Sofabold.dk

Få det fulde overblik over hvad sport der sendes direkte/live på TV. Sofabold giver dig det fulde overblik med nem mulighed for at tilføje til din kalender.

Gør din kalender klar til Premier League 2020/2021
?
×

Velkommen til Sofabold.dk

Sofabold er en TV guide til sport på TV. Vores eneste formål er at give dig det bedste overblik over hvilken sport der sendes LIVE på TV, samt hvor.

Hvis du klikker på en kamp/event, kan du finde mere info, samt tilføje kampe/event til din kalender med ét klik. På kampe har du også muligheden for at give dit bud på resultatet.

I vores kalendere kan du tilføje kampe automatisk til din kalender, som derefter vil blive opdateret med tider og TV info

Med kan du anbefale kampe/events til andre brugere af Sofabold.

Som registeret bruger på Sofabold, har du mulighed for at vælge favorithold og turneringer/sportsgrene - disse vil blive markeret med rødt på side, så du har det bedste overblik. Du har som bruger også mulighed for at vælge hvilke TV kanaler der vises i oversigten.

Du er altid velkommen til at kontakte os, hvis du har spørgsmål eller anden feedback.

Ghost Goal, Bundesliga og Fodboldloven

Advarsel: I dag tager jeg dommerhatten på, og lader trænerhatten ligge lidt.

Hvis du har været i forbindelse med internettet de seneste par døgn, og interesserer dig for fodbold, tror jeg godt, du kan gætte, hvad jeg vil skrive om i dag.

Fodboldbloggen handler i denne uge om hændelsen, hvor Leverkusen i den tyske 1. Bundesliga fik anerkendt et mål – eller rettere; fik anerkendt en målchance som et mål.

Hvis du ikke har set hændelsen, kan du se denne her:

Situationen opstår, da Stefan Kießling header bolden tæt fordi den venstre opstander, efter et hjørnespark i samme side. Bolden ryger gennem et hul i sidenettet af målet, og ender inde i målnettet – som en hver anden scoring.

Dette skete i kampen, fredag aften, mellem Hoffenheim og Bayer Leverkusen. Kampen endte 1-2, hvoraf det andet Leverkusen-”mål” er situationen, jeg vil gennemgå i dag.

I min verden er der simpelthen så mange aspekter i denne sag. Hvilken rolle har linjedommeren? Hvad laver hoveddommeren, Felix Brych, egentligt? Hvordan står Stefan Kießling, efter han først tager sig til hovedet (og ser at bolden går i sidenettet), men bagefter jubler over scoringen?

Hvad skal man gøre? Hvad skulle hoveddommeren have gjort og dømt?

Jeg giver mine lovmæssige bud her i bloggen i dag.

Jeg tager altså udgangspunkt i fodboldloven!

 

Linjedommerens rolle

Linjedommeren har en række pligter, som han/hun skal overholde i løbet af en fodboldkamp. Eksempler på disse er, at hjælpe med at afvikle kampen og derudover supportere i afgørende, svære situationer, hvor hoveddommeren ikke har det nødvendige udsyn til hændelsen.

I fodboldlovens tillægsafsnit, det der hedder ”Internationale fortolkninger og danske afgørelser” står der (blandt meget andet) helt ordret: ”Linjedommeren hjælper dommeren med at… kontrollere bane, bolde og spilleudstyr”.

Altså skal linjedommeren hjælpe hoveddommeren med at kontrollere blandt andet målnettene, så der ikke sker disse situationer. Dette gøres typisk inden kampstart, og igen lige inden anden halvleg sparkes i gang.

Det kan jo være, at der er sket slid på nettet i første halvleg, som så forårsager hul/skade/mærker på nettet i anden halvleg.

Man har før set eksempler på, at bolden er rullet ud af målet, hvorefter ”målet” så ikke er blevet godkendt. Bolden er sandsynligvis rullet ud af målet, grundet at nettet ikke har været spændt fast til rammen af målet. Dette var dog ikke tilfældet med denne hændelse. Her har der været et lille brud på nettet, midt på, i den ene side, så bolden er hoppet ind i nettet.

Linjedommeren skal desuden altid være placeret til højre for hoveddommeren (i den angribende retning), og derfor stod linjedommeren ikke i den bedste situation i forhold til at se ”målet” fredag.

Altså kan vi ikke bebrejde linjedommeren denne hændelse.

 

Hoveddommeren

Dette kan hurtigt blive en afhandling i hele fodboldloven, men dette skal vi slet ikke ud i. Vi skal i stedet se på, hvor hoveddommeren stod placeret i denne situation.

Han stod fuldstændig perfekt placeret:

Han var tæt på sparkeren (venstre side af banen, nu hvor linjedommeren stod i højre), han havde perfekt udsyn til feltet, og han stod med kroppen og ansigtet rettet derhen, hvor det skulle: ind mod målet.

Han kan se bolden, dens vej og sidenettet fuldstændig problemfrit i situationen.

Han kunne se boldens vej. Men han kunne ikke se boldens bane, hvilket er fuldstændig essentielt for, om han kan se, om den går i eller uden om målet. Dette er ikke nødvendigvis dommerens fejl (han kan jo ikke gøre for, hvor angriberen, forsvarsspilleren, bolden, boldtageren osv. står placeret!).

Dog må hovedansvaret være på dommerens skuldre. Klokkeklart. Han burde kunne se, at den ramte sidenettet/banden før end den havde retning mod mål.

 

Stefan Kießling

Ja, man bliver næsten helt træt…

Hans reaktion i situationen er fuldstændig vanvittig.

Først ærgrer han sig voldsomt over, at bolden ikke går i mål. Dernæst, efter dommeren fejlagtigt har dømt og anerkend scoringen, jubler han over det nu scorede mål. Dog en lidt afmattet jubel, men alligevel ikke ret mange protester over det nu forærede mål.

Dét at man kan finde på at juble over et mål, der ikke skulle være anerkendt, kan få min retfærdighedsfølelse helt op i det røde felt.

Fuldstændig forargelidt, at man kan gøre sådan noget! Uanset om incitamentet er spalteplads, økonomiske fordel jf. hans kontrakt, eller andet.

Jeg vil ikke beskæftige mig mere med sådan en type – tænk, at han er et forbillede, en profileret ansigt og en dyrt betalt fodboldspiller…

 

Hvis nu Felix havde tænkt hurtigt

Jeg har læst manges ytringer på sociale medier omkring hændelsen. Og ikke mindst, har jeg set manges forslag på, hvad dommeren, Felix Brych, skulle have gjort i, og efter, situationen.

Det mest kontroversielle jeg har set, er udsagnet om decideret omkamp. Altså spille en kamp forfra, fordi én hændelse, dog kampafgørende, i det 70. minut ændrede kampen.

Skal vi også spille kampene i Premier League og Premiera Division om, når Suarez, Tevez, Ronaldo og Messi filmer sig til straffespark? Det er vel i lige så høj en kampafgørende hændelse.

Vi er ude på et skråplan. Et skråplan så skrå, at det næsten er lodret.

Kender man sin fodboldlov, og det gør man jo, for man interesserer sig i spillet, og man vil da gerne kende reglerne vi alle spiller efter (???), så ved man også, hvad der skulle dømmes i situationen. Og her taler jeg ikke blot om det målspark, der retteligt skulle være dømt.

I fodboldloven står der ordret: ” Dommeren kan kun ændre sin kendelse, hvis han selv opdager, at han har begået en fejl eller vælger at rette sig efter råd fra en

linjedommer eller 4. dommer – og da kun, så længe spillet ikke er genoptaget, eller kampen ikke er fløjtet af”.

Hov, hvad så? Dér har vi løsningen.

Om en dommer dømmer mål, frispark, hjørnespark, indkast eller noget helt femte, kræver at spillet skal stoppes og genstartes igen. Uanset hændelse.

Tager vi situationen fra i fredags:

  1. Var spillet stoppet? Ja, det var det.
  2. Kan vi så genoptage spillet bagefter, uanfægtet om der er mål eller målspark? Ja, det kan vi.

 

Spørgsmålet er bare, om vi skal genstarte spillet fra midterlinjen eller fra målfeltet.

I princippet, i teorien, kan dommeren dømme mål, og stå ved dette, hele vejen fra bolden fragtes fra målet op til midterlinjen – så længe dommeren ikke sætter spillet i gang igen. Har han først sat spillet i gang, kan kendelsen ikke laves om. Men indtil da, kan han sagtens dømme målspark – og hvor det også kan retfærdiggøres i loven.

 

Og ja – det var det, FIFA-dommer Felix Brych skulle have gjort. Men det er altid nemt at være bagklog...

 

⏰ Næste
📊 Ugens spørgsmål
Hvor besøger du sofabold.dk fra?
København
Øvrig Sjælland
Fyn
Nordjylland
Midtjylland
Vestjylland
Sønderjylland
Bornholm
Øvrige øer
Uge 40
annonce
annonce
annonce
mackabler.dk
annonce
📆 kalendere

Her er et fuldt overblik over vores kalendere på Sofabold.

Fodbold
3F Superliga
Gjensidige Kvindeligaen
NordicBet Liga
2. Division
1. Bundesliga
La Liga
Ligue 1
Premier League
Serie A
UEFA Champions League
UEFA Europa League
UEFA Euro 2020
A-League
AaB
AC Horsens
AGF
Brøndby IF
Brønshøj Boldklub
Esbjerg fB
F.C. København
FC Helsingør
FC Midtjylland
FC Nordsjælland
HB Køge
Hobro IK
Lyngby Boldklub
Nykøbing FC
OB
Randers FC
Silkeborg IF
SønderjyskE
Vejle Boldklub
Viborg FF
Arsenal FC
Chelsea FC
Liverpool F.C.
Manchester City
Manchester United
Tottenham Hotspur F.C.
FC Barcelona
Real Madrid C.F.
FC Bayern München
A.C. Milan
F.C. Internazionale Milano
Juventus F.C.
Olympique de Marseille
Olympique Lyonnais
Paris Saint-Germain
Stade Rennais FC
Danmark
Danmark (K)
Danmark (U21)
Håndbold
Bambusa Kvindeliga
Primo Tours Ligaen
EHF Champions League (H)
EHF Champions League - Kvinder
EHF European League (H)
EHF EURO (K)
Aalborg Håndbold
København Håndbold
Odense Håndbold
Team Esbjerg
Danmark Håndbold (H)
Danmark Håndbold (K)
Amr. Football
National Football League
Ishockey
National Hockey League
Basketball
National Basketball Association
Andre
Formel 1
Skiskydning
Tennis - ATP
Tennis - WTA
Vuelta A Espana
annonce
Sofabold.dk
Alle logoer tilhører de respektive klubber, turneringer, forbund og TV stationer - © Sofabold 2011-2020
Vi gør opmærksom på, at alt info er vejledende og TV kanalerne kan lave sidste minuts ændringer. 🤷🏻‍♂️