×

Tak for dit besøg

Vi håber du er glad for hvad vi laver her på Sofabold, samt at du vil give os et like på Facebook som en lille påskønnelse for vores arbejde her på siden.

Hvis du er RIGTIG glad for Sofabold, er du også velkommen til at dele, så andre også kan få glæde af os.

Ligemeget hvad, så påskønner vi dit besøg!

 

Sofabold.dk

Det bedste overblik over LIVE sport på TV.

Hent i App Store Nu på Google Play
Hent i App Store Nu på Google Play

Succes opnås gennem nytænkning

Benny Jaksland, 15. februar 2013 klokken 21:38 (Håndbold)

For nyligt havde jeg en hyggelig samtale, med en tilskuer en kampene, hvor jeg havde været på sidelinjen. Mit hold havde kæmpet godt, men havde tabt med et enkelt mål. Angrebsspillet var ganske fornemt i løbet af kampen, efter mine vurderinger i al fald, da holdet havde vist fremragende vurderingsspil. Alligevel blev jeg konfronteret med, at de ikke spillede som et hold og ikke formåede at spille sammen.

Hvorfor må spillerne ikke tænke selv?
Da jeg gik tilskueren på klingen i forhold til, hvorfor hun ikke mente de spillede sammen, så var det fraværet af de store forkromede angrebsåbninger/-systemer hun refererede til. Men i netop den kamp blev vores mål hovedsageligt scoret ved, at skabe overtalssituationer gennem presspil. Dvs en af vores spillere kom fri af sin direkte modstander og herefter udnyttede huller i modstandernes forsvar, der opstod når de forsøgte at kompensere for at forsvaret ikke kunne holde tempo og ikke var stærke nok i 1-mod-1 spillet.

I mine øjne er dette netop holdspil. Holdspil er ikke, at man kan løbe og spille i indstuderede mønstre, hvor spillerne ikke må eller kan tænke selv. Mange trænere starter, som det første, med at fjerne al selvstændig tankegang hos spillerne. De indstuderer en enorm mængde angrebssystemer, uden i øvrigt at skelne til, hvilke fundamentale evner der er tilstede hos spillerne og hvilke der mangles. Fordi men laver jo fløjovergange mod offentsive forsvar, bagspillerne skal krydses op til skud og stregspilleren skal screene de andre fri.

Hvad sker der når modstander ikke gør som du forventer?
Indenfor håndbold sporten er der en lang række standart svar, på de vanlige problemstillinger der opstår i næsten alle kampe. De seneste slutrunder har vist, at de hold der får succes bryder med den fastlåste traditionelle system tænkning. Man lader spillerne tænke selv og udnytte de kompetencer, som de besidder. De bliver trænet i vurderingsspillet og har kun et relativt lille bagkatalog af angrebsstarter. Tilgengæld har de et katalog af forskellige forsvarsopstillinger.

Bedste eksempel er TMS Ringsted, der snød favoritterne og eksperterne ved at spille sig i håndboldligaen. De havde skrottet det gamle 6-0 forsvar og var i stedet kravlet frem i et 4-2 forsvar. I stedet for at forsøge at undgå modstanderne kom til afslutninger, så prøvede de pludselig at styre, hvilke modstandere der kom til afslutninger og fra hvilke positioner.

Udstyr spillerne med kompetencer
Man får ikke succes ved, at lære spillerne standart løsninger. Det nytter ikke, at lade spillerne spille i mønstre, hvis de ikke har kompetencer eller evner til, at bryde ud af dem, hvis modstanderne ikke gør som du forventer. Lad spillerne tænke selv, kikke på modstanderne og derefter række ned i en værktøjskasse af løsninger, hvor de kan vælge netop det stykke værktøj, der kan åbne modstanderens forsvar eller lukke deres angreb.

Spillerne skal trænes som man lærer sprog
For lidt tid siden, var jeg til et foredrag med Ólafur Stefánsson. En af hans væsentlige pointer var netop, at du skal udstyre spillerne med evner til, at foretage de rigtige valg i de situationer, som opstår ofte og i alle kampe. Et fantastisk billede var, at spillerne skal trænes på samme måde, som du lærer et nyt sprog: man lærer først at mestre gloserne der bruges oftest i dagligdagen. Det nytter ikke, at du kan fortælle om vejr og vind på 17 forskellige sprog, hvis du ikke kan købe mad og drikke på nogen af dem.

Oversat til håndbold sprog svarer det til, at det nytter ikke at kunne en masse angrebssystemer mod 6-0 forsvar, hvis modstanderne dækker 4-2 eller bare generelt ikke gør, som du forventer. Og på samme måde, med forsvaret, der skal kunne tilpasse sig modstanderne og reagere på hvad de foretager sig, fremfor hvad du forventer de foretager sig.

Hvad er så holdspil
Tilbage til kampen, hvor jeg stod på sidelinjen. Det som vi lykkedes med i den kamp, var med simple midler at bringe os i situationer, hvor vi stærkere end modstanderne i 1 mod 1 spil eller bare var i simple overtal og gøre det stik modsatte i forsvaret. Det der så ikke lykkedes var, at score på chancerne når vi fik dem. Dvs vi gav spillerne mulighed for at lave flotte finter, frispilninger og scoringer. Ikke gennem forkromede angrebssystemer men ej heller gennem ego præstationer. Men ved at vi bragte os i situationer, som var fordelagtige, ved at spille hurtigt, læse modstanderne og foretage de rigtige vurderinger.

Det er efter mine principper holdspil. Første niveau i at skabe et holdspil er, at give spillerne de fundamentale færdigheder som at gribe, kaste, drible osv. Næste er, at vurdere modstandere og foretage de korrekte valg. Sidste niveau er, at udstyre spillerne med værktøjer i form af åbninger og opstillinger, der bringer dig i stand til af udnytte de grundlæggende kompetencer.

Det praktiseres i virkeligeden
Ved de mest succesfulde hold lige nu, laver kun meget få forskellige angrebsåbninger i løbet af en kamp, men har flere forskellige forsvarsopstillinger. Frankrigs herre landshold, har præsteret at lave den samme angrebsåbning op til 18 gange i samme kamp i både VM semifinaler og finaler og vel at mærke, score på de fleste af disse angreb. Ikke fordi det var en speciel genial åbning. Men fordi de kunne gøre det så hurtigt og de rigtige spillere fik så mange muligheder for spilninger og afslutninger, at modstanderne ikke havde en jordisk chance for at lukke dem alle.

Til det seneste VM forsøgte de, at gøre det igen. Nu franskmændene bare blevet ældre og langsommere mens modstanderne var blevet yngre og hurtigere. Derfor havde de bare ikke samme succes. Så kære trænere, ledere og tilskuere: glem hvordan I selv spillede for 5, 10 eller 15 år siden. Spillet har forandret sig og kravene til nutidens og fremtidens spillere er helt anderledes, end de var da du selv spillede.

Det du har lært gælder måske ikke længere. Øvelserne du lavede til træning, har måske ikke hjemme i det moderne spil. Man skal ikke træne ting, bare fordi at sådan plejer man at gøre. Se på dine spillere og deres kompetencer. Det er de ressourcer du har tilrådighed. Så find ud af, hvordan du udnytter dem bedst muligt. Har du nogen fintestærke, skal du nok satse på 1 mod 1 situationer. Har du andre der skal skyde langskud, så skal nok forsøge at gøre modstanderens forsvar fladt for at give plads til skytten.

Og så skal du tage højde for, at modstanderen altid forsøger at spolere alle de planer du lægger, så dit spil skal kunne tilpasses lige så hurtigt som modstanderen gør det.

Andre blogindlæg af Benny Jaksland:

27. april 2017
11. april 2017
17. maj 2016
07. maj 2016
24. april 2016
06. april 2016
21. marts 2016
17. februar 2016
01. februar 2016
29. december 2015
08. juli 2015
30. maj 2015
03. maj 2015
31. marts 2015
26. februar 2015
08. februar 2015
03. januar 2015
08. december 2014
18. november 2014
21. september 2014
05. september 2014
18. juni 2014
28. maj 2014
07. maj 2014
24. april 2014
09. april 2014
13. marts 2014
22. januar 2014
14. januar 2014
08. januar 2014
18. november 2013
11. november 2013
02. november 2013
23. oktober 2013
06. oktober 2013
26. september 2013
20. september 2013
04. september 2013
27. august 2013
14. august 2013
06. august 2013
26. juli 2013
04. juli 2013
11. juni 2013
31. maj 2013
26. maj 2013