Brexit og britisk topfodbold

Vi kommer ikke uden om det. I denne uge har Storbritannien stemt sig ud af det europæiske fællesskab. Og tro det eller ej, der er faktisk en rigtig fin kobling mellem europæisk storpolitik og engelsk topfodbold – faktisk større korrelation, end jeg selv lige havde tænkt på. Det er muligvis første gang, jeg blander politik og fodbold her på bloggen, men det er i virkeligheden noget jeg ofte tænker over. 

Man kan undre sig over, hvorfor man skal bringe sådan et halvpolitisk indlæg midt i en EM-slutrunde - men det siger måske mere om slutrunden end så meget andet... 

Nu har briterne sagt A og nu må de i den grad også sige B. I denne blog vil jeg komme lidt ind på, hvilke konsekvenser øgruppens valg har for fodbolden derovre. Hvilke fordele og hvilke ulemper giver det potentielt?

På kort sigt, tror jeg personligt ikke på de helt store konsekvenser. Jeg tror ikke, det får nogen betydning her de første 6 måneder efter folkeafstemningen. Formelt er Storbritannien stadig en del af EU indtil man får meldt sig ud og får forhandlet eventuelle aftaler med hvert enkelt medlemsland i Europa (og resten af verden).
Og netop forhandle er et nøgleord. For ét af EU's største aktiver er EEA (European Economic Area), der netop står for samhandelsaftaler mellem interne og eksterne parter i EU. Er man ikke medlem heraf, kan det blive utroligt svært at få de samme fordele, som man hidtil havde.

Måske kan der endda gå op til et par år, før vi ser de helt store effekter på britisk topfodbold. Men man kan jo bare rette blikket til eksempelvis Schweitz og Norge – hvor mange udlændinge spiller i disse to lande? Det er jo ikke ligefrem fordi det flyder med spillere fra andre lande til disse lande. For uanset om nationerne er med i EEA eller ej, er det usandsynligt at man får adgang til afgiftsfrie handler med lande indenfor denne aftale.

Noget helt andet er, hvorledes spillernes løn bliver, når de spiller for en britisk klub. Man må bare anerkende, hvorvidt man vil det eller ej, at topspillere sammenligner deres løn i euro. Er du ansat i en britisk klub, fik du en væsentlig lønreduktion fredag. Her faldt pundet i forhold til euroen drastisk. Og står du som spiller og skal forhandle en ny kontrakt, vil du helt sikkert skulle tage med i overvejelserne, om du bliver betalt i pund eller i euro – eller sagt på en anden måde: vil du spille i Storbritannien eller i et andet europæisk land!

Hvis det både bliver sværere at tiltrække nye spillere til området på grund af handelsaftaler, told- og afgiftsmurer og på grund af effektive lønnedgange, må det alt andet lige også betyde, at man i stedet skal opfostre sine egne spillere. Dette er ikke nødvendigvis entydigt godt eller skidt. Det er nok lidt hen af begge dele.

Det er decideret forbudt ved lov (som jeg har skrevet om for nogle år siden her på siden) at handle ”minors” mellem lande, der ikke er medlem af EU eller EEA. Dette ville betyde at handler som Adnan Januzaj ikke ville være kommet til Manchester United og Cesc Fabregas aldrig var kommet til Arsenal fra Barcelona. Med det britiske ”nej” til EU og EEA, må de først skrive under med spillere, når de er fyldt 18 år.

Nu har jeg opridset de ligefremme og umiddelbare konsekvenser af briternes ”nej” til EU. Men alt dette kan være lige meget, såfremt Storbritannien får forhandlet en aftale hjem med EEA. Alternativt kan man søge om lempelse for de arbejdsmarkedsregulativer, som briterne nu har fravalgt ved at fravælge EU.

Næste
Sofabold.dk
Alle logoer tilhører de respektive klubber, turneringer, forbund og TV stationer - © Sofabold 2011-2020
Vi gør opmærksom på, at alt info er vejledende og TV kanalerne kan lave sidste minuts ændringer. 🤷🏻‍♂️