Faktisk består DBU af hele 7 udvalg med dertilhørende 15 under faggrupper. Heriblandt er bare ét af dem for dommere. Dette glemmer 98% af de der udtaler sig. Dermed bliver debatten skinger og meget meget usaglig. Hvilket ikke ligefrem gavner situationer som denne.

Jeg vil opfordre til, at man følger begge parter i denne specifikke sag, så man får begge sider af samme sag. DBU kommunikerer primært gennem DBU.dk, og DFU kan følges på både facebook.com (https://www.facebook.com/pages/DFU-Danske-fodbolddommere/184990778234861?ref=ts&fref=ts) og på df-u.dk.

Og bare rolig... Jeg følger op på sagen.

⏰ Næste
annonce
annonce
annonce
annonce
📆 kalendere

Her er et fuldt overblik over vores kalendere på Sofabold.

Fodbold
3F Superliga
Gjensidige Kvindeligaen
NordicBet Liga
2. Division
3. Division
1. Bundesliga
La Liga
Premier League
Serie A
UEFA Champions League
UEFA Europa Conference League
UEFA Europa League
UEFA Womens Champions League
AaB
AC Horsens
AGF
Brøndby IF
Brønshøj Boldklub
Esbjerg fB
F.C. København
FC Fredericia
FC Helsingør
FC Midtjylland
FC Nordsjælland
Fremad Amager
HB Køge
HB Køge (K)
Hobro IK
Hvidovre IF
Kolding IF
Lyngby Boldklub
Nykøbing FC
OB
Randers FC
Silkeborg IF
SønderjyskE
Vejle Boldklub
Vendsyssel FF
Viborg FF
Arsenal FC
Chelsea FC
Liverpool F.C.
Manchester City
Manchester United
Tottenham Hotspur F.C.
FC Barcelona
Real Madrid C.F.
Borussia Dortmund
FC Bayern München
A.C. Milan
AS Roma
F.C. Internazionale Milano
Juventus F.C.
Paris Saint-Germain
Danmark
Danmark (K)
Danmark (U21)
Håndbold
Bambusa Kvindeliga
HTH HerreLigaen
EHF Champions League (H)
EHF Champions League - Kvinder
Aalborg Håndbold
København Håndbold
Odense Håndbold
Team Esbjerg
Danmark Håndbold (H)
Danmark Håndbold (K)
Amr. Football
National Football League
Ishockey
Metalligaen
National Hockey League
Champions Hockey League
Rungsted Seier Capital
SønderjyskE Ishockey
Basketball
Basket Ligaen
National Basketball Association
Andre
E-sport - CS:GO
Formel 1
Skiskydning
Tennis - ATP
Tennis - WTA
annonce
Sofabold.dk
Alle logoer tilhører de respektive klubber, turneringer, forbund og TV stationer - © Sofabold 2011-2021
Vi gør opmærksom på, at alt info er vejledende og TV kanalerne kan lave sidste minuts ændringer. 🤷🏻‍♂️