×

Tak for dit besøg

Vi håber du er glad for hvad vi laver her på Sofabold, samt at du vil give os et like på Facebook som en lille påskønnelse for vores arbejde her på siden.

Hvis du er RIGTIG glad for Sofabold, er du også velkommen til at dele, så andre også kan få glæde af os.

Ligemeget hvad, så påskønner vi dit besøg!

 

Sofabold.dk

Det bedste overblik over LIVE sport på TV.

Hent i App Store Nu på Google Play
Hent i App Store Nu på Google Play

Kong Nicki af Poznan

Henrik Alexandersen, 11. februar 2016 klokken 20:19 (Fodbold)

I morgen starter forårssæsonen på den polske Ekstraklasa. Eurosports Henrik Alexandersen giver et indblik i ligaen.

Dansk fodbold er hvert år leverandør af fodboldspillere til hele Europa. Men mon ikke der blev løftet et øjenbryn eller to, da Esbjerg fB offentliggjorde, at klubbens nok mest markante skikkelse på og udenfor banen var skiftet til polsk fodbold. Nicki Bille tog i silly season skiftet til Lech Poznan.

Lækre Lech
I tabellen imponerer Lech Poznan på ingen måde. Storklubben, hvor selvforståelsen rækker langt, er placeret på sjettepladsen i Ekstraklasa. Absolut ikke i orden, hvis man spørger fansene, men med til historien hører, at klubben fik en rædderlig start på sæsonen.

De første 12 kampe kastede én sølle sejr af sig og medførte hele otte nederlag. Dårligt for klubben der de sidste tre sæsoner er endt som nummer to – i øvrigt hver eneste sæson efter hovedstadens dukse, Legia Warszawa. Bøtten blev dog vendt forud for vinterpausen – især fordi Maciej Gajos og den tidligere til Brøndby-rygtede Kasper Hämäläinen begyndte at finde vej til netmaskerne. Faktisk bød efterårssæsonens sidste ti runder blot på et nederlag og hele syv sejre. Momentum er der.

Og det er måske problemet for Nicki Bille – eller fordelen. Han kommer til en klub, hvor det hele er begyndt at rulle, så det er ikke givet, at den aggressive angriber uden videre bliver skrevet i start 11’eren. Omvendt er Bille efterhånden en halvmoden herre på 28 år, der har prøvet det hårde udland. Både som ganske ung og som lidt mere rutineret. Han må vide, hvad der skal til, og at det med sproget godt kan være en hurdle.

Og Lech Poznan har ét stort problem, hvor Bille passer ind: De scorer for få mål. Med 1,10 mål i gennemsnit per kamp i første halvdel af sæsonen, har klubben det klart svageste angreb i den øverste halvdel af tabellen. Næstfærrest mål i den øverste halvdel er scoret af Pogon Szczecin, som laver 1,24 mål per kamp. Flest mål er leveret af Cravocia – 2,10 per kamp. Når vi kigger på den statistik skal vi dog stadig huske, at Billes nye klub har momentum. De skal nok få rykket sig opad i målstatistikken.

Jeg tror på succes for Bille. Naturligvis håber jeg det – men jeg tror også på. Han ved, hvor målet står – en gave alle fodboldfans elsker – men først og fremmest kommer de på det topmoderne og meget lækre Stadion Miejski Poznan til at elske deres nordiske spydspids’ aggressive og ærgerige måde at spille fodbold på.

Mere hårdhed, mindre æstetik
For man skal være en hård negl for ikke at knække i det kæmpestore østland. Fodbolden i Ekstraklasa er ikke så poleret som i Superligaen; til gengæld bliver der tacklet igennem på god gammeldags – men dog som regel fair – manér.

Ligaens vildeste hold er Gornik Leczna med hele fem røde kort og 48 gule i sæsonens første 21 kampe. Altså et rødt kort per fjerde kamp. Ruch Chorzow har dog markeret sig på endnu finere vis med de røde kort – ikke færre end seks har de hevet til sig; til gengæld er de ”nøjedes” med 36 gule kort.

Tre du skal holde øje med:

Tilskuerne:
Hvis du ikke har gjort det endnu, så stik en tur på Youtube og finde nogle videoer med polske fodboldfans. De er ganske enkelt fantastiske og fanatiske. Der er altid fuld skrald på lægterne, så uanset hvor kedelig en kamp må være, er det en nydelse at høre deres volumen og se deres tifoer. De klapper, synger og hopper samtlige 90 minutter. Hver gang.

Nemanja Nikolic:
I særklasse ligaens bedste spiller. Topscorer med 22 mål for mestrene Legia Warszawa. Kom til fra ungarske Videoton i sommer, scorede to mål i sin debut og har på intet tidspunkt siden haft foden på bremsen.

Piast Gliwice:
Førerholdet der ser ud til at give Legia kamp til stregen. De to hold er stukket en smule af, og hvor Legia har Nemanja Nikolic i spidsen, har Piast Gliwice Deniss Rakels. Den 23-årige lette har scoret 15 mål i sæsonen – men endnu ikke på landsholdet. Kan han holde målfarten, kan Piast Gliwice, som kun blev 10’er i sidste sæson, løbe med Ekstraklasa-trofæet. Alt er dog i spil.

 

TV-Program den kommende weekend:
12. februar kl. 17.45: Ruch Chorzów - KGHM Zaglebie Lubin (Eurosport DK)
15. februar kl. 18.00 Pogon Szczecin – Korona Kielce (Eurosport DK)

 

Andre blogindlæg af Henrik Alexandersen: