Tendenser ved Euro 2016

De europæiske mesterskaber for herrelandshold er ved at gå ind i sin afgørende fase. Der har været en del tendenser ved denne slutrunde, som både er nytilkomne, men som også er gengangere fra tidligere års mesterskaber i UEFA/FIFA-regi.
Jeg kigger på største tendenser ved denne slutrunde i dagens blogindlæg.

Noget af dét, der er gået igen ved EM 2016 har været de små holds gode resultater. Har de været på bekostning af andres skuffende præstationer? Ikke nødvendigvis. Men faktum er, at hold som Nordirland, Irland, Wales og i særdeleshed Island alle er nationer, der bliver betegnet som underdogs men alligevel har klaret sig over alt forventning i denne slutrunde. Hvorfor har de så det? Jo, enten fordi modstanderen undervurderer dem, eller fordi de bare spiller ultra konservativt og står dybt i banen. Men sidstnævnte er jeg i hvert fald langt fra enig i. Jeg tror til gengæld det handler om sammenhold. Det er et parameter, der hurtigt kan blive meget ukonkret, da man ikke kan måle dette kvantitativt i form af en statistik eller i form af en ”ja/nej”-tankegang. Til gengæld må det stå tilbage, at sammenholdet på netop disse hold er utroligt stærkt – og givetvis også større end på mange af de store hold som Spanien, England og endda også Italien eller Frankrig. Nu nævnte jeg som Nordirland, Irland, Wales og Island før, men dette er naturligvis ikke en udtømmende liste. Ungarn og Polen kunne for eksempel også nævnes.
Det er lidt ud fra Hobro/Leicester-tankegangen, når man ser hold som Island og Wales, der begge har klaret sig rigtig fint.

En anden tendens har været folks utrolige hang til at udtrykke deres utilfredshed med slutrundens ”underholdningsniveau” – hvad er dette egentligt for et begreb? Det er mig fuldstændig ubegribeligt, at man kan snakke om underholdning til et Europamesterskab. Det handler om én ting: at vinde pokalen! Jeg tror vi danskere er et glimrende eksempel på netop dette, da vi vandt EM i 1992 – det var ikke altid lige ophidsende – måske kun for os danskere.
Når det ikke skal handle om underholdning, er der dog en lille tendens: der har været færre målchancer og færre mål indtil videre.
Til denne slutrunde har der været 1.229 forsøg mod modstanderens mål i 46 kampe. Dette giver et gennemsnit på 26.72 forsøg pr. kamp. I 2012 var hele turneringens gennemsnit 28.40. Lige over 10 % færre chancer i denne slutrunde indtil videre sammenlignet med 2012.
Når det kommer til de forsøg, der faktisk lykkes, har det også været en slutrunde med relativt få mål. Der har indtil videre været 2.04 mål pr. kamp i denne slutrunde, mens der i 2012 var 2.50 mål pr. kamp for hele slutrunden. Godt 20 % færre mål pr. kamp, når man ser det fra denne vinkel. Sidst en EM-slutrunde har haft så få mål pr. kamp var i 1996, hvor der blev scoret 2.29 mål pr. kamp – men dengang var turneringsformatet også et andet.

Angriberne har haft det svært i denne slutrunde. Der har helt sikkert været en tendens til, at angriberne generelt scorer færre mål ved EM 2016, end de gjorde ved EM 2012. I 2016 har 41.8 % af målene været scoret af en angriber – samme tal var 47.4 % i 2012.
Årsagen til dette skal findes i ændringen af holdenes taktik i 2016 i forhold til i 2012. I 2012 spillede flere nationer med 2 eller 3 deciderede angribere. I dag spiller flere nationer dårligt nok med 1 decideret angriber. Og som med alle mulige andre opstillinger: når man spiller med 1 angriber, har man generelt meget sværere arbejdsforhold, end hvis man spillede med 2 angribere. Derfor er det ofte også de spillere lige bag ved den ene angriber, der scorer målene. Belgien, Polen, Frankrig og så videre, er alle eksempler på dette!

Generelt har der også været mindre afstand ved denne slutrunde mellem de hold, som vi normalt klassificerer som ”de gode” og ”de dårlige” hold. Hold som Albanien, Irland, Island, Wales, Ungarn og så videre har alle drillet de store nationer. I 2012 (og før) har der været utroligt meget fokus på at forsvare sig med bolden. Altså have bolden i majoriteten af kampen, for at undgå at modstanderen havde den. På den måde kunne man med større sandsynlighed selv score og undgå at få mål imod sig. Men ved denne slutrunde har hold som Island, Irland, Nordirland med flere blot haft fokus på at være utroligt effektive på de få chancer, man har haft. De har vidst, at dette var deres chance ved denne slutrunde – og de udnyttede den til fulde.

Jeg glæder mig meget til at se, hvem af Frankrig og Island, der tager den sidste plads i den sidste semifinale – og glæder mig ligeledes meget til at se, hvem der kommer i finalen og hvem der står med trofæet til sidst!

Næste
Sofabold.dk
Alle logoer tilhører de respektive klubber, turneringer, forbund og TV stationer - © Sofabold 2011-2020
Vi gør opmærksom på, at alt info er vejledende og TV kanalerne kan lave sidste minuts ændringer. 🤷🏻‍♂️