×

Tak for dit besøg

Vi håber du er glad for hvad vi laver her på Sofabold, samt at du vil give os et like på Facebook som en lille påskønnelse for vores arbejde her på siden.

Hvis du er RIGTIG glad for Sofabold, er du også velkommen til at dele, så andre også kan få glæde af os.

Ligemeget hvad, så påskønner vi dit besøg!

 

Sofabold.dk

Det bedste overblik over LIVE sport på TV.

Hent i App Store Nu på Google Play
Hent i App Store Nu på Google Play

Sporten er afhængig af tilskuere

Benny Jaksland, 11. juni 2013 klokken 22:10 (Håndbold)

Økonomien i håndboldsporten, eller mangel på samme, hos såvel herrer som damer er blevet gjort tydelig den sidste tid. I første omgang valgt to damehold at takke nej til deltagelse i EHF cuppen og dernæst valgte Viborg HK at trække sit herrehold fra ligaen hvilket efterlod en ledig plads, der ikke var så ligetil, at få afsat, da de klubber der blev tilbudt den ledige plads havde tilpasset trup og økonomi til en sæson i 1. division.

Reaktionerne var prompte i diverse medier. Særligt omkring fravalget af europæiske turneringer, var både kommentatorer, eksperter og landstræner ude og begræde og kritisere. Valide argumenter omkring spillernes motivation, manglende internationale erfaringer osv. Men kun et enkelt sted fandt jeg, at man inddrog de mange konkurser og klubber med dårlig økonomi, der har været i håndboldsporten i debatten. Det var i “Ankerdal på News” at Trine Nielsen fik indført det som en skyndsom sidebemærkning i slutningen af indslaget.

Jan Pytlicks opgave er som landstræner, at sikre vi kan stille det bedst mulige landshold og den fortsatte udvikling af dansk håndbold. Selvfølgelig er han skuffet. Det er også hans opgave, at kritisere klubbernes fravalg af EHF cuppen, da det frarøver de danske spillere mulighed for, at få erfaringer på en større scene end det den danske liga kan præsentere. Gjorde han andet ville jeg finde det på grænsen til det mystiske. Men at ekspertkommentatorer ikke er i stand til at nuancere debatten finder jeg voldsomt kritisabelt. Hvis de skal have nogen værdi i mediebilledet, bør det være at skabe en mange sidet og nuanceret debat.

Befriende at lederne tager økonomisk ansvar

Personligt er jeg enig med alle argumenterne og erfaringer osv. Men jeg finder det ufatteligt positivt, at klubberne er begyndt at tænke økonomisk rationelt. Når jeg ikke ser, træner, læser om eller på anden vis følger håndbold, så arbejder jeg også med økonomistyring som fuldtids erhverv. Med den baggrund finder jeg det fantastisk, at klubberne nu begynder at arbejde som professionelt styrede organisationer! At de tager ansvar for de medarbejdere, der baserer deres økonomi på klubbens fortsatte eksistens. 

Det er spillere, der bruger deres sport til at få mad på bordet, betale husleje osv. Set i den sammenhæng har jeg fundet det pinligt for sporten som helhed, at klubber som eksempelvis Slagelse FH og AG København går konkurs, da det ikke sket pga væsentlige fundamentale i forudsætningerne for klubbens økonomi, men derimod en ganske simpelt sker fordi de overvurderer deres egen økonomiske formåen i forhold til at opnå sportslige resultater. 

For stor fokusering på TV produktet

I en klassisk tankegang fokuserer man på det sportslige og så skal økonomien som nok følge med. Det er sekundært. Men i en professionel verden, bliver man nødt at inddrage økonomien som en faktor, når man fastsætter de sportslige målsætninger. Der skal være sammenhæng. En opgave, som de færreste ledere i idrætsverdenen har været i stand til at løfte. Det ses også i fodbold, hvor Brøndby IF nok er det mest spetakulære eksempel, men eksemplerne findes overalt i landet indenfor fodbold, tiltrods for økonomien indenfor denne sport er mange gange større end den er i håndbold.

Begge sportsgrene har gået samme fejl. Man har jagtet de store penge her og nu. Her tænker jeg primært på DBU, der har udviklet TV konceptet på baggrund af store og lukrative TV aftaler. Men udviklingen er sket på bekostning af udvikling af tilskuer konceptet. Nu står man pludselig tilbage med tilskuer tal, der vare mere passende til Svebølle stadion, som ville blive fyldt, end til Ålborg stadion der fremstod gabende tomt. Samme udvikling ses i superligaen og i særdeleshed i damehåndbold ligaen. Årsagen er simpel: indtægterne fra TV aftaler var større end entréindtægterne fra fansene. TV oplevelsen er blevet optimeret mens fan oplevelsen har været stort set uforandret de sidste 15 år. Groft sagt har der ikke været væsentlige landvindinger i “live” oplevelsen siden der blev indført digitale resultattavler/ure samt monteret storskærme på stadion. Der er selvfølgelig også lagt varme i banerne og bedre lyst i projektørerne. Men dette blev ikke gjort for at fornøje tilskuerne, der faktisk orkede at bevæge sig til stadion, men blev indført som en del af den vare, som TV selskaberne køber.

Sport som total underholdning

På godt og ondt dukkede AG København på håndboldsportens landkort. Meget skidt kan siges og er blevet sagt om projektet og Jesper Nielsens person. Men uanset hvordan man vender og drejer det, så er han stadig den eneste, der har været istand til at redefinere og udvikle tilskuer oplevelsen til en total underholdningsoplevelse. Han mente at håndbold kan blive den største indendørssport i Europa og den næststørste generelt. Men det skulle bygges ved at lave attraktiv vare, der var bygget på en stærk fan kultur. Ligesom Brøndby IF var indenfor fodbold i 90’erne. 

Det er en lærdom, som DBU kunne tage til sig for fodboldlandsholdet, men som håndboldsporten generelt og kvindehåndbolden i særdeleshed, kan tage til sig. Det giver sig selv, at kvindehåndbold ikke kan overleve, når en slutspilskamp mellem Randers HK og FCM ikke tilnærmelsesvist kan fylde ELRO Arena i Randers. Uden at jeg ved ret meget om Randers’ markedsføring af sådanne kampe, vil jeg alligevel gamble med at påstå, at den lod meget tilbage i forhold til, at skabe en total oplevelse for fansene på linie med AG Københavns produkt. Men konklusionen er dog stadig, at produktet skal gøres mere tiltrækkende. 

TV skal være med til at skabe udviklingen

Men indsatsen skal ikke komme fra klubber og forbund alene. TV selskaberne skal være med. De har købt et produkt, som de selv er med til at underminere. Det er bare ikke interessant at se damehåndbold spillet i en halvtom hal eller dårlige fodbold landskampe på tomme stadions. Samtidig udvaskes fankulturen og seerne forsvinder. I sidste ende betyder det, at produktet bliver værdiløst. Så kom nu ud ad starthullerne. 

Skab et kvalitets underholdningsprodukt der tiltrækker fans og sikrer, at proffesionel fodbold og håndbold har en fremtid i Danmark. Det kan eventuelt gøres ved, at antallet af europæiske håndbold turneringer hos damerne skal reduceres og der skal indføres seedning. I ligaerne skal antallet af ligegyldige kampe reduceres ved en ændring af turneringsstrukturen. Hvis man husker tilbage på AG København, så var de i stand til, at fylde Brøndby hallen til fuldstændigt ligegyldige kampe, hvor resultatet var givet på forhånd. Selvom der var mange ting, der var helt skæve i det projekt, så kunne de trække tilskuere og inkludere dem, som det hverken er set før eller siden i Danmark. Alternativet er ellers, at vi returnerer til de glade amatør dage, hvilket hverken ville tilfredsstille et publikum, udøvere eller medier, der har let adgang til topsport og underholdning.

Andre blogindlæg af Benny Jaksland:

27. april 2017
11. april 2017
17. maj 2016
07. maj 2016
24. april 2016
06. april 2016
21. marts 2016
17. februar 2016
01. februar 2016
29. december 2015
08. juli 2015
30. maj 2015
03. maj 2015
31. marts 2015
26. februar 2015
08. februar 2015
03. januar 2015
08. december 2014
18. november 2014
21. september 2014
05. september 2014
18. juni 2014
28. maj 2014
07. maj 2014
24. april 2014
09. april 2014
13. marts 2014
22. januar 2014
14. januar 2014
08. januar 2014
18. november 2013
11. november 2013
02. november 2013
23. oktober 2013
06. oktober 2013
26. september 2013
20. september 2013
04. september 2013
27. august 2013
14. august 2013
06. august 2013
26. juli 2013
04. juli 2013
31. maj 2013
26. maj 2013
20. maj 2013