Slutspilsstruktur i Danmarksturneringen fra 15/16

Denne uges fodboldblog kommer til at dreje sig om en gammel traver her på bloggen. Nemlig turneringsstrukturer og turneringsformater i fodboldens verden. Tilbage i december måned 2012, skrev jeg i to blogindlæg om turneringsstrukturen i Danmarksturneringen. DBUs bestyrelse har i Juni måned vedtaget en meget interessant ændring, som jeg vil skrive mine ord om. 

Der har for år tilbage været en kraftig debat herhjemme om, hvorvidt man skulle udfase triple-turneringsformatet, som vi kender det i dag, hvor 12 hold spiller 3 kampe imod hinanden, og i stedet introducere et slutspilsformat, som man f.eks. kender det fra andre sportsgrene som håndbold, basketball og ishockey – blot for at nævne nogle.

Dengang Superligaen erstattede den daværende 1. Division i 1991, blev turneringen faktisk afviklet som slutspilsformat indtil 96/97-sæsonen! Hvem husker lige dét?!

Sidst debatten for alvor rullede herhjemme var i 2010, hvor de daværende superligaklubber faktisk afholdte møder med DBU og dennes udvalgsgrupper, for at undersøge muligheden for et sådan format. Klubberne vendte imidlertid tommelfingeren nedad til denne løsning. Siden da, er debatten nærmest forstummet, men et kig i historien viser, at debatten blusser op med jævne mellemrum, så mon ikke vi snart hører noget om dette igen. Om ikke andet, tror jeg vi kommer til at høre mere om dette i de kommende år.

For nu til dagens emne!

I juni måned blev det nemlig besluttet af DBUs bestyrelse, at 2. Division fra 2015/2016-sæsonen skal afvikles som slutspilsformat – akkurat efter samme model, som Reserveholdsturneringen også er blevet afviklet siden dennes start i 2010.

DBU har lavet følgende skitse, som måske kan hjælpe til forståelsen. For det følgende bliver hurtigt kringlet, hvis man ikke holder tungen lige i munden.

 

Den nye slutspilsstruktur i 2. Division fra 2015/2016-sæsonen

 

Helt konkret betyder det, at den aktuelle 2. Division på 32 hold, fordelt i 2 geografisk-opdelte turneringer, skal skæres ned til 24 hold.

Disse 24 hold skal om efteråret spille et grundspil. Grundspillets puljer bliver opdelt efter geografisk placering i Danmark, og de 24 hold fordeles i 3 puljer; 8 hold i hver pulje. Hver hold har to kampe mod hver modstander, hvilket giver 14 kampe til hvert hold i grundspillet.

Af de 8 hold i hver pulje, skal de 4 bedst placerede hold i Slutspil A, og de 4 dårligst placerede hold skal i Slutspil B. Hvert slutspil består således af i alt 12 hold, hvor der spilles 16 kampe. I slutspillet skal man jo ikke spille mod ens egne puljehold, så her møder man kun de hold, man ikke har mødt i sin indledende pulje. (Det er derfor der står ”+6 kampe overført” på illustrationen).

De to bedst placerede hold i Slutspil A går direkte i 1. Division, mens resten af holdene i Slutspil A ”blot” forbliver i rækken, 2. Division.

Omvendt foregår det i Slutspil B. Her forbliver de 8 bedst placerede hold i rækken, mens der jo skal findes 3 nedrykkere til Danmarksserien – de 3 dårligst placerede hold i Slutspil B rykker ned i Danmarksserien.

Herved opnår man 30 spillede kampe, når sæsonen er slut, hvilket er det samme antal som afvikles i dag.

Udover den helt klare gevinst af et forfriskende, nyt og moderne turneringsformat, er der også den helt klare fordel i dette format, at man ikke altid skal møde de samme hold, som i de foregående x-antal år. I dag er det jo således, at man næsten altid er sikker på  at møde de samme modstandere, så længe man selv sørger for at forblive i rækken. (Med undtagelse af de 1-2 hold, der udvælges ved lodtrækning fra Øst-delen af 2. Division, som skal fortage 15 udekampe i Jylland og på Fyn… Det er i 14/15-sæsonen i øvrigt Næstved. Dette er lavet således, at der kan være 16 hold i hver opdeling, og sådan har det egentligt altid været).

Men udover selve turneringsreformationen af 2. Division, så synes jeg også dette viser en helt anden nytænkende tendens i DBUs bestyrelse. Udover Reserveholdsturneringens slutspilsformat, som man kan finde nogle lange skriv om her på bloggen, har man i dag også slutspilsformat i kvindernes førstedivision og i 3F-ligaen, som er kvindernes hhv. næstøverste og øverste niveau i Danmark.

Nu bliver der fra næste år indført slutspilsformat i 2. Division. Dette var for år tilbage umuligt at forestille sig på herresiden af DBUs Danmarksturnering. Jeg tror næppe det sker, men kunne man så forestille sig en sådan ordning i 1. Division om nogle år? Måske fem? Og hvad er så næste skridt: Superligaen?

DBU har overbevist nogle dele af fodboldfolket rundt om i landet, omkring slutspilsformatet, og at de i samarbejde med Divisionsforeningen godt kan administrere systemet. Selvfølgelig er der en kæmpe sportslig gevinst ved dette format. Men idet slutspilsformatet er testet, og det stadig bliver testet på højere og højere niveau, kunne det jo være… Det er måske ønsketænkning, men jeg håber virkeligt på det.

Næste
Sofabold.dk
Alle logoer tilhører de respektive klubber, turneringer, forbund og TV stationer - © Sofabold 2011-2020
Vi gør opmærksom på, at alt info er vejledende og TV kanalerne kan lave sidste minuts ændringer. 🤷🏻‍♂️