Er i bange for kineserne?

Hver gang en fodboldspiller, der er marginalt bedre end en gennemsnitlig dansk Superligaspiller, skifter til kinesisk fodbold kommer der ramaskrig rundt om i det ganske land. Ekstrabladet kalder det vanvid og mange fodboldkommentatorer giver hårde meldinger med på vejen, når eksempelvis Jon Obi Mikel skifter til kinesisk fodbold og Teijing Teida. 

Mikel er blot den seneste i en lang række af profiler, der er skiftet til den økonomisk stærke kinesiske Superliga. Også Ajax Amsterdam sendte en af deres spillere til Kina i går mens det i sidste uge var Carlos Tevez der tog turen til Riget i Midten. Generelt er rigtigt mange spillere røget til Kina igenne de seneste to transfervinduer, ligesom priserne på disse spillere er skruet gevaldigt op. Men er der egentligt noget galt i det? 

I Kina er der, i modsætning til for eksempel den engelske Premier League, klare regler for hvor mange udlændinge der må være i en spiller trup. Og det tal er såmænd blot på fire stykker. Så hvorfor investerer de kinesiske klubber i store stjerner? Fordi de store stjerner skal være med til at udvikle kinesisk fodbold. For mens vores fokus har lagt på at kritisere den ene spiller efter den anden for at tage til Kina og jagte mammon, så har de færreste nok tænkt længere over at Kinas regering er meget ambitiøse i deres syn på fodbold. Der er et klart mål om at Kina skal kunne spise kirsebær med de store drenge i fremtiden, også på landsholdsplan så derfor skal ligaen udvikles. Spillere med erfaring fra de bedste europæiske rækker er vigtige brikker, ligesom også trænere som Andre Vilas-Boas, Sven Göran Ericsson, Manuel Pellegrini og Marcelo Lippi er ingredienser i den blanding der skal sikre fremtidig succes. 

Så mens Kina altså investerer i deres fodbold så brokker vi andre herhjemme os i en dejlig omgang hyklerisk, småkolonial afstandtagen fra de spillere der tager til Kina. Hvorfor skifte til Kina?, Han ødelægger sin karriere?, så hellere skifte til Everton og lignende smådumme indlæg kommer tit når en spiller er skiftet til kinesisk bold. Og jeg forstår ikke hvorfor vi synes det er mere acceptabelt at Real Madrid smider knap 500 mio. for James Rodriguez, at City betaler samme beløb for et 20-årigt talent fra Liverpool eller at Barcelona snyder med midlerne for at hente Neymar Jr. Er det fordi at det trods alt er europæiske klubber og at det er mere acceptabelt end når nyrige klubber udefra blander sig? For så er det ikke en tankegang der er særlig befordrende for udviklingen af fodbold på verdensplan. Er det fordi Kina er kommunistisk? Og at man ikke skal støtte slige politiske foretagender? Så skal i sgu nok heller ikke tage tøj på, for det meste af det er produceret i Kina. Ligesom jeres telefoner og tablets osv. 

Eller kommer det i stedet for ud af et afsavn? At man ikke længere kan se de spillere optræde på ens tv-skærm? For så kan jeg godt følge det. Men her er løsningen jo at lægge pres på SBS Discovery og Viasat så de køber rettigheder til den kinesiske Superliga. Så er der også morgenbold til os mens vi venter på at de rige stjerner i Spanien og England vågner til dåd. 

Pointen er at Kina rykker sig og de kommer. Så kan vi vælge at være bange for dem eller tage udfordringen op på både den ene og den anden måde. Personligt glæder jeg mig til at Morten Bruun og Jesper Simo i fremtiden skal kommentere Guangzhou Evergrande mod Taijing Teida. Det er i hvert fald en opfordring herfra til de store tv-selskaber om at komme ind i kampen om rettighederne. For i er vel ikke bange for Kina? 

 

Næste
Sofabold.dk
Alle logoer tilhører de respektive klubber, turneringer, forbund og TV stationer - © Sofabold 2011-2020
Vi gør opmærksom på, at alt info er vejledende og TV kanalerne kan lave sidste minuts ændringer. 🤷🏻‍♂️