Sofabold.dk

Få det fulde overblik over hvad sport der sendes direkte/live på TV. Sofabold giver dig det fulde overblik med nem mulighed for at tilføje til din kalender.

Formel 1 2020 kalender

Finansiel fremgang i fodboldens verden

Som mange sikkert ved, har jeg et stort hjerte for økonomi, da jeg både studerer det (på 7. år, og formentligt vil studere det i en eller anden form til mine sidste dage) og arbejder fuldtid med emnet. Derfor er det naturligvis en stort passion for mig at formidle og dele mine tanker omkring dette. Det finder i den grad også anvendelse i fodboldens verden. Og i dette blogindlæg, kigger jeg på de mere overordnede tendenser inden for den finansielle side af fodboldverdenen. Lad os så komme i gang!

Revisions- og konsulenthuset Deloitte laver hvert år en årlig gennemgang og analyse af fodboldens finansielle del. Det er med udgangspunkt i denne, jeg tager jer med rundt i de overordnede tendenser.

Der er et klart signal, som vi lige så godt kan få slået fast med det samme. Der er utroligt mange penge i vores smukke spil - faktisk så mange, så jeg slet ikke fatter det. Ikke i sådan numeriske værdier, men mere i værdiansættelsen af fodboldspillere - af mennesker. Der er bare ingen, der kan retfærdiggøre den værdi, som to fodboldben kan have i topfodbold i dag…

I sæsonen 14/15, som jo selvfølgelig er det nyeste datasæt, grundet at vi stadig er i 2016 og klart flertallet af fodboldklubberne har regnskabsår med kalenderåret, har de fem største europæiske slået rekorden for største kombinerede omsætninger. Hele 12 milliarder euro blev det til. Altså cirka 8.920.000.000.000 DKK eller cirka deromkring… Samlet set vurderer Deloitte, at det samlede europæiske marked er godt for 25 milliarder euro i 2017.

Premier League var i 2014/2015-sæsonen den klart mest omsættende liga i verden - det var klubberne i ligaen i øvrigt også (hvilket nødvendigvis ikke er det samme). De oplevede en stigning på 3% i omsætningen. Siden da er der jo kommet ny TV-aftale på plads for Premier League-klubberne. Deloitte forventer at klubbernes omsætning vil stige med mere end 20% i 2017.

Netop PL-klubbernes lønomkostninger steg med 7% i 2015, hvilket vil sige, at man kom over 2 milliarder euro i rene lønkroner…

Samlet set gav Premier League-klubberne faktisk et positivt resultat efter skat og renter. Faktisk var det andet år i træk, hvilket er første gang i et årti, at netop dette skete.

 

 

Ovenfor ses Superligaens omsætning brudt ned i dens hovedbestanddele. Til sammenligning er Englands omsætning på 4.400 euro…

Der er simpelthen så meget fuld i den rapport, så det halve kunne være nok.

Hele 2016 Deloitte Annual Review of Football Finance kan findes her: http://www2.deloitte.com/content/dam/Deloitte/uk/Documents/sports-business-group/deloitte-uk-annual-review-of-football-finance-2016.pdf

Jeg lovede også et mere dybdegående indblik i Manchester Uniteds finansielle præstationer. Det er en klub, der har satset voldsomt i det seneste års tid, og især med Jose Mourinhos ansættelse sigter mod de store triumfer som i Sir Alex Fergusons tid.

 

 

Ovenfor er indsat resultatopgørelsen fra 2015 og 2016 for Manchester United. (Undrer man sig over "2016" i ovenstående tabel, skal man bare huske, at Manchester United PLCs regnskabsår er fra 1. juli til 30. juni).

Jeg må indrømme, uden dog at have sammenlignet med lignende nøgletal fra hverken sammenlignelige markeder eller klubber, at det er en succeshistorie uden lige!

Ved ikke om det er Zlatan-effekten, eller hvad det er, men det er meget bemærkelsesværdigt, at retail, merchandise er gået så voldsomt frem fra 2015 til 2016. Samlet set har man oplevet en omsætningsstigning på 30.4 %. Det er voldsomt flot på bare et enkelt år.

Nu skal det dog siges, at jeg ikke kender deres regnskabsprincipper og ej heller har kigget på indregning og måling (hvordan værdierne opgøres regnskabsmæssigt og antagelserne bag), men i sig selv er det meget flotte tal!

På omkostningssiden er der ikke meget at komme efter i en artsopdelt resultatopgørelse som denne, men hovedposten, lønninger, har også oplevet en stigning. Dog slet ikke i samme størrelse som indtægterne, hvorfor der efter fradrag fra andre omkostninger også er genereret en merprofit før skat og afskrivninger på næsten 60 %. Helt vanvittigt egentligt!

Og netop hos fodboldklubber, som noget af det eneste jeg har kenskab til (samt andre sportsklubber), har man afskrivninger på fodboldspillere. I sig selv, at inddrage værdien af mennesker, er helt sindssyg i en regnskabsmæssig forstand, men når fodboldspillere er så essentielle for en fodboldklub, så er det meget naturligt at inddrage den værdimæssige/regnskabsmæssige afskrivning af fodboldspillere. Og her kunne man meget nærliggende sagtens komme med en morsomhed omkring værdiforringelsen af Manchester Uniteds spillere i de foregående år.

I 2016-årsrapporten har man et overskud efter skat (EAT) på 36.4 millioner pund. Det kommer blandt andet som et resultat af den meget flotte udvikling i driftsresultatet (EBIT) på 78.6 millioner pund i 2016 og en markant mindre rentebetaling i selvsamme år.

Håber du fandt gennemgangen interessant. Advarsel: der kan komme mere af dette i fremtiden - kun fordi andre medier ikke gør det! 

⏰ Næste
📊 Ugens spørgsmål
Hvilken ⚽️ liga følger du tættest?
3F Superligaen
NordicBet Ligaen
2. Division
Premier League
La Liga
Serie A
1. Bundesliga
Ligue 1
Eredivisie
Anden
Uge 05
📆 kalendere

Her er et fuldt overblik over vores kalendere på Sofabold.

Fodbold
3F Superliga
Gjensidige Kvindeligaen
NordicBet Liga
2. Division
1. Bundesliga
La Liga
Ligue 1
Major League Soccer
Premier League
Serie A
UEFA Champions League
UEFA Europa League
UEFA Euro 2020
A-League
AaB
AC Horsens
AGF
Brøndby IF
Esbjerg fB
F.C. København
FC Midtjylland
FC Nordsjælland
HB Køge
Hobro IK
Lyngby Boldklub
Nykøbing FC
OB
Randers FC
Silkeborg IF
SønderjyskE
Vejle Boldklub
Viborg FF
Arsenal FC
Chelsea FC
Liverpool F.C.
Manchester City
Manchester United
Tottenham Hotspur F.C.
FC Barcelona
Real Madrid C.F.
Borussia Dortmund
FC Bayern München
Danmark
Danmark (K)
Danmark (U21)
Håndbold
HTH Ligaen
Primo Tours Ligaen
1. Bundesliga Männer
EHF Champions League (H)
EHF Champions League - Kvinder
Aalborg Håndbold
København Håndbold
Odense Håndbold
Team Esbjerg
Danmark Håndbold (H)
Danmark Håndbold (K)
Amr. Football
National Football League
Ishockey
Metalligaen
National Hockey League
Basketball
National Basketball Association
Andre
Formel 1
Skiskydning
Tennis - ATP
Tennis - WTA
Tour de France
Sofabold.dk
Alle logoer tilhører de respektive klubber, turneringer, forbund og TV stationer - © Sofabold 2011-2020
Vi gør opmærksom på, at alt info er vejledende og TV kanalerne kan lave sidste minuts ændringer. 🤷🏻‍♂️