Sofabold.dk

Få det fulde overblik over hvad sport der sendes direkte/live på TV. Sofabold giver dig det fulde overblik med nem mulighed for at tilføje til din kalender.

Få Premier League 2021/2022 i din kalender
?
×

Velkommen til Sofabold.dk

Sofabold er en TV guide til sport på TV. Vores eneste formål er at give dig det bedste overblik over hvilken sport der sendes LIVE på TV, samt hvor.

Hvis du klikker på en kamp/event, kan du finde mere info, samt tilføje kampe/event til din kalender med ét klik. På kampe har du også muligheden for at give dit bud på resultatet.

I vores kalendere kan du tilføje kampe automatisk til din kalender, som derefter vil blive opdateret med tider og TV info

Med kan du anbefale kampe/events til andre brugere af Sofabold.

Som registeret bruger på Sofabold, har du mulighed for at vælge favorithold og turneringer/sportsgrene - disse vil blive markeret med rødt på side, så du har det bedste overblik. Du har som bruger også mulighed for at vælge hvilke TV kanaler der vises i oversigten.

Du er altid velkommen til at kontakte os, hvis du har spørgsmål eller anden feedback.

Kan vi få en nuanceret dommerkritik?

Endelig VM-tid, hvor har vi alle sammen glædet os til fodbold fra landet hvor fodbold kan opløftes til religion. Set med dommerbriller er VM også altid interessant, da det ofte viser nogle tendenser og retningslinjer for de kommende år. Åbningskampen er den vigtigste kamp ved et VM for de udtagne dommere til slutrunden, det er her niveauet lægges og én fejlkendelse bringer fokus på dommerne fra dag ét – så de har holdt vejret i ”dommerlejren” i Brasilien.

Efter 70 minutter sker så det der indtil nu har defineret VM slutrunden, kampens japanske dommer Yuichi Nishimura dømmer et helt forkert straffespark. BANG, der tog de sig til hovedet i ”dommerlejren”, så skete det der ikke måtte ske, en kæmpe fejlkendelse. Straks overskygger det, at en af VMs største stjerner, Neymar, har scoret to mål og givet værtslandet den resultatmæssige perfekte start.

Helvede er ved at bryde løs på de sociale medier, især Twitter, med følgende hashtags: #skandale #ulandsdommer #elendigedommere #dommerfejl #lortedommer #videoteknologinu og enkelte svinger endda sig selv op til at konkludere, at der er tale om #korruption.

Min første tanke, åh nej, nu bliver der fokus på dommerne og især deres kendelser under hele slutrunden, og i mit Twitter feed og på #vmdk og #sambabold, kunne man allerede konkludere at dommerniveauet til denne slutrunde er forfærdeligt, ødelægger en ellers god turnering og dommere fra mindre fodboldlande er elendige – alt sammen symboliseret ved vores arme ven fra Japan.

Men skulle vi nu ikke skrue lidt ned for blusset med kritik og bringe lidt nuancer i spil?

Var én kendelse virkelig det der skulle til for, at vi kunne konkludere ovenstående? Her vil de dommerkritiske læsere mene, at det blot er en fejlkendelse i rækken af mange i sæsonen, og fair nok med det – målet med dette indlæg er at komme med et mere nuanceret indspark i debatten og valget af Nishimura og hvordan en nuanceret kritik kunne have været godkendt fra min side.

For at det ikke skal blive en afhandling om dommerverdenen som helhed, så vil jeg prøve at holde indlægget til 2 temaer som jeg synes mangler nuancer, baseret på mit twitter-feed:

  • Hvorfor skal åbningskampen ødelægges af en latterlig ringe dommer fra et mindre fodboldland der aldrig har dømt en topkamp?

Yuichi Nishimura er absolut ikke en latterlig ringe dommer, og han har dømt kampe med stort pres fra omgivelserne tidligere. Lad os prøve at kigge nærmere på ham. International dommer siden 2004, dømte 4 kampe ved VM slutrunden i 2010, herunder kvartfinalen mellem Holland-Brasilien og fik tildelt 4. dommeropgaven til finalen – det gør man absolut ikke hvis man har dømt forfærdeligt! I samme år, 2010, dømmer han VM finalen for klubhold mellem Inter Milan-TM Mazempe.

I 2012 blev han udnævnt til bedste dommer i Asien, og har dømt en række finaler i deres svar på Champions League, heller ikke dårligt. Med 10 års international erfaring er han tilmed en af slutrundens mest erfarne dommere. Jeg er sikker på at FIFAs dommerkomité har været ganske tryg ved, at påsætte Nishimura til åbningskampen. Om han ville komme med hvis det var de 32 bedste dommere der skulle udtages? Ja det er faktisk meget sandsynligt.

Nuancen jeg savner omkring valget af Nishimura er de meritter han trods alt har, han er absolut en topdommer i FIFA-regi. Både spillere og dommere udtages til slutrunden på deres meritter, og Nishimura var absolut berettiget til at få åbningskampen.

Det undskylder IKKE, at han så rammer en mindre god dag. Han har en kæmpe Black & White fejl (en Black and White fejl er en kampafgørende kendelse der er forkert) og han kæmpede i høj grad med tilliden hos spillerne. Men denne ene kamp gør ham ikke til en elendig dommer per definition.

Normalt kunne jeg aldrig finde på at evaluere en dommerpræstation på én kendelse, da det burde være et helhedsbillede af hans evne til ledelse, tilliden og selvfølgelig de rigtige kendelser. Han rammer desværre en dag hvor han mangler lidt af det hele, så jeg skal spare Jer for den store analyse – og koncentrere mig om (den forkerte) vurdering af straffesparket.
Det leder mig videre til det næste tema:

  • Det er da ufatteligt at han ikke kan se, at det er film når hele omverdenen kan se det (i slow)?

Nørd-alert, under dette tema bliver det en smule nørdet senere, blot så du er advaret på forhånd. Jeg er ikke uenig i, at det er for dårligt at han dømmer straffespark i situationen, men jeg savner i den grad en nuanceret og kompetent analyse af hvorfor han dømmer forkert – i stedet for den oplagte blot at svine dommeren til. Her ser jeg bort fra, at man også kunne fokusere på at Fred jo rent faktisk optræder usportsligt ved at filme i situationen, det er i mine øjne mindst lige så ødelæggende for fodbolden.

Tilbage til straffesparket der ikke var der. Efter et par langsomme gengivelser blev det ret tydeligt, at der var tale om en fejlkendelse, der er minimal kontakt og kroaten holder ganske let på Freds skulder, men i forhold til det niveau der ellers var i kampen er der ikke straffe.
Så startede den sædvanlige kommentator-lynch af dommeren, der forplantede sig til de sociale medier osv.

Det har jeg efterhånden lært at leve med, og jeg lever også med at ”det er da ufatteligt at dommerniveauet er så ringe – det er det også i Superligaen hver søndag.” – åh ja har vi det ikke dejligt i sofaen med alle de kameraer og super-slows?

Nu ventede jeg så på den skarpe analyse i studiet efterfølgende, der helt sikkert sidder lige i skabet - nå øv den kom så heller ikke i dag, samme historie ”skandale”, ”ufatteligt ringe” og ”kan ikke stå for presset” løsningen.

Hvorfor er der ikke en eneste begavet journalist, de findes, der ulejliger sig med at spørge sig selv eller redaktionen, når vi nu skal bruge ca. 10 minutter af sendetiden på at evaluere dommeren, skal vi så ikke prøve at ringe til nogle der ved noget om det? Så kunne det være vi kunne få en fed analyse af hvorfor dommeren mon dømmer forkert?

Det trætter mig at høre på eksperter, der ved en masse om fodbold og lidt mindre om dommergerningen, stå og kloge sig på noget de ikke rigtig ved noget om – så her kommer lidt gratis hjælp til journalisterne og det er her det bliver lidt nørdet.

Dommerens hovedopgave er at træffe de rigtige beslutninger, til dette er et af de vigtigste værktøjer PLACERING. Nishimura vurdere formentlig forkert fordi hans placering er elendig. Vi starter med lidt basis, dommererns løbemønster kaldes ”Det store S” og er illustreret nedenfor.

Formålet med dette er, at dommeren hele tiden skal have spillet mellem sig selv og linjedommeren, så der er flest mulige vinkler til at vurdere situationen fra i deres korte headset kommunikation (samme tankegang som TV stationerne har med alle deres kameraer). Her fejler Nishimura i situationen, han er blevet fanget i en skidt placering. Nedenfor er et billede der viser situationen. Han er fanget på samme side som sin linjedommer, og de har derfor nogenlunde samme vinkel og kan se hånden på skulderen og det efterfølgende fald.

 

Jeg har flyttet Nishimura til den placering som han burde have haft hvis han havde haft den rigtige placering til situationen (markeret med en cirkel), her står han med en perfekt vinkel til at vurdere situationen. Han ville herfra bedre kunne vurdere, at forsvarsspilleren slipper Fred før han falder fra denne position, og dermed have sikret teamet en ekstra vinkel på situationen.
Så det afgørende for fejlkendelsen er en dårlig placering, der ikke giver vinkler nok i teamets vurderingsgrundlag.

Det er her de rigtige gode dommere skiller sig ud fra de gode dommere, de bringer altid sig selv i de optimale positioner til at få det bedste vurderingsgrundlag! Nishimura dømmer forkert, og har ikke givet sig selv og teamet den bedste placering => derfor er det dårligt dømt, og årsag til at han har dømt sin sidste kamp ved VM.

Som tillæg havde en 5. dommer bag målet haft en 3. vinkel, og dermed givet en endnu mere kvalificeret dialog i teamets headset kommunikation, men 5./6. dommerne har FIFA desværre valgt at fjerne. Jeg har prøvet at illustrere det på billedet. Et evt. 2 indlæg kunne være en indædt argumentation for at 5./6. dommerløsningen er et godt tiltag – for JO de deltager faktisk meget aktivt og bidrager til en bedre dommerpræstation!

Havde medierne foretaget denne analyse, med hjælp fra kompetente folk, så havde vi haft en nuanceret debat der ville have givet viden og indsigt til seerne. Jeg vil gå så langt som til at sige, at jeg ville klappe i mine små hænder, til trods for at det var over en dommerfejl.

Hvorfor man ikke vælger at gribe det sådan an forbliver en gåde, hvis man vil bruge så meget airtime på at fokusere på dommerniveauet og kendelserne, hvorfor så ikke gøre det ordentligt?

Det er blot nogle af de nuancer jeg synes mangler i debatten omkring VM dommerne, som kun lige er startet, der sker masser af fejl og enhver fejl er irriterende, men det bliver sjældent behandlet seriøst i mediedækningen. Der findes mange andre aspekter jeg kunne have taget med, men lad dette være en start. Så må vi se om dette bliver starten på en blog-række, eller blot en enlig svale.

For at slippe for automatreaktionen; ”I dommere beskytter altid hinanden”:

Disclaimer 1: Det dømte straffespark i kampen er en håbløs kendelse, jeg synes ikke der er skyggen af straffespark og det var en generelt en usikker dommerpræstation

Disclaimer 2: I mine øjne burde det være de bedste dommere i verden der udtages til VM, uanset nationalitet – groft sagt; er de 32 bedste dommere fra Belgien, ja så er det 32 dommere fra Belgien der skal udtages

Disclaimer 3: Jeg går ind for videoteknologi, HVIS der kan findes en løsning på rigtig mange ubekendte faktorer, løsningen er ikke bare sådan lige at implementere. Jeg vil derfor se bort for videoteknologi muligheden i dette indlæg, det må være et evt. tema for sig selv.

På falderebet;

  • Jeg håber at dommerniveauet bliver hævet i morgen, så lad os sætte vores lid til Humberto Clavijo fra Colombia(!)
  • Glæd Jer til at se Irmatov fra Usbekistan, det er en af de såkaldte ”u-lands-dommere” der virkelig kan dømme fodbold
  • Jeg synes spray-tiltaget er unødvendigt, det klarer de dygtige dommere med LEDELSE, men det er en ok signalværdi til omverdenen
  • Jeg er sikker på at Nishimura er den person i verden der er mest træt af fejlen!
  • HVOR ER DET FEDT AT VM ER STARTET
⏰ Næste
annonce
mackabler.dk
annonce
annonce
annonce
📆 kalendere

Her er et fuldt overblik over vores kalendere på Sofabold.

Fodbold
FIFA World Cup 2022
UEFA Women's EURO 2022
3F Superliga
Gjensidige Kvindeligaen
NordicBet Liga
2. Division
3. Division
1. Bundesliga
La Liga
Premier League
Serie A
UEFA Champions League
UEFA Europa Conference League
UEFA Europa League
UEFA Womens Champions League
Allsvenskan
Damallsvenskan
Eliteserien
CAF Champions League
CAF Confederation Cup
AaB
AC Horsens
AGF
Brøndby IF
Brønshøj Boldklub
Esbjerg fB
F.C. København
FC Fredericia
FC Helsingør
FC Midtjylland
FC Nordsjælland
Fremad Amager
HB Køge
HB Køge (K)
Hobro IK
Hvidovre IF
Kolding IF
Lyngby Boldklub
Nykøbing FC
OB
Randers FC
Silkeborg IF
SønderjyskE
Vejle Boldklub
Vendsyssel FF
Viborg FF
Arsenal FC
Chelsea FC
Liverpool F.C.
Manchester City
Manchester United
Tottenham Hotspur F.C.
FC Barcelona
Real Madrid C.F.
Borussia Dortmund
FC Bayern München
A.C. Milan
AS Roma
F.C. Internazionale Milano
Juventus F.C.
Paris Saint-Germain
Danmark
Danmark (K)
Danmark (U21)
Håndbold
EHF EURO (K)
Bambusa Kvindeliga
HTH HerreLigaen
EHF Champions League (H)
EHF Champions League - Kvinder
Aalborg Håndbold
København Håndbold
Odense Håndbold
Team Esbjerg
Danmark Håndbold (H)
Danmark Håndbold (K)
Ishockey
IIHF World Championship 2022
Metalligaen
National Hockey League
Basketball
Basket Ligaen
National Basketball Association
Andre
E-sport - CS:GO
Formel 1
Giro d'Italia
Tennis - ATP
Tennis - WTA
Tour de France
annonce
Sofabold.dk
Alle logoer tilhører de respektive klubber, turneringer, forbund og TV stationer - © Sofabold 2011-2022
Vi gør opmærksom på, at alt info er vejledende og TV kanalerne kan lave sidste minuts ændringer. 🤷🏻‍♂️