Sofabold.dk

Få det fulde overblik over hvad sport der sendes direkte/live på TV. Sofabold giver dig det fulde overblik med nem mulighed for at tilføje til din kalender.

Klik på kamp for mere info

Anmeldelse: Vi var unge og ubekymrede

Cykelsæsonen er over os. De første forårsklassikere er kørt og snart står den første af de store etapeløb, Giro D'Italia, for døren. I den forbindelse har jeg læst en af de helt store franske cykelhelte, Laurent Fignons, selvbiografi Vi var unge og ubekymrede, der udkom på dansk i 2016. Laurent Fignon, der døde af cancer i 2010, 50 år gammel, skrev bogen i 2009 kort efter at han fik konstateret sygdommen. 

I bogen fortæller Fignon åbent og ærligt om sit syn på, og sit forhold til, cykelsporten i de år han var aktiv. Han fortæller i det første kapitel om det dramatiske lavpunkt i karrieren, hvor han i 1989 tabte Tour de France til amerikanske Greg Lemond med bare sølle otte sekunder. Han giver her udtryk  for sit forhold til amerikaneren, der ikke får de bedste ord med på vejen af en Laurent Fignon der, bogen igennem, er meget kontant i forhold til at beskrive venner og fjender. 

Han beskriver i bogen også sit forhold til en anden af fransk cykelsports helt store navne, nemlig Bernard Hinault, der var holdkaptajn for en ung Fignon, og som reelt var grund til at Fignon vinder sit første Tour de France i 1983, da Hinault ikke er med i løbet. Året efter vinder Fignon igen Tour de France, denne gang med Hinault i løbet, og det er dette løb, der for alvor sætter Fignon op i verdenstoppen. De næste år bliver dog præget af skader og dårlig form, mens hans tour i 1989 ender med de berømte otte sekunder. Det år var han i øvrigt favorit til at vinde løbet efter at han også vandt Giro D'Italia det samme år. 

Laurent Fignon fortæller også, omend kort, om Bjarne Riis, der kører tre sæsoner sammen med Fignon i slutningen af 1980'erne og starten af 1990'erne. Riis er en stor hjælp for franskmanden i 1989 i Giro D'Italia, hvor Riis også selv vinder en etape.  

Og hvad med doping? Bliver det overhovedet nævnt i bogen? Ja, det bliver det. Fignon nævner brugen af diverse midler, herunder kokain, igennem karrieren. Ikke forstået således at han nævner sit eget misbrug som noget stort eller ualmindeligt, men han nævner at andre ryttere har brugt anabole stereorider og lignende, men EPO og andet bloddoping nævner han først kommer frem efter 1990. Fignon mister i stigende grad lysten til at cykle på konkurrenceplan - ikke mindst fordi der er flere ryttere der bruger de nye midler, og han stopper karrieren i 1993. 

Problemet med selvbiografier, denne er ingen undtagelse, er at man sidder tilbage med spørgsmålet om det der står nu også kan tages for gode varer. Her er eksempelvis en bog, hvor Fignon fremstår som den positive, uadvendte cykelrytter, der altid kører på cykel fordi det er sjovt. Jeg mangler måske lidt en nuancering indimellem, men det er selvfølgelig genrens store problem. Bortset fra det, er bogen faktisk ganske fin og den er uhyre godt skrevet af Fignon, der desværre døde alt for tidligt. Man bliver klogere på Fignon og man kommer ind på personen bag sporten og får et kig ind bag facaden i forhold til kontraktforhandlinger, sportsdirektører af både den ene og den anden slags og man får et syn på cykelsporten i slutningen af den ubekymrede periode, som Fignon betegner den periode han selv kørte cykelløb.

Elsker man cykling er det et must-read af og om en af de helt store inden for cykelsporten. Kan man godt lide selvbiografier af store personligheder vil jeg bestemt også anbefale den. 

Vi var unge og ubekymrede er skrevet af Laurent Fignon
og udgivet på dansk i juni 2016 af Den Franske Bogcafés Forlag 

 

⏰ Næste
📊 Ugens spørgsmål
Hvilken ⚽️ liga følger du tættest?
3F Superligaen
NordicBet Ligaen
2. Division
Premier League
La Liga
Serie A
1. Bundesliga
Ligue 1
Eredivisie
Anden
Uge 05
📆 kalendere

Her er et fuldt overblik over vores kalendere på Sofabold.

Fodbold
3F Superliga
Gjensidige Kvindeligaen
NordicBet Liga
2. Division
1. Bundesliga
La Liga
Ligue 1
Major League Soccer
Premier League
Serie A
UEFA Champions League
UEFA Europa League
UEFA Euro 2020
A-League
AaB
AC Horsens
AGF
Brøndby IF
Esbjerg fB
F.C. København
FC Midtjylland
FC Nordsjælland
HB Køge
Hobro IK
Lyngby Boldklub
Nykøbing FC
OB
Randers FC
Silkeborg IF
SønderjyskE
Vejle Boldklub
Viborg FF
Arsenal FC
Chelsea FC
Liverpool F.C.
Manchester City
Manchester United
Tottenham Hotspur F.C.
FC Barcelona
Real Madrid C.F.
Borussia Dortmund
FC Bayern München
Danmark
Danmark (K)
Danmark (U21)
Håndbold
HTH Ligaen
Primo Tours Ligaen
1. Bundesliga Männer
EHF Champions League (H)
EHF Champions League - Kvinder
Aalborg Håndbold
København Håndbold
Odense Håndbold
Team Esbjerg
Danmark Håndbold (H)
Danmark Håndbold (K)
Amr. Football
National Football League
Ishockey
Metalligaen
National Hockey League
Basketball
National Basketball Association
Andre
Formel 1
Skiskydning
Tennis - ATP
Tennis - WTA
Tour de France
Sofabold.dk
Alle logoer tilhører de respektive klubber, turneringer, forbund og TV stationer - © Sofabold 2011-2020
Vi gør opmærksom på, at alt info er vejledende og TV kanalerne kan lave sidste minuts ændringer. 🤷🏻‍♂️