Sofabold.dk

Få det fulde overblik over hvad sport der sendes direkte/live på TV. Sofabold giver dig det fulde overblik med nem mulighed for at tilføje til din kalender.

Få VM 2022 kampene i din kalender
?
×

Velkommen til Sofabold.dk

Sofabold er en TV guide til sport på TV. Vores eneste formål er at give dig det bedste overblik over hvilken sport der sendes LIVE på TV, samt hvor.

Hvis du klikker på en kamp/event, kan du finde mere info, samt tilføje kampe/event til din kalender med ét klik. På kampe har du også muligheden for at give dit bud på resultatet.

I vores kalendere kan du tilføje kampe automatisk til din kalender, som derefter vil blive opdateret med tider og TV info

Med kan du anbefale kampe/events til andre brugere af Sofabold.

Som registeret bruger på Sofabold, har du mulighed for at vælge favorithold og turneringer/sportsgrene - disse vil blive markeret med rødt på side, så du har det bedste overblik. Du har som bruger også mulighed for at vælge hvilke TV kanaler der vises i oversigten.

Du er altid velkommen til at kontakte os, hvis du har spørgsmål eller anden feedback.

Den mentale side af fodbolden

I  denne blog vil jeg gå i dybden med ét særligt fokus inde for fodbold og sport i almindelighed. Det mentale aspekt.

I fodboldens verden er der 4 grundpiller, man som fodboldspiller og –træner skal tænke på. Disse er:

  • Fysik
  • Taktik
  • Teknik
  • Mentalitet

Man kan kort sagt sige, at fodbold handler om de 4 ovenstående temaer. Personligt mener jeg dog, at der er et helt femte aspekt, nemlig det teknisk/taktiske (som IKKE skal forveksles med hverken teknik eller taktik!).

Det fysiske, det taktiske, og til dels det tekniske, er alle noget vi folk kender til. Men hvorfor snakker man aldrig om det mentale, hvorfor fylder det så lidt, og hvordan kan det være, at de fleste trænere (også i Superligaen, Premier League osv.) underprioriterer dette?

Dette vil jeg forsøge at give en lille del af svaret på i dette blogindlæg.

Lad os allerførst starte med en gylden sætning fra sportens verden. Ikke alle har hørt om denne, men den er så rammende, at jeg kunne slutte blogindlægget herefter:

”One of the most overused clichés in sport is that 90 percent of performance is mental. The problem is that 90 percent of coaches and athletes spend 100 percent of their time working on the physical and fundamental aspects related to their sport. They often neglect and ignore the one area that ultimately separates successful athletes from those who do not reach their full potential”.

Og læs det gerne en gang mere…

De fleste trænere på både bredde- og eliteniveau overser denne del af spillet. Nogle er fint klar over dette, andre er slet ikke. Som et eksempel på dette, kan jeg berette om en tidligere trænerkollega, der har spillet over 50 A-landskampe for DBU, som ikke anede, hvad dette var, og hvilken betydning det mentale kan have for en fodboldspiller. Og når ja – han var har været anføre i over 20 af sine A-landskampe… (Ja, blot for at understrege min forundring…).

Lidt introduktion:
Jeg har selv brugt mentaltræning ekstremt meget, eller ”træning af sportspsykologiske færdigheder”, som det retteligt hedder. Udover at jeg blev en markant bedre og moden fodboldspiller, blev jeg et andet menneske. Det lyder lidt halv-vanvittigt – men det er rigtigt. I denne blog vil jeg slet ikke presse unødvendige ord, eller viden, nedover mine læseres hoveder, men blot forsøge at give et lille indblik i dette enorme aspekt i sportsverdenen.

Sådan overordnet, kan man benytte 8 forskellige keywords/emner/begreber inden for sportspsykologi: Motivation, målsætninger, visualisering, ”Den indre dialog”, koncentration, selvtillid, spændingsregulering og konkurrenceforberedelse. Alle disse begreber, er små værktøjer til den enkelte aktør i gamet.

Hvis du har læst med indtil nu, har du sikkert tænkt spørgsmålet: ”Hvorfor?!”.

Der er et helt enkelt svar: For at skabe et kompetitivt miljø. Mestrer man det mentale aspekt af en hvilken som helst sportsgren (arbejdssituation, kompetenceområde, whatever…), bliver du med stor sandsynlighed en af de aller, aller bedste inden for dit felt.

Men hvordan praktiserer man det så? Er det noget man skal træne på, på lige fod med teknisk, fysisk og taktisk træning? Ja, det er det faktisk. De fleste ser stort og flot på det. Men de færreste har det med i deres daglige træning (læs, igen: også Superligatrænere!).

Træning af mentale ”lifeskills”, eller hverdagskompetencer, kræver coaching og sparring med sig selv. Det handler om, at man skal finde, definere og anerkende sine styrker og svagheder. Om man er fodboldspiller, fodboldtræner, fodboldkommentator – alt!

Er mentaltræning et must i den moderne fodboldverden? Ja, det er det måske nok, men igen, så er det de færreste, der faktisk praktiserer det. I DBU har man decideret underprioriteret det. Også på de lidt højere træneruddannelser – min læring om dette er på 100% eget initiativ og med baggrund i en grundlæggende interesse om mennesker, udvikling af mennesker og dét at flytte kompetencer og evner hos de mennesker jeg arbejder med.

I enkelte danske superligaklubber har man i dag tilknyttede decideret mentaltrænere. Startende allerede fra 13-årsalderen møder de unge drenge voksne mænd, der fortæller dem, hvordan de skal agere i en voksenverden med et uhyggeligt meget pres.

Alle 13-årige (elite-)fodboldspillere forfølger én og samme drøm: At blive en af de bedste, spille på store stadions og leve af at spille fodbold.

Lad os lave et lille tankeeksperiment:

Lad os sige, at der er 270.000 mandlige fodboldsspillere. Godt 180.000 af disse er under 18 år. Af de 180.000, bliver blot 150 af disse professionelle. Allerede her er 99,999167 % sorteret fra. Af de 150, kommer 2-3 af disse på A-landsholdet.

Pointen er her: konkurrencen er utrolig, utrolig skarp og den er enorm kynisk! Mentaltræning, og træning af sportspsykologiske færdigheder spiller med sikkerhed en kæmpe rolle heri. Er man trænet i at begå sig i et kompetitivt miljø, er man bedre rustet, hvis man er én af de 0,00083 %, der får muligheden får at leve af at spille fodbold. Den dag det virkeligt gælder!

Et kendt eksempel
Et af de mest opsigtsvækkende, kendte, nutidige eksempler jeg kan komme på er FC Midtjyllands tilknytning af den tidligere jægersoldat B.S. Christiansen. I efteråret 2009 (16/10) indledte FC Midtjylland og B.S. Christiansen et samarbejde. Et ”langsigtet” samarbejde, som det hed.

Om B.S. Christiansen stadig har en tilknytning til FC Midtjylland er jeg usikker på, men jeg er sikker på, at han ikke var ubetydelig.

I FC Midtjylland var han en stor kapacitet. Ikke kun for klubben, men for den enkelte spiller. Og særligt én spiller fik stor gevinst af aftalen – Mikkel Thygesen. I 2011 skiftede Thygesen til Brøndby IF, og inden da havde BS hjulpet Mikkel Thygesen gennem flere svære perioder. Han var sågar med til at fastholde Thygesen i klubben, har Thygesen selv udtalt.

B.S. har ydermere hjulpet Thygesen igennem de sværeste perioder i Brøndby, sammen med hans tidligere træner i FC Midtjylland Erik Rasmussen.

I dag er Mikkel Thygesen anføre i af Danmarks mest betydningsfulde klubber. Kom ikke og sig, at B.S. ikke har hjulpet ham på denne vej!

En hurtig søgning på Google giver mange, mange andre succeshistorier…

Afrunding
Helt ærligt – jeg kan sagtens forstå, hvis du som læser ikke synes dette er det mest spændende, du har læst. Fuld respekt herfor.

Men hvis det har fået dig til at tænke én gang mere over tingene, om du har nedprioriteret, nedgjort eller fornægtet dette aspekt af fodbolden, er min mission lykkedes.

Jeg har forsøgt at svare på spørgsmålet om, hvad man skal bruge dette til adskillige gange. Men helt kort kan det siges, at mentaltræning skal bruges til at give spillerne de ekstra værktøjer i værktøjskassen, så de kan excellere endnu mere inden for deres fag. Dette kan sagtens relateres til både erhvervs- og hverdagslivet!

Dette blogindlæg har været det sværeste for mig at skrive. Emnet er simpelthen så stort. Det kan overhovedet ikke introduceres ordentligt på godt 5.500 tegn.

Hvis du har lyst til at læse  mere om emnet, kan jeg personligt anbefale de redskaber jeg har benyttet. Disse er:

  • Aldersrelateret træning 2 – DBU manual (Eliteorienteret)
  • ”Tro på dig selv” – Ulrick Wilbek
  • Sitet http://www.sportspsykologen.dk, som DBU selv henviser til

Nedenstående citat afslutter vi med. Dette er et citat fra ”The Secret Footballer”, som omhandler det mentale aspekt i spillet:

“On the pitch, mental toughness is a most important attribute. The crowd are trying to get to you, the other team are winding you up, when you make a mistake your own players and bench get on your case and sometimes it feels like even the officials are conspiring against you. Mentally weak players are the ones that make excuses in this situation”.

⏰ Næste
annonce
annonce
annonce
annonce
📆 kalendere

Her er et fuldt overblik over vores kalendere på Sofabold.

Fodbold
FIFA World Cup 2022
UEFA Women's EURO 2022
3F Superliga
Gjensidige Kvindeligaen
NordicBet Liga
2. Division
3. Division
1. Bundesliga
La Liga
Premier League
Serie A
UEFA Champions League
UEFA Europa Conference League
UEFA Europa League
UEFA Womens Champions League
Allsvenskan
Damallsvenskan
Eliteserien
CAF Champions League
CAF Confederation Cup
AaB
AC Horsens
AGF
Brøndby IF
Brønshøj Boldklub
Esbjerg fB
F.C. København
FC Fredericia
FC Helsingør
FC Midtjylland
FC Nordsjælland
Fremad Amager
HB Køge
HB Køge (K)
Hobro IK
Hvidovre IF
Kolding IF
Lyngby Boldklub
Nykøbing FC
OB
Randers FC
Silkeborg IF
SønderjyskE
Vejle Boldklub
Vendsyssel FF
Viborg FF
Arsenal FC
Chelsea FC
Liverpool F.C.
Manchester City
Manchester United
Tottenham Hotspur F.C.
FC Barcelona
Real Madrid C.F.
Borussia Dortmund
FC Bayern München
A.C. Milan
AS Roma
F.C. Internazionale Milano
Juventus F.C.
Paris Saint-Germain
Danmark
Danmark (K)
Danmark (U21)
Håndbold
EHF EURO (K)
Bambusa Kvindeliga
HTH HerreLigaen
EHF Champions League (H)
EHF Champions League - Kvinder
Aalborg Håndbold
København Håndbold
Odense Håndbold
Team Esbjerg
Danmark Håndbold (H)
Danmark Håndbold (K)
Ishockey
IIHF World Championship 2022
Metalligaen
National Hockey League
Basketball
Basket Ligaen
National Basketball Association
Andre
E-sport - CS:GO
Formel 1
Giro d'Italia
Tennis - ATP
Tennis - WTA
Tour de France
annonce
Sofabold.dk
Alle logoer tilhører de respektive klubber, turneringer, forbund og TV stationer - © Sofabold 2011-2022
Vi gør opmærksom på, at alt info er vejledende og TV kanalerne kan lave sidste minuts ændringer. 🤷🏻‍♂️