Regnskabetstime i ligaerne
Efterhånden som herreligaen nærmer sig finalerne, kan man begynde at gøre op om sæsonen har været en succes eller fiasko. En række klubber kan allerede gøre regnskabet op. Jeg vil ikke at diskutere for hvem sæsonen har været succes eller fiasko, men mere baggrunden for det. Der er masser af medier der vil råbe og skrige (særligt af de, der har underpræsteret), men få af disse vil gå i dybden med baggrunden.
I det netop overståede slutspil, var kontrasten mellem Mors-Thy og de øvrige klar som glas. Mors-Thy Håndbold kæmpede som et hold. Deres spil og formkurve toppede på det helt rigtige tidspunkt. De har et ungt hold, der har kunnet ride på en bølge af succes, mens de øvrige hold har virket slidte både mentalt og fysisk. Samtidigt har særligt de rutinerede spillere underpræsteret.
Forskellen mener jeg grundlæggende er, at de øvrige hold har skullet præstere godt i flere turneringer, mens MTH i lang tid kun har haft fokus på ligaen, hvilket har betydet, at de har kunne spillet hurtigere, mere offensivt og presse de andre hold fysisk. De øvrige holds udvikling er nærmest gået i modsatte retning. Spillet er blevet langsommere, kontraspillet er gået i stå og antallet af fejl er steget.
Årsagen skal findes i økonomien
De seneste år, har de fleste af ligaklubberne måttet skære ned i lønbudgetterne. Det betyder at trupperne er blevet smallere, så der er blevet trukket store ressourcer på få nøglespillere. Når en klub som KIF Kolding København, som en af de mest ambitiøse i Danmark, må kalde en fra “old boys holdet” ind i truppen, så siger det noget om bredden. Der er ikke budgetter til, at have et reservehold gående i stand-by.
Alt ros skal gå Mors-Thy, som har spillet godt, har haft en dygtig træner, som har udnyttet ressourcerne perfekt og har været taktisk meget dygtig. Det er rigtigt godt, at have en overraskelse i turneringen. Desværre mener jeg, at baggrunden tegner et trist billede af dansk håndbold. Topklubberne har ikke økonomi til, at misse finaler og europæisk deltagelse flere år i træk. Man bliver nødt til, at kikke på turnering strukturen, som skal tilpasses den økonomiske virkelighed for liga klubberne. Ellers vil det hurtigt gå galt for professionel håndbold i Danmark og vi ville skulle acceptere, Danmark ikke længere er at finde blandt de bedste håndboldnationer. Hverken på landsholds- eller på klubniveau.
AG København gjorde det tydeligt, hvad der skal til for, at have et hold, der er i top 4 på europæisk niveau, samtidigt med at man er i toppen i Danmark hen over flere sæsoner. Men realtiteten er, at ligenu er de økonomiske forudsætninger ikke til stede i Danmark for, at sådanne hold kan eksistere. Jeg er overbevist om, at det kan skabes over tid og at en klub som BSV er på rette vej. Men skal man lave et hold, der kan være fast guld/sølv vinder i Danmark og samtidig konsekvent blandt de sidste 4-8 hold i champions league, så er der ikke meget plads til svipsere som sæsonen 2012/2013 har været for BSV. Jeg håber, at BSV er tilbage på sporet til næste sæson. Både for deres egen skyld men i særdeleshed på vegne af dansk herrehåndbold som en helhed.
Her er et fuldt overblik over vores kalendere på Sofabold.






































































