Sofabold.dk

Få det fulde overblik over hvad sport der sendes direkte/live på TV. Sofabold giver dig det fulde overblik med nem mulighed for at tilføje til din kalender.

⚫️ FC Midtjylland kalender 2022/2023
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Få Premier League 2022/2023 i din kalender
🏁 Formel 1 2022 kalender
🇩🇰 Få NordicBet Liga 2022/2023 i din kalender
🇮🇹 Serie A 2022/2023 kalender
Klik på kampe/events for mere info
Stem på resultatet ved at klikke på kamp
🇩🇰 Fuld oversigt af 2. Division 2022/2023
⚪️ F.C. København kalender 2022/2023
🏆 Få VM 2022 kampene i din kalender
🇩🇰 Fuld oversigt af 2. Division 2022/2023
🟡 Brøndby IF kalender 2022/2023
🇪🇸 La Liga 2022/2023 kalender
Få overblikket over EHF EURO 2022 (K) ind i din kalender
🥇 UEFA Women's EURO 2022 kalender
NHL 2022/2023 kalender
🇩🇪 1. Bundesliga 2022/2023 kalender
Se vores kalendere - tilføj kampe med ét klik
🏒 Få Metal Ligaen direkte i din kalender
🇩🇰 Få 3F Superligaen 2022/2023 i din kalender
⚽️ Danske 🇩🇰 hold i Europa 2022/2023 kalender
?
×

Velkommen til Sofabold.dk

Sofabold er en TV guide til sport på TV og Stream. Vores eneste formål er at give dig det bedste overblik over hvilken sport der sendes LIVE på TV og Stream, samt hvor.

Hvis du klikker på en kamp/event, kan du finde mere info, samt tilføje kampe/event til din kalender med ét klik. På kampe har du også muligheden for at give dit bud på resultatet.

I vores kalendere kan du tilføje kampe automatisk til din kalender, som derefter vil blive opdateret med tider og TV info

Med kan du anbefale kampe/events til andre brugere af Sofabold.

Som registeret bruger på Sofabold, har du mulighed for at vælge favorithold og turneringer / sportsgrene - disse vil blive markeret med rødt på side, så du har det bedste overblik. Du har som bruger også mulighed for at vælge hvilke TV kanaler der vises i oversigten.

Du er altid velkommen til at kontakte os, hvis du har spørgsmål eller anden feedback.

Big data i fodboldscouting

I sidste uge startede jeg på en ny serie her på sitet. En serie om informationsindsamlingskonceptet ”big data”, som i alt sin enkelthed går ud på den deduktive informationsindsamlingsteknik, hvor man indsamler en stor mængde data for bagefter at analysere sig frem til resultatet, i stedet for først at finde ud af, hvad man vil undersøge og så bagefter indsamle data hertil.

I sidste uge skrev jeg om, hvorledes Tyskland og dets fodboldforbund, DFB, vandt Verdensmesterskabet i Brasilien ved hjælp af big data-indsamling via kampsystemet Match Insight. Her så jeg på, hvorledes man kunne bruge dette dataindsamlingsværktøj i et fodboldforbund og som en organisations værktøj til at optimere sin egen præstation på banen.

I dag skal det handle om fodboldscouts og sportsscouts i det hele taget. Men selvfølgelig har jeg udgangspunktet i fodbolden. Hvorledes bruges big data i scoutingsystemet og hvor stor ændring er der i metodetilgangen i dag i forhold til blot 10-20 år siden inden for scoutingverdenen? Dette er blandt andet spørgsmål, jeg vil forsøge at besvare i dagens blog.

Scouting kan helt kort defineres som den proces, hvor en klub, træner, leder eller en uvildig fodboldkyndig person, kigger efter en specifikt defineret spiller, som man på sigt sandsynligvis vil tilknytte organisationen. Selvfølgelig kan definitionen også være bredere, men dette er et godt udgangspunkt at starte ud fra.

Selvom DBU og UEFA i dag har sine egne scoutinguddannelser indenfor fodboldens verden, er der ingen tvivl om, at dette ikke er en eksakt videnskab. Det er faktisk lidt ligesom at være træner for et fodboldhold. Der findes ikke én måde, hvorpå man kan sikre sig, at man gør det rigtige og hvorpå man sikrer sig, at man udfører de korrekte dispositioner hver gang. Det er simpelthen umuligt.

Og med dette i baghovedet har man i nærmest hundredevis af år forsøgt at bestræbe sig på netop dette: at finde en metode, hvorpå man kunne sikre sig, at man altid fandt de bedste spillere, ud fra de forudsætninger og ressourcer, man havde.

Der er ingen tvivl om, at man for 10-20 år siden stolede markant mere på sin intuition, end man gør i dag, når man tjener sine penge som scout i en fodboldklub. For generationer siden var det ikke engang sikkert og vidst, at man havde en papirsblok med ud, når man kiggede spilleren eller spillerne efter i sømmene. Dengang huskede man det bare. Og man havde sandsynligvis ikke set spilleren mere end 3-8 gange, før end man bestemte sig for om det var ham, eller hans ven, der skulle tilbydes aftalen.

I det seneste årti, eller deromkring, har scouting vundet mere og mere ind. Det er selvfølgelig noget, der altid har været i fodboldens verden, men det har virkeligt intensiveret det seneste årti.

Man har tidligere sagt at scouting mest af alt var en kunstform, at kunne se de lysende talenter og signe de rigtige spillere. I dag er det mest af alt en videnskab – eller det er på vej til at blive det. Årsagen til dette paradigmeskifte er netop brugen af big data.

For år tilbage skulle en fodboldscout rejse rundt til den geografiske lokation, hvor en given kamp fandt sted. I dag, kan han sidde derhjemme på kontoret og få alle former for data stukket i hånden via tredjepartsleverandører, og han behøver ikke engang se kampen. Han kan i det mest ekstreme tilfælde kigge udelukkende på de data, der kommer fra en given fodboldkamp i en liga langt fra hans hjem.

I Financial Times har det blandt andet kunne læses at Londonklubben Chelsea FC jævnligt får over 32 millioner datapunkter hjem til analyse, fra 15 forskellige europæiske ligaer. Og det var 32 millioner datapunkter! Udover det scoutingkorps som en hver Premier League-klub har repræsenteret i forskellige geografiske regioner på planeten, får de altså data fra en tredjepartsleverandør.

Chelsea FCs ”Performance director”, Mike Forde, (jeg ved ikke lige hvad den danske oversættelse er), har udtalt ovenstående og jeg er 100% sikker på, at Chelsea ikke er den eneste fodboldklub i Verden, der har disse forhold aktuelle.

At bruge big data i scoutingverdenen, er også en måde at kvantificere sandsynligheden for at et bestemt talent slår igennem. Følger man en spiller i dag igennem 20-30 kampe og træninger, og samler man data fra samtlige hændelser, får man et rigtig fint billede af, hvad det er spilleren er god til, og hvad han kan arbejde videre med. Dermed kan man få nogle sandsynligheder på hans nøgleaktioner, som f.eks. kunne være, hvornår en central forsvarsspiller laver en afgørende clearing 1v2 i eget felt eller lignende. Noget der er sindssygt afgørende for, om man kan forsvare 1v2 osv. Dette værktøj kan man så bruge til at kvantificere sine egne holdninger og meninger om spilleren. For der kan være et stykke vej fra dét billede man har en given spiller, til dét uddataet rent faktisk viser.

Som jeg også nævnte i sidste uges blog, hvor jeg startede på denne serie om big data i moderne topfodbold, så er FC Midtjylland i øjeblikket den førende spiller herhjemme inden for brugen af big data. Andre klubber er også kommet med, og nogle er slet ikke, men det er klart Ulvene fra Herning, der har førertrøjen på lige pt.

31. August i år kunne man på FC Midtjyllands site læse, at klubben fremlagde en ny strategi. En ny strategi for, hvordan man ville drive forretningen i seniorafdelingen, men også en ny strategi for, hvorledes man ville rekruttere nye spillere til ungdomsholdende, og dermed også til seniorholdet. Her skrives det, at man via den nye ejers firma ”Smart Odds” (Uden dog at nævne Smart Odds i presseteksten, hvilket i øvrigt er flot!), får dataindsamlinger fra over 60 ligaer Verden over, og dermed kan få et bredt billede af, hvad for nogle uforløste talenter, der render rundt i forskellige ligaer. Man skriver dog ligeledes, blot for at helgardere sig selv, at ”big data ikke skal erstatte trænerne og lederne i klubben”.

At bruge big data i scoutingprocessen er også en måde, hvorpå man kan objektivisere hele billedet af en spiller. Ligesom med en skriftlig eksamen i folkeskolen eller på universitetet, kan én opgave blive bedømt til 02 og én opgave kan blive bedømt til et 10-tal – alt sammen afhængigt af øjnene, der ser. Og analogien er direkte overførlig til ungdomsspillere. Èn scout kan have ét syn på én spiller, og en anden scout kan have et helt andet syn på den selv samme spiller (selvfølgelig under forudsætningen om, at spilleren passer ind i klubben, spillestilen og så videre).

At kigge på rå uddata skaber også et sammenligningsgrundlag, der er ufravigeligt. Man kan sidde en gruppe af fodbolduddannede personer i en Superligaklub og kigge på den samme 60-sekunders lange videosekvens af et muligt talent, og komme frem til vidt forskellige konklusioner. Kigger man på de samme uddata, er dette grundlag ufravigeligt! (Især hvis data er indsamlet over mange omgange!).

Mange fodboldkendere, uanset fagligt niveau, har utvivlsomt stiftet bekendtskab med et fodboldspil ved navn ”Football Manager”. Hvis du har læst hele vejen til dette afsnit og undervejs har tænkt tanken omkring netop dette spil, kan jeg faktisk godt forstå dig. Før man kendte big data som et begreb her i Danmark, har man kunne læse utallige steder, at scoutingverdenen var ved at blive som i Football Manager. Man satte tal på det hele, og derudfra hentede man den bedste spiller til sit eget system. Det er vel i virkeligheden også sådan det er. Nu har man bare et akademisk begreb, som vi nu har lært betydningen af.  

⏰ Næste
📊 Ugens spørgsmål
Hvilken udenlandsk fodboldrække følger du tættest?
1. Bundesliga
Allsvenskan
Eliteserien
Eredivisie
La Liga
Ligue 1
Serie A
Premier League
Anden
Uge 32
annonce
annonce
annonce
annonce
📆 kalendere

Her er et fuldt overblik over vores kalendere på Sofabold.

Speciel 2022/2023
Fodbold
FIFA World Cup 2022
3F Superliga
Gjensidige Kvindeligaen
NordicBet Liga
2. Division
3. Division
Premier League
La Liga
1. Bundesliga
2. Bundesliga
Serie A
UEFA Champions League
UEFA Europa Conference League
UEFA Europa League
UEFA Women's Champions League
Allsvenskan
Damallsvenskan
Eliteserien
Danmark
Danmark (K)
Danmark (U21)
AaB
Aarhus Fremad
AB Gladsaxe
AB Tårnby
AC Horsens
AGF
B.93
BK Frem
Brabrand IF
Brøndby IF
Dalum IF
Esbjerg fB
F.C. København
FC Fredericia
FC Helsingør
FC Midtjylland
FC Nordsjælland
FC Roskilde
Fortuna Hjørring (K)
Frederiksberg Alliancen 2000
Fremad Amager
HB Køge
HB Køge (K)
Hellerup IK
Hillerød Fodbold
Hobro IK
Holstebro Boldklub
Hvidovre IF
IF Lyseng
Ishøj IF
Jammerbugt FC
Kolding IF
Lyngby Boldklub
Middelfart Boldklub
Nykøbing FC
Næsby BK
Næstved Boldklub
OB
Randers FC
SfB-Oure FA
Silkeborg IF
Skive IK
SønderjyskE
Thisted FC
Vanløse IF
Vejle Boldklub
Vendsyssel FF
Viborg FF
VSK Aarhus
Young Boys FD
Arsenal FC
Chelsea FC
Liverpool F.C.
Manchester City
Manchester United
Tottenham Hotspur F.C.
Atlético de Madrid
FC Barcelona
Real Madrid C.F.
Sevilla FC
València CF
Villarreal CF
Bayer 04 Leverkusen
Borussia Dortmund
Eintracht Frankfurt
FC Bayern München
RB Leipzig
A.C. Milan
AS Roma
F.C. Internazionale Milano
Juventus F.C.
S.S. Lazio
S.S.C. Napoli
Olympique de Marseille
Olympique Lyonnais
Paris Saint-Germain
Stade Rennais FC
Håndbold
EHF EURO (K)
IHF World Cup - Men
Bambusa Kvindeliga
HTH HerreLigaen
EHF Champions League (H)
EHF Champions League (K)
EHF European League (H)
EHF European League (K)
Danmark Håndbold (H)
Danmark Håndbold (K)
Aalborg Håndbold
Bjerringbro-Silkeborg
GOG Håndbold
Ikast Håndbold
København Håndbold
Nykøbing Falster Håndbold
Odense Håndbold
Skanderborg Aarhus Håndbold (H)
Skjern Håndbold
Team Esbjerg
Viborg HK
Ishockey
Metal Ligaen
National Hockey League
Basketball
Basket Ligaen
National Basketball Association
Andre
E-sport - CS:GO
Formel 1
Tennis - ATP
Tennis - WTA
Vuelta A Espana
lozad
annonce
Sofabold.dk
Alle logoer tilhører de respektive klubber, turneringer, forbund og TV stationer - © Sofabold 2011-2022
Vi gør opmærksom på, at alt info er vejledende og TV kanalerne kan lave sidste minuts ændringer. 🤷🏻‍♂️