Sofabold.dk

Få det fulde overblik over hvad sport der sendes direkte/live på TV. Sofabold giver dig det fulde overblik med nem mulighed for at tilføje til din kalender.

Fuldt overblik over EURO 2020 kampe
?
×

Velkommen til Sofabold.dk

Sofabold er en TV guide til sport på TV. Vores eneste formål er at give dig det bedste overblik over hvilken sport der sendes LIVE på TV, samt hvor.

Hvis du klikker på en kamp/event, kan du finde mere info, samt tilføje kampe/event til din kalender med ét klik. På kampe har du også muligheden for at give dit bud på resultatet.

I vores kalendere kan du tilføje kampe automatisk til din kalender, som derefter vil blive opdateret med tider og TV info

Med kan du anbefale kampe/events til andre brugere af Sofabold.

Som registeret bruger på Sofabold, har du mulighed for at vælge favorithold og turneringer/sportsgrene - disse vil blive markeret med rødt på side, så du har det bedste overblik. Du har som bruger også mulighed for at vælge hvilke TV kanaler der vises i oversigten.

Du er altid velkommen til at kontakte os, hvis du har spørgsmål eller anden feedback.

Nørderi: Afleveringssuccesrate og boldbesiddelse

Jeg har før skrevet om fodboldblog-siden Zonal Marking. Zonal Marking er en helt igennem fantastisk blog, som virkelig går i dybden med taktiske, aktuelle analyser og som har en grundighedsgrad, jeg ikke kan genkende på dansk! ZonalMarking.net er skabt af englænderen Michael Cox, som også skriver for ESPN, The Guardian og FourFourTwo, efter han i 2010 startede Zonal Marking.

Når jeg virkelig har god tid til at skrive fodboldbloggen her på siden, slår jeg oftest et smut forbi denne fantastiske side. Og i denne uge har jeg haft en god portion tid, så i denne uge skal vi rigtig gå i dybden.

Zonal Marking bragte for noget tid siden en spændende ”analyse” af korrelationen imellem dét at have en høj afleveringssuccesrate og at have en høj boldbesiddelse. Data er fra Premier League-sæsonen, og viser de respektive 20 holds gennemsnitlige afleveringssuccesrate og boldbesiddelse henover sæsonen. 

Jeg vil i dette blogindlæg illustrere data fra Premier League-sæsonen og bidrage med mine egne pointer. Jeg linker til den fulde, originale artikel til sidst i dette blogindlæg.

Og så til sagen!

Afleveringssuccesrate. Hvad vil det egentligt sige? Ikke ret meget i sig selv, idet det både kan dække over, at et hold er rigtig gode til at ramme hinanden med et mix af både lange og korte pasninger i både banens bredde- og længderetning, men det kan også betyde, at et hold overvejende spiller i banens bredderetning og blot lader sig have bolden, uden at komme frem til det helt store. Kongeeksemplet på det sidste er vel hold som Barcelona og Spaniens landshold for år tilbage. Klassespillere til netop denne type fodbold er spillere som Xavi, Iniesta og til dels Philip Lahm i nyere tid. Så begrebet afleveringssuccesrate skal man være meget påpasselig med at konkludere noget entydigt ud fra; for det handler også om, hvorledes holdet spiller rent taktisk, og hvorledes holdet agerer i opbygningsspillet (ikke afslutningsspillet!). Men ”problemet” med taktik er, at dét kan vi ikke kvantificere (gøre det målbart vha. eksempelvis tal), men det kan vi forsøge (med forbehold) med begrebet afleveringssuccesrate.

Og hvor kommer boldbesiddelse så ind? Jo, de to ord, kan for mange opfattes som to sider af samme sag. Men det er dog ikke helt. Boldbesiddelsen siger noget om, hvor god man er til at holde på bolden, og i hvor stor en del af kampen har ”vi” bolden. Det kan være et mål for hold, træner, klub, spillere osv. at have bolden i overvejende dele af kampen, således holdet selv kan styre spillets gang – men det kan så sandelig også være et mål ikke at have bolden i det meste af kampen. Et eksempel på sidstnævnte er vel Chelsea, FC Vestsjælland og Dortmund til dels. Alle tre hold kan (med tryk på kan!) have tendens til at overlade initiativet til modstanderen, for så derefter at gå direkte i afslutningsspil efter erobringen af bolden er sket. (Dét man også kalder en omstilling fra erobringsspil til afslutningsspil).

Ligesom man kan anskue afleveringssuccesraten og boldbesiddelsen forskelligt, kan man også finde en vis kausalitet imellem disse to begreber: har man en høj afleveringssuccesrate, fordrer dette at man også har en høj boldbesiddelse. Og det netop dette, analysen her kigger på: kausaliteten, og korrelationen, mellem disse to begreber, og måden at forstå boldbesiddelse på.

Sammenhængen mellem gennemsnitlig boldbesiddelse og gennemsnitlig afleveringssuccesrate

Ovenfor kan vi se de 20 Premier League-holds respektive resultater. Vi kan f.eks. se, at Crystal Palace havde en gennemsnitlig boldbesiddelse pr. kamp på godt 37 %, og at de formåede i gennemsnit at ramme en medspiller71 % af de samlede pasninger i holdet. Vi kan ligeledes se, at Manchester City havde en gennemsnitlig boldbesiddelse på 56 % og de formåede i gennemsnit at ramme en medspiller 86 % af de gange man forsøgte at aflevere til en medspiller. Det går dog også hurtigt op for en, at der er en positiv sammenhæng mellem dét at have bolden i egne rækker, og at have en høj gennemsnitlig afleveringssuccesrate. Man havde måske regnet det ud, at der var en sammenhæng mellem at aflevere til en medspiller og dét at have bolden meget i holdet. 

Men noget andet interessant, som dette data også viser, er, at for at man i gennemsnit skal have bolden i over halvdelen af tiden i en fodboldkamp (i Premier League, i hvert fald), skal man ramme en medspiller i over 80 % af tilfældene, hvor man forsøger herpå. Newcastle, som har en gennemsnitlig boldbesiddelse på 49 %, har en gennemsnitlig afleveringssuccesrate på godt 80 %.

Vi skal igen huske på, at man ikke kan antage noget omkring spillestil eller holddispositioner ud fra dette data. Vi kan altså ikke se, om Crystal Palace spiller med mange lange afleveringer fremad i banens retning, hvilket må antages at være sværere at udføre end at spille bolden rundt i ro og mag i banens bredderetning (som man kan tro, at Manchester City gør, ud fra data). Men dette kan vi altså ikke konkludere noget om, ud fra dette! 

Efter egne beregninger, får jeg, at middelværdien for de 20 Premier Leagueholds gennemsnitlige afleveringssuccesrate er på 79,9 % og en middelværdi på den gennemsnitlig boldbesiddelse på… (du må godt gætte)… 50,0 %. (Der er ligesom to hold, der skal dele boldbesiddelsen i hver kamp…).

Tegner man en lineær linje igennem punkterne, ser vi igen den klare, positive korrelation mellem de to begreber. Men hvad man også kan se, er at Southampton ligger usædvanligt langt fra trenden; Southampton har nemlig en ret høj gennemsnitlig boldbesiddelse og en ikke-tilsvarende høj gennemsnitlig afleveringssuccesrate. Hvis Southampton skulle følge trenden fra de andre 19 klubber, skulle de have en gennemsnitlig afleveringssuccesrate på godt 85 %. Men de opnår altså ”kun” 81.5 % vellykkede afleveringer pr. kamp.

Omkring dette bringer Michael Cox (forfatteren bag Zonal Marking.net) en pointe om, at boldbesiddelses-begrebet også inddrager, hvor gode et hold er til at generobre bolden efter mistet boldbesiddelse – heri er jeg dog langt fra enig. Men det er rigtigt, at hvis man er gode til at generobre bolden inden for få sekunder, efter mistet boldbesiddelse, så går modstanderholdet glip af boldbesiddelsesprocenter – så at sige. Man skal have styr på kausaliteten! (Årsagssammenhængen).

Men hvad kan vi egentligt lære af denne mængde data? I virkeligheden ikke ret meget andet, end man skal huske at adskille de to ting. Tit hører jeg TV-kommentatorer sige, at disse ting er én og samme ting, men det er i virkeligheden helt forkert.

 

Kilde til original blogpost på ZonalMarking.net

⏰ Næste
annonce
annonce
annonce
annonce
📆 kalendere

Her er et fuldt overblik over vores kalendere på Sofabold.

Fodbold
3F Superliga
Gjensidige Kvindeligaen
NordicBet Liga
2. Division
3. Division
1. Bundesliga
La Liga
Premier League
Serie A
UEFA Champions League
UEFA Europa Conference League
UEFA Europa League
UEFA Womens Champions League
AaB
AC Horsens
AGF
Brøndby IF
Brønshøj Boldklub
Esbjerg fB
F.C. København
FC Fredericia
FC Helsingør
FC Midtjylland
FC Nordsjælland
Fremad Amager
HB Køge
HB Køge (K)
Hobro IK
Hvidovre IF
Kolding IF
Lyngby Boldklub
Nykøbing FC
OB
Randers FC
Silkeborg IF
SønderjyskE
Vejle Boldklub
Vendsyssel FF
Viborg FF
Arsenal FC
Chelsea FC
Liverpool F.C.
Manchester City
Manchester United
Tottenham Hotspur F.C.
FC Barcelona
Real Madrid C.F.
Borussia Dortmund
FC Bayern München
A.C. Milan
AS Roma
F.C. Internazionale Milano
Juventus F.C.
Paris Saint-Germain
Danmark
Danmark (K)
Danmark (U21)
Håndbold
Bambusa Kvindeliga
HTH HerreLigaen
EHF Champions League (H)
EHF Champions League - Kvinder
Aalborg Håndbold
København Håndbold
Odense Håndbold
Team Esbjerg
Danmark Håndbold (H)
Danmark Håndbold (K)
Amr. Football
National Football League
Ishockey
Metalligaen
National Hockey League
Champions Hockey League
Rungsted Seier Capital
SønderjyskE Ishockey
Basketball
Basket Ligaen
National Basketball Association
Andre
E-sport - CS:GO
Formel 1
Skiskydning
Tennis - ATP
Tennis - WTA
annonce
Sofabold.dk
Alle logoer tilhører de respektive klubber, turneringer, forbund og TV stationer - © Sofabold 2011-2021
Vi gør opmærksom på, at alt info er vejledende og TV kanalerne kan lave sidste minuts ændringer. 🤷🏻‍♂️