Sofabold.dk

Få det fulde overblik over hvad sport der sendes direkte/live på TV. Sofabold giver dig det fulde overblik med nem mulighed for at tilføje til din kalender.

Se vores kalendere - tilføj kampe med ét klik
?
×

Velkommen til Sofabold.dk

Sofabold er en TV guide til sport på TV. Vores eneste formål er at give dig det bedste overblik over hvilken sport der sendes LIVE på TV, samt hvor.

Hvis du klikker på en kamp/event, kan du finde mere info, samt tilføje kampe/event til din kalender med ét klik. På kampe har du også muligheden for at give dit bud på resultatet.

I vores kalendere kan du tilføje kampe automatisk til din kalender, som derefter vil blive opdateret med tider og TV info

Med kan du anbefale kampe/events til andre brugere af Sofabold.

Som registeret bruger på Sofabold, har du mulighed for at vælge favorithold og turneringer/sportsgrene - disse vil blive markeret med rødt på side, så du har det bedste overblik. Du har som bruger også mulighed for at vælge hvilke TV kanaler der vises i oversigten.

Du er altid velkommen til at kontakte os, hvis du har spørgsmål eller anden feedback.

Hjerneskader i fodbold - er hovedstød farligt?

Jeg tror, alle tidligere og nuværende fodboldspillere kender følelsen: Målmanden på modstanderholdet sparker et højt udspark ud på midten af banen, bolden kommer lige i din retning. Bolden er så høj og så hård, at man ikke selv ønsker at heade til bolden, uden den har ramt andet først. Dette sker i særdeleshed også på allerhøjeste niveau, selvom mange ikke vil erkende det. Prøv selv at læg mærke til dette, næste gang, du ser en vilkårlig fodboldkamp!

Men måske er ideen slet ikke så tosset: ideen om, ikke at heade til bolden når den kommer langt og højt oppe fra luften. Blogindlægget i dag behandler temaet om dét at heade til fodbolden i en fodboldkamp er farligt for spilleren eller ej? Hvilke konsekvenser kan der være, og hvor langt er forskningen egentligt inden for dette område?

De, der følger med på bloggen, ved at jeg ikke blot spekulerer i sådanne konsekvenser eller fysiologiske undersøgelser selv – det er jeg simpelthen for uvidende omkring. Jeg har i stedet søgt inspiration fra diverse internetkilder, researchinstitutter og videnskabelige artikler.

En hurtig Google-søgning på temaet viser, at der har været utroligt mange videnskabelige artikler omkring emnet. Det er dog de færreste, der faktisk konkluderer noget konkret. Robert Cantu, professor i neurokirurgi ved Boston University School of Medicin, har dog lave ten række videnskabelige undersøgelser.

Der er helt klart bevis på at heade til en fodbold igennem en fodboldkarriere (eller et helt liv med amatørfodbold) kan medvirke til neurodegenerative (hjernefunktionsnedsættelse) problemer, som f.eks. kronisk hjernerystelse. Derudover har andre forskere fulgt en række fodboldspillere fra deres ungdomsår til deres fodboldpensionering: her var sammenhængen klar mellem antallet af hovedstød og graden af hjernefunktionsnedsættelse ved efterfølgende tests efter fodboldpensionen havde indtrådt. Man har yderligere lavet undersøgelser, hvor man sammenlignede svømmere med fodboldspillere. Her var der utvetydige resultater: svømmernes hjerne (og hoved) havde ikke taget skade, mens fodboldspillernes hovedskal og området omkring hjernen havde taget tydelige skader. Enkelte resultater viste faktisk, at fodboldspillernes nervebaner omkring hjernen var helt ødelagte.

Vedvarende slagsskader og rystelser på hjernen og hjernebakken har vist sig være medvirkende årsag til permanent hjernerystelse, som mere ligner et kognitivt indgreb i menneskets hjerne: at man får større sandsynlighed for at opleve angst og depression. Andre har også oplevet søvnproblemer, hovedpine og let svimmelhed.

Der er lige i øjeblikket en række studier i gang i USA, hvor man følger fodboldspillere fra barnsben, til de sætter støvlerne på hylden samt efter karrieren. Disse livsstudier har man ikke lavet før. Man laver disse livsstudier for at finde ud af, om man kan blive ramt af hjerneskader senere hen i livet, når man har spillet fodbold i sine unge år. Dét kan potentielt set blive en kæmpe game changer (bogstavligt talt) – mere om dette senere.

Nu hvor jeg har opremset de farlige skadevirkninger ved at heade til fodbolde, er det selvfølgelig i ekstrem grad, altså man skal have headet til utroligt mange bolde med utrolig stor kraft, før man vil opleve ovenstående symptomer. Men er der egentligt en grænse for, hvornår man med rimelig sikkerhed kan sige, her må man godt heade til bolden? Det ved man faktisk ikke endnu. Det er i hvert fald ikke bevist. Dette er der mange årsager til. Nogle af dem er blandt andet, at man ikke engang kan sige noget konkret endnu om menneskehjernen og dens ”evne” til at opsamle hjernerystelser. Nogle mennesker får det meget nemt, ved en påvirkning på 50-60g, mens andre først oplever symptomer på hjernerystelser, når deres hoved påvirkes med op ti 150g. Dette er naturligvis direkte stød (lineære stød), mens man endnu ikke kender noget til roterende stød. Igen er det svært at sige noget om grænseniveauer (f.eks. målt i g) for hvornår man med rimelig sikkerhed kan sige, at det er forsvarligt at heade til en fodbold – for hvad med gentagende stød til hovedet og hjernen igennem et helt fodboldliv?
Derudover er der andre faktorer, som spiller ind på dette også: Kvinder har større tilbøjelighed til hjernerystelser end mænd. Alder har også en betydning, da man nemmere får skader på hjernen som ung, end som gammel. Derudover har nakkemuskulaturen og væskebalancen også betydning for, om kroppen kan tåle et givent hovestød (eller kraften herfra).

Så hvad kan man egentligt gøre for at undgå dette i fodbolden?
Jo, i nogle amerikanske staters ungdomsrækker (også på allerhøjeste niveau!) er det ikke tilladt at sparke bolden ud fra målspark. Her er det vedtaget som lokalt lovkrav at bolden skal spilles ud til backen, hvorefter spillet ellers fortsætter. Dette mener jeg ikke er den bedste løsning, da dette skaber mange låste situationer i spillet og noget helt andet: skal man så også til at forbyde lange afleveringer og flugtere? Svaret her er selvfølgelig et klart ”nej!”.
Amerikanske forskere, blandt andre Robert Cantu, anbefaler, at man ikke header til bolden i fodboldkampe for U14 og derunder. Han argumenterer blandt andet med, at hjernen simpelthen ikke er beskyttet nok, da unge spilleres hjerner ikke er beskyttet af samme væskehinde som voksnes hjerner er. Derudover frarådes det på det kraftigste at børn under 10 år overhovedet header til bolden, da de har forholdsvist store hoveder i forhold til deres nakkemuskulaturs styrke. Et barn på 5 år har faktisk et hoved på 90 % af størrelsen, som hovedet vil have, når barnet bliver voksent – til gengæld er nakkemusklerne langt fra udviklet nok til at heade til fodbolde.

Skal man fjerne hovedstød fra fodbolden? Nej, så absolut ikke. Hverken fra børnefodbolden, ungdomsfodbolden eller seniorfodbolden. Fjerne man den, mister sporten en helt del. Skal man så fjerne hovedstød fra den daglige træning? NEJ, SÅ ABSOLUT IKKE! Man kan måske i stedet træne med andre bolde end fodbolde. Nogle volleyballs har samme størrelse, i omfang, som fodbolde, mens de vejer meget, meget mindre. Til at træne og forfine børn og unges hovedstødskompetencer, kan man f.eks. benytte sådanne bolde i stedet: det har utroligt mange fordele, og fodboldspillerne får forfinet deres teknik i en helt utrolig stejl læringskurve, i forhold til med normale fodbolde, da spillerne kan få mange flere gentagelser på det samme træningspas ved brug af sådanne lettere bolde. 

 

⏰ Næste
annonce
annonce
annonce
mackabler.dk
annonce
📆 kalendere

Her er et fuldt overblik over vores kalendere på Sofabold.

Fodbold
3F Superliga
Gjensidige Kvindeligaen
NordicBet Liga
2. Division
3. Division
1. Bundesliga
La Liga
Premier League
Serie A
UEFA Champions League
UEFA Europa Conference League
UEFA Europa League
UEFA Womens Champions League
AaB
AC Horsens
AGF
Brøndby IF
Brønshøj Boldklub
Esbjerg fB
F.C. København
FC Fredericia
FC Helsingør
FC Midtjylland
FC Nordsjælland
Fremad Amager
HB Køge
HB Køge (K)
Hobro IK
Hvidovre IF
Kolding IF
Lyngby Boldklub
Nykøbing FC
OB
Randers FC
Silkeborg IF
SønderjyskE
Vejle Boldklub
Vendsyssel FF
Viborg FF
Arsenal FC
Chelsea FC
Liverpool F.C.
Manchester City
Manchester United
Tottenham Hotspur F.C.
FC Barcelona
Real Madrid C.F.
Borussia Dortmund
FC Bayern München
A.C. Milan
AS Roma
F.C. Internazionale Milano
Juventus F.C.
Paris Saint-Germain
Danmark
Danmark (K)
Danmark (U21)
Håndbold
Bambusa Kvindeliga
HTH HerreLigaen
EHF Champions League (H)
EHF Champions League - Kvinder
Aalborg Håndbold
København Håndbold
Odense Håndbold
Team Esbjerg
Danmark Håndbold (H)
Danmark Håndbold (K)
Amr. Football
National Football League
Ishockey
Metalligaen
National Hockey League
Champions Hockey League
Rungsted Seier Capital
SønderjyskE Ishockey
Basketball
Basket Ligaen
National Basketball Association
Andre
E-sport - CS:GO
Formel 1
Skiskydning
Tennis - ATP
Tennis - WTA
annonce
Sofabold.dk
Alle logoer tilhører de respektive klubber, turneringer, forbund og TV stationer - © Sofabold 2011-2021
Vi gør opmærksom på, at alt info er vejledende og TV kanalerne kan lave sidste minuts ændringer. 🤷🏻‍♂️