×

Tak for dit besøg

Vi håber du er glad for hvad vi laver her på Sofabold, samt at du vil give os et like på Facebook som en lille påskønnelse for vores arbejde her på siden.

Hvis du er RIGTIG glad for Sofabold, er du også velkommen til at dele, så andre også kan få glæde af os.

Ligemeget hvad, så påskønner vi dit besøg!

 

Sofabold.dk

Det bedste overblik over LIVE sport på TV.

Hent i App Store Nu på Google Play
Hent i App Store Nu på Google Play

Optakt til MLS sæsonen 2017 - Del 1

Michael Rundager, 01. marts 2017 klokken 17:27 (Fodbold)

MLS

Så er ventetiden næste forbi og vi kan ane de første Major League Soccer kampe i horisonten. Meget er sket siden ligaens start i 1996, og endnu mere siden David Beckhams indtræden i Major League Soccer i 2007. Dengang fik LA Galaxy lavet en drejning på de rigide løn og transfer regler – Designated Player (DP) eller the ”Beckham Rule” opstod, hvilket gjorde det muligt at skrive kontrakter uden for lønløftet. For 10 år siden var MLS mere eller mindre ubetydelig nationalt som internationalt. Dette kom blandt andet til udtryk ved en indkøbsret for eventuel nye franchises, som lå på 37 millioner dollars. I år vurderes flere af ligaens klubber til at havde en værdi over 200 millioner dollars og indkøbsretten for nye franchises er hævet til 185 millioner. Dette har Atlanta United FC og Minnesota United FC lagt på bordet for deres indtræden i MLS denne sæson. 

Med David Beckham kom et nødvendigt skub, en stor mængde stjernestøv blev drysset udover MLS, som straks fik stor national og international bevågenhed. Priserne for en billet på stadion steg og TV-penge blev pludselig en del af økonomien i MLS, og med the ”Beckham Rule” kunne andre franchises hente store navne. Her kan nævnes Juan Pablo Angel, Chauhtemoc Blanco, Claudio Reyna, Denilson, Thierry Henry og Rafa Marquez og af nyere tid kan navne som, Robbie Keane, David Villa, Frank Lampard, Giovanni Dos Santos og Steven Gerrard nævnes. De fleste af disse DP’er var kendetegnet ved, at være tæt på fodboldpension og ville blot drage ud i et sidste fodboldeventyr spækket med penge. Deres effekt på ligaen må dog ikke undervurderes, da de alle tilføjede lidt ekstra enten på banen, udenfor banen eller begge dele. Deres kommercielle værdi betød lige så meget, hvis ikke mere end deres præstationer på banen. 

Hvorfor er dette vigtigt for den kommende sæson? Det er det netop fordi MLS har taget det næste skridt i deres udvikling – som en af MLS’s helt store analytiske kapaciteter Matt ”The Armchair Analyst” Doyle udtaler, ”Vi er trådt ind i MLS version 3.0”.   

Tidligere har ligaens image set med europæiske briller, været sløret af netop disse ældre veteraner, hvor udtryk som ”elefantens kirkegård” og ”pensionist liga” har klistret sig fast på linsen. Det bliver svært, at skrubbe den slags smuds af men mange af ligaens hold har kastet sig over en foryngelses strategi, som under alle omstændigheder har startet et nyt kapitel i Major League Soccer. Selv LA Galaxy satser på yngre og meget tyder på, at spillere under 30 er blevet den nye kommercielle spiller. Mere konkret henter klubberne deres designated players fra latin Amerika og i langt mindre grad fra Europa sammenlignet med tidligere år. Atlanta United er et fantastisk eksempel på dette med deres tre DP’er alle fra Latin Amerika og 22-23 år – Miguel Almiron, Josef Martinez og Hector Villalba. Hvis vi kigger på nogle af de helt store i ligaen finder vi også primært Latin Amerikanere. Sidste års Eastern Conference finalister, Montreal Impact, har i Ignacio Piatti (Argentina) en stor offensiv trussel. Det samme gør sig gældende hos 2015’s MLS Cup vindere Portland Timbers, hvis vigtigste offensive brik er Diego Valeri (Argentina) og midtbane general er Diego Chará (Colombia). Endvidere har sidste års MLS Cup vinder en af mine klare favoritter til, at kæmpe om 2017’s MVP status, nemlig Nicolas Lodeiro (Uruguay) fra Seattle Sounders. Den succes disse bold ekvilibrister bringer på banen er noget mange af de andre i ligaen hungrer efter, ikke blot pga. deres sportslige bidrag men også fordi de kan hentes yngre end deres tilsvarende i Europa. Derfor ser vi flere typer som dem blive hentet ind og dermed en klar foryngelse af Major League Soccer. Udover friske ben i de unge latinamerikanere får de også muligheden for videresalg til større ligaer i Europa og en eventuel vanvids sum fra den Kinesiske Super Liga.

  Ligaen oplever en rivende udvikling når det kommer til talentudvikling, hvor den primær årsag hertil skyldes de store investeringer i talentakademier. Trænere ned til U12 er ansat på fuldtid, faciliteterne er noget vi blot kan drømme om i Danmark – for at sige det mildt, tror jeg aldrig vi kommer på det niveau. Endvidere har MLS fået en mere optimal tilknytning til deres ”reservehold” i den næstbedste række (USL), hvilket giver en langt større mængde spillere mulighed for professionel fodbold før de for alvor skal forsøge sig med et gennembrud i MLS. Dette har til gengæld også den konsekvens, at meget få hold i MLS bruger deres unge talenter tidligt, da de i første omgang skal vise deres værd i USL. Halvdelen af ligaens franchises gav i 2016 mindre end 5 % af den samlede spilletid til ”homegrown” spillere. Det er derfor værd, at notere de få udvalgte, som får spilletid i MLS i deres debutsæson kan betragtes, som store talenter vi ikke bør overse. Navne som Wil Trapp (Columbus Crew), Bill Hamid (DC United), Kellyn Acosta (FC Dallas), Harry Shipp (Seattle Sounders), Sean Davis (New York Red Bulls), Alex Muyl (New York Red Bulls), Jordan Morris (Seattle Sounders), Eric Palmer-Brown (Sporting Kansas City) og Alphonso Davis (Vancouver Whitecaps) er spillere vi skal holde øje med fra den kategori. Hvis man er specielt interesseret i, at følge talentudviklingen i USA er det klart New England Revolution og FC Dallas man skal rette kikkerten efter. De lå med henholdsvis 20 og 14 % i deres fordeling til deres Homegrown spillere. 

Udover talentudviklingen, som i høj grad er med til, at skabe MLS version 3.0 indhenter de forskellige hold stadig unge forstærkninger fra den årlige ”Superdraft”. Vigtigheden af denne begivenhed er dog af nedadgående kurve, hvilket netop skyldes førnævnte USL og den forøgede fokus på, at producere egne talenter. Det ville dog være forkert ikke, at fremhæve nogle af de ny ankommende via ”Superdraft” som kan blive spændende at følge. Abu Danladi (Minnesota United), Miles Robinson (Atlanta United), Jeremy Ebobisse (Portland Timbers) og Colton Storm (Sporting Kansas City) er mine beskedne bud på interessante spillere. 

- I morgen [torsdag den 2. marts] kan du læse 2. del af Michael Rundager's optakt til MLS sæsonen 2017.

Michael Rundager er UEFA A license ungdomstræner, samt kommentator hos Eurosport Danmark, hvor han bl.a. kommenterer MLS.

Andre blogindlæg af Michael Rundager: