Europamesterskaberne i 2020 og dens struktur
I den forgangne uge besluttede UEFA, at Europamesterskaberne i år 2020 ikke skal holdes i ét eller to lande, men at det skal holdes på tværs af flere forskellige europæiske lande. Og det er dét jeg vil skrive lidt kompetente ord om idag.
Så bliver vi alle lidt klogere. Der har været skrevet meget omkring hele dette cirkus i de danske medier i denne uge - og hvor meget af dette har faktisk fortalt selve historien? Nok ikke mange. For at kunne forstå dette, skal vi lidt længere tilbage i 2012. I marts i år, begyndte den officielle budprocess til Europamesterskaberne 2020. Altså lang tid før, end det blev officielt besluttet. Dengang var der stor interesse fra Tyrkiet, Georgien, Azerbaijan samt et samlet bud fra Skotland, Irland og Wales. Igen, lang tid før det officielt blev besluttet fra UEFAs side.
Fun fact: UEFA-præsident Michel Platini, har faktisk i år lovet turneringen ud til Tyrkiet - mon dette holder? Euro 2020 vil være det andet europamesterskab med 24 deltagende hold, da Euro 2016 vil være det første Europamesterskab med 24 deltagende hold. I mange årtier har der kun været 16 deltagere. Om dette udvander konceptet og det sportslige niveau, kommer jeg sikkert ind på en anden gang. Indtil videre er det op til egen fortolkning.
En tværeuropæisk turnering
Dagen før Euro 2012-finalen blev spillet, udtalte UEFA-præsidenten, "at Europamesterskaberne i 2020 vil blive spillet i 12-13 forskellige byer". Dét kuriøse i de danske mediers dækning er, at denne turneringsformat bruges allerede i Europamesterskaberne for U/17-hold - og har været benyttet længe. (Får ungdomsfodbold for lidt eksponering? JA!).
Når turneringen udvides fra 16 til 24 hold, bliver halvdelen af holdene seedede. Et land bliver seeded hvis de kvalificerer sig og samtidig er på top 12 på UEFAs rangliste. De 12 seedede hold - 2 fra hver gruppe - vil afholde hele denne gruppes gruppespil, samt en 1/16-finale. Dette sker selvfølgelig for alle grupperne, hver i sær. Kvartfinalerne vil så derefter blive spillet på "neutral grund", som det hedder, og derefter bliver semi-finalerne og finalen spillet på et 13. stadion. Derved nås 13 værtsbyer og 13 stadions rundt om i Europa. Her har det engelske fodboldforbund (FA) allerede lagt billet ind, hvor du har anmodet om at benytte Wembley i London.
Kritik af turneringsformatet
Der har været en del kritik i den forgangne uge. Denne kritik har blandt andet gået på omkostningerne. Når der med 16 deltagende hold spilles i alt 31 kampe, til med 24 hold at blive spillet 51 kampe i alt, vil der klart være flere omkostninger for både fodboldforbund, UEFA, tilskuere, medier og sikkert mange flere. Og hvem kommer til at betale gildet? DIG! (Via TV-rettigheder, forhøjede billetpriser og andre former for gebyrer). Det siges faktisk, at flere af de Europæiske fodboldforbund allerede nu ikke kan betale de beregnede fremtidige omkostninger, ved sådan en turneringsstruktur.
Nu har jeg skrevet et par lidt mere fyldestgørende ord omkring det kommende Euro 2020. Jeg har ikke fremprovokeret min egen holdning, men jeg vil meget gerne høre DIN holdning til dette? Alle kan blive inspireret!
Her er et fuldt overblik over vores kalendere på Sofabold.







































































