×

Tak for dit besøg

Vi håber du er glad for hvad vi laver her på Sofabold, samt at du vil give os et like på Facebook som en lille påskønnelse for vores arbejde her på siden.

Hvis du er RIGTIG glad for Sofabold, er du også velkommen til at dele, så andre også kan få glæde af os.

Ligemeget hvad, så påskønner vi dit besøg!

 

Sofabold.dk

Det bedste overblik over LIVE sport på TV.

Hent i App Store Nu på Google Play
Hent i App Store Nu på Google Play

Verdens bedste venstre back er død

Peter Arnholdt , 28. november 2013 klokken 11:09 (Fodbold)

Brasilien er blevet en stor personlighed fattigere efter at Nilton Santos afgik ved døden denne onsdag kl. 15.50. Den 88-årige venstre back spillede 75 kampe for det brasilianske landshold, og han var med på det berømte hold med Pelé og Garrincha, som på svensk grund i 1958 sikrede sambalandet sit første verdensmesterskab. Det var en bedrift, som Nilton Santos & Co. gentog i Chile i 1962.

Nilton Santos spillede hele sit liv i Rio-klubben Botafogo, hvor det blev til 729 kampe på 16 år og et hav af titler. Han var en af de første backs, som gik med frem for at danne overtal og slå indlæg, og Botafogo-spilleren fik hurtigt tilnavnet 'Fodboldens Encyklopædi', fordi han nærmest var komplet som fodboldspiller.

Venskabet mellem Nilton Santos og Garrincha er et kapitel for sig. Det var Nilton Santos, som lagde det sidste og afgørende ord ind, da Garrincha fik sin første professionelle kontrakt i Botafogo. Historien fortæller, at Garrincha til en testkamp startede med at lave tunnel på landsholdsspilleren, og den skævbenede wing fortsatte med at drive gæk med Nilton Santos, som godt nok var lidt bagstiv, men alligevel...

Nilton Santos havde dog ikke flere tømmermand end at han efter matchen gik direkte til den sportslige ledelse og forlangte at man skrev med Garrincha her og nu. Ham havde Nilton Santos nemlig ikke lyst til at spille overfor igen.

Duellen mellem 'Fodboldens Encyklopædi' og Garrincha udviklede sig til et hjerteligt venskab, og det var mange gange Nilton Santos, som tog hånd om superdribleren, som uden for banen havde store problemer med disciplinen, alkoholen og alt for mange damebekendskaber. Jeg havde selv æren at møde Nilton Santos i 2005 i forbindelse med en fodboldtur til Rio de Janeiro.

Med i rejsegruppen var Ulf Lindberg, som er resultatet af et kort møde mellem Garrincha og en ukendt svensk stuepige, da 'Fogo' var på træningslejr i Sverige i 1959. Nilton Santos mødte trods svækkelse op for at hilse på denne ukendte Ulf, og tårerne løb ned af kinderne, da han så denne svensker, som på mange fysiske områder ligner sin berømte far. 

Nilton Santos af FIFA blev kåret til verdens gennem tidernes bedste venstre back. En fortjent hyldest til en hædersmand, som fik en trist exit fra denne verden. Alzheimer er ikke en sjov størrelse, og sygdommen ødelagde de sidste 5 år af Nilton Santos' liv. I lørdags blev stjernespilleren indlagt med åndedrætsbesvær, og i dag fik denne store fodboldspiller så endelig hvile.  

En af de helt store brasilianske fodboldspillere er nu væk, og han kan nu slutte sig til personer som Arthur Friedenreich, Leônidas da Silva, Garrincha og andre brasilianske legender i fodboldhimlen. Forhåbentligt kommer Nilton Santos ikke til at spille over for Garrincha, men hvis han gør, skal han nok samle benene lidt mere end dengang tilbage i 1953. Det kan ikke blive andet end sand fodboldfest deroppe.

RIP, Nilton Santos