\"Livet er for kort til kvindehåndbold\"

”Livet er for kort til kvindehåndbold”. Et citat og en kliché med ligeså meget smag og indhold som en klat daggammelt godt brugt tyggegummi. Desværre er det også holdning, der stadig er udbredt i dag inden for både håndboldfolket men også inden for idrætsverdenen generelt. Med starten af EM i kvindehåndbold, bliver klichéen desværre gennemtæsket endnu engang.

Jeg ynder dog at kalde det henholdsvis han-bold og hun-bold. Simpelthen fordi, at sportsgrene nok har rødder i håndboldsporten, men ellers er vidt forskellige. Der spilles med samme regler, på samme bane og med en harpiks indsmurt læderkugle. Men de forskellige fysiske forudsætninger kønnene imellem gør, at spillet på banen ikke er umiddelbart sammenlignelig. Det handler primært om muskelmasse.

Ligesom ingen i atletikverdenen på nogen måde forsøger at sammenlige verdensrekorden i 100m løb hos kvinderne med mændenes er det også på tide, at man inden for håndbolden prøver at sammenligne på tværs af kønnene. Mændene større fysiske styrke giver muligheder, som ikke finder inden for damehåndbolden. Omvendt er der også ting, som kun kan lade sig høre inden for kvindehåndbolden.

Gennem de sidste 15 år har jeg trænet både herrer og damer hvor jeg har erfaret forskellen, der giver sig udslag helt ud på trænerrollen i kampsituationer. Herrernes spil er en fysiskaffære, der i simple termer handler om, at få matchet dine egne spillere med modstandere, som er underlegne og herefter udnytte de fordele der opstår. Det kan være overlegenhed i forhold til højde, styre, hurtighed eller opfattelsesevne. Det giver de imponerende og seværdige individuelle præstationer, der er ekstremt tv-venlige. Som træner skal du derfor disponere ressourcer og sætte holdet, således du hele tiden har mulighed for at få disse situationer til at opstå. Spillet og holdet skal sættes, således du får den rigtige person til at have ”næstsidste” hånd på bolden. Den der skal lave den målgivende aflevering er lige så vigtig som afslutteren.

Hos damerne er den fysiske styrke mindre. Det giver mulighed for i nogen grad at erstatte manglende fysisk styrke med hurtighed. Udelukkende fordi, du har mulighed for at presse modstandernes backs uden for skudafstand uden at lave væsentlig blottelser i bagrummet. Dermed skal du arbejde mere på, at skabe afstand mellem forsvarerne eller få dem i ubalance. Som træner skal du derfor arbejde med holdspillet og så sat spillerne sammen, således at holdet overmatcher modstanderne i fysiske eller tekniske kompetencer på flere parametre. Ikke at det er sværere eller nemmere. Men træneren skal arbejde med en anden form for kompleksitet. Men det er dog mindre TV-egnet, da man får færre imponerende individuelle præstationer, men til gengæld væsentlig flere taktiske parametre der kan være kampafgørende.

Hos herrerne handler det om fysiske forudsætninger over det tekniske. Hvis du ikke har højde og drøjde, så kan dine tekniske færdigheder være ligegyldige, da du bliver tacklet ud af banen. Herrehåndbold er duel spil, fysiskkontakt og benhård fight. Hvor spillere som Anders Eggert ligner en lilleput på en håndboldbane, vil de fleste betegne hans 179 cm som værende ganske normal uden for banen mens René Toft er en regulær kæmpe. Som trænerne er udfordringerne andre. Der skal arbejdes mindre taktisk, da tempoet er højere og der er langt flere scoringer. Det betyder at du skal kunne omstille dig i løbet af sekunder, så du hele tiden bruger ressourcer optimalt og får matcher styrkeforholdet mellem dine spillere og deres direkte modstandere optimalt. Det er samtidigt voldsomt TV-venligt pga. de mange dueller og det høje tempo.

Det handler ikke om at det ene er bedre end det andet eller hvor der er flest gevind bolde. Det handler om at sætte pris på han-bold og hun-bold som selvstændige sportsgrene og de kvaliteter de indeholder. Først og fremmest er det toptrænede og engagerede atleter, der kæmper inden for hver sit område. 

Næste
Sofabold.dk
Alle logoer tilhører de respektive klubber, turneringer, forbund og TV stationer - © Sofabold 2011-2020
Vi gør opmærksom på, at alt info er vejledende og TV kanalerne kan lave sidste minuts ændringer. 🤷🏻‍♂️