×

Tak for dit besøg

Vi håber du er glad for hvad vi laver her på Sofabold, samt at du vil give os et like på Facebook som en lille påskønnelse for vores arbejde her på siden.

Hvis du er RIGTIG glad for Sofabold, er du også velkommen til at dele, så andre også kan få glæde af os.

Ligemeget hvad, så påskønner vi dit besøg!

 

Sofabold.dk

Det bedste overblik over LIVE sport på TV.

Hent i App Store Nu på Google Play
Hent i App Store Nu på Google Play

Det jeg vil huske VM 2014 for, del 2

Martin Dalskov, 13. juli 2014 klokken 18:00 (Fodbold)

Verdensmesterskaberne 2014 i Brasilien har været et af de bedste fodboldminder i hele mit liv. Store ord, men ikke desto mindre en realitet. Som jeg indledte med at skrive sidste uge, har jeg aldrig oplevet mere medrivende og god fodbold, i disse mængder i så mange kampe, som ved VM 2014. Et historisk VM er ved at være forbi. Og sikke en rejse det har været – uforglemmeligt! 

 

I dette blogindlæg, som er en fortsættelse af sidste uges indlæg, vil jeg færdiggøre samlingen af emner, som jeg ved, jeg kommer til at huske Verdensmesterskaberne 2014 for. 

Denne gang har disse tre emner fået min opmærksomhed: Dommernes nye hjælpemidler, danske tv-rettighedshaveres hashtag-tyrani og til sidst et fodboldtaktisk follow-up på mine forudsigelser forud for VM-slutrunden. 

 

Ved FIFA Under 20 World Cup i Tyrkiet sidste år, forsøgte man sig med “Vanishing spray”. En barberskumslignende spray som linjedommerne hovedsageligt brugte og en spray, der som navnet siger, forsvandt efter nogle få minutter. I 2013 var dette det første globale forsøg med denne biospray, og før det blev testet i FIFA-regi i 2013, var det allerede forsøgt afprøvet i CONCACAF- og CONMEBOL-turnering. CONCACAF er det Nord- og Mellemamerikanske fodboldforbund (samt Caribien) og CONMEBOL er det Sydamerikanske fodboldforbund. Begge pendanter til UEFA, som jo er det europæiske fodboldforbund. 

Tilbage til sprayen. Sprayen blev altså i 2013 hovedsageligt brugt af linjedommerne, hvor disse gik ind og skulle markere åstedet og hvor muren skulle være placeret, imens hoveddommeren fik styr på spillet på banen. Dette virkede imidlertid lidt gnidret, og det kostede tid, hvis der var langt til åstedet for nærmeste linjedommer, samt det var ueffektivt for spillets rytme med de mange, lange afbrydelser. Så kunne hoveddommeren lige så godt gøre det. Og det er hvad vi har set ved disse verdensmesterskaber. 

Men er det ikke noget med fodboldsporten og hele mentaliteten hos spillerne, hvis det kræves at have en synlig streg i græsset til at markere, hvor 9,15 meter er? Eller det autoritetsfratagende, for dommerne, at de har en spray med på banen? (For med den rette vejledning og autoritet fra dommerens side, skal han kunne styre en mur eller andet uden en spray). 

Personligt er jeg splittet. På den ene side synes jeg det er befriende, at man bliver fri for den polemik med, hvor muren skal stå. Så kan alle se, hvortil grænsen går. Både spillere, officials og tilskuere. Problemet er så bare, når dommeren har tegnet stregen på banen, og han ikke advarer spillere med det samme (!), når de så har spray på hælen fordi de overgår stregen så meget! Det er direkte dikteret i Fodboldlovens §12, at en spiller skal advares, når han overtræder afstandsreglen ved en hver igangsættelse (hjørnespark, frispark, begyndelsesspark, straffespark osv.). Og loven siger, spilleren skal advares hver gang! Desværre har jeg bare ikke set at dommerne slår ned på det endnu, ved dette VM efter 62 kampe spillet. 

Hvad nytter det så at have en spray og en synlig streg, når dommerne ikke slår ned på det? Så kan alle jo bare gå en meters penge frem, uanset om stregen er tegnet eller ej! 

 

En anden banebrydende teknologi er mållinjeteknologien, som bliver benyttet på den helt store scene for første gang ved dette VM. Og jeg skrev “mållinjeteknologi” og ikke “målteknologi”. Det første handler om, hvorvidt bolden er inde over stregen eller ej - det andet handler om, hvordan man producerer et mål med net, stolper og ophæng! En kæmpemæssig forvirring bland rigtig, rigtig mange journalister og meningsdannere under dette VM! 

Det har taget over 8 år for et skots firma at blive leverandør af FIFAs nye mållinjeteknologisystem. Det er blevet testet rundt om i verden over nogle år, inden det for første gang blev benyttet her i 2014. 

Der er ingen grund til at nævne, hvorfor dette er et fantastisk skridt for fodbolden, at mållinjeteknologi bliver indført. Det siger sig selv. 

Selve begrebet “Mållinjeteknologi” er for første gang i verdenshistorien indskrevet i spillets regler (Fodboldloven) i 2013/2014-modellen. FIFAs Law of the Game-gruppe og IFAB (International Football Association Board) er hovedsageligt de, der skal tage stilling til om dette er noget, der skal blive ved med at være i fodbolden. 

Men man skal ikke bare æde ideen råt. Slet ikke. 

Vi så for første gang i verdenshistorien mållinjeteknologien komme til sin ret, da Frankrigs andet mål mod Honduras i gruppespillet (15. juni) var i søgelyset. Her bliver bolden headet på tværs af målet af Karim Benzema, bolden rammer stolpen og går mod modsatte stolpe, målmanden prøver at vifte bolden ud af målet og så… 

Først viser FIFAs producere et billede af bolden, når den er ved den første stolpe, hvor bolden ikke er inde og alle går helt amok. Dernæst viser de et billede, hvor bolden er forbi første stolpe og hvor målmanden prøver at vifte den ud, hvor bolden faktisk er inde. Og det netop derfor, man ikke bare skal æde ideen råt! 

For selvfølgelig signalerer hoveddommerens ur, når hele bolden har krydset stregen. Og her skal dommeren dømme mål! Det skete som bekendt også. 

Men jeg mener blot, at man ikke skal vise alle billederne, hvor bolden ikke var inde. Slet ikke før det billede, hvor bolden faktisk var inde! 

Der skal komme en lynhurtig afklaring, og derfor nytter det ikke noget, hvis man viser alle billeder, hvor bolden ikke var inde. Tror I har fattet min pointe. 

 

Det næste, som jeg er helt sikker på jeg vil huske VM 2014 for, er de danske TV-stationers hashtag-tyrani, som jeg kalder det. Et begreb, som definerer dét at én TV-station reklamerer med “deres” hashtag, og et hashtag som muligvis ikke direkte er associeret med TV-stationen selv. Et glimrende eksempel på et fejlslagent hashtag er TV2s “Sambabold”. Der har helt sikkert siddet en eller anden “smart”, og lidt for hurtig, programansvarlig med en fiks idé om, at “det kunne da være vildt smart med “Sambabold”, nu hvor VM er i Brasilien”. En idé der er glimrende i et mødelokale i Danmark, men som bare falder helt til jorden, når det skal bruges i praksis. Et hashtag, i min subjektive verden, skal være kort, præcist og bredt! F.eks. kunne både DR og TV2 have anvendt det mest oplagt “vmdk” eller noget i den dur. 

At bruge så meget krudt på ét ord, er i øvrigt en helt anden snak. I godt hver 10. sætning i samtlige optaktsprogrammer til en VM-kamp under denne slutrunde, har en studievært sagt ordene “Skriv til os på hashtag “xxx” og vær med i debatten”. Jo, hurra. Men nu er det jo ikke en undervisning i sociale medier, men et fodboldprogram. Jeg er garanteret fuldstændig alene med denne holdning, men det begrænser mig ikke i at have den eller at ytre den. Jeg er sikker på, at samtlige der arbejder med sociale medier professionelt og kommercielt er uenige - men who cares - det burde, og skal, handle om “fodbold - og kun fodbold!” (som et fremragende radioprogram har som tagline). 

 

Og til slut en mindre taktisk finurlighed, som jeg, og mange andre, havde set komme forud for VM 2014 i Brasilien. Et VM er på mange måder den helt store test for mange ting: dommerhjælpemidler, sociale medier, måder at gøre tingene på uden for banen. Men i den grad også omkring taktiske og fodboldmæssige fornyelser, er VM den helt store test. 

I de seneste par år har Juventus i Italien forsøgt sig med 3 decideret forsvarsspillere. Ikke med 3 forsvarsspillere og 2 “yderløbere”, der måde kan spille back og wings. Men 3 forsvarsspillere. (Ja, jeg er klar over at netop Juventus kan spille med 5 forsvarer i nogle situationer). 

Til dette verdensmesterskab har vi set denne tendens i meget, meget stor stil. Hold som Holland, Mexico, Chile og Italien har i meget stor grad spillet med netop 3 forsvarsspillere. Dét i sig selv er slet ikke interessant. Det interessante er, hvad der sker længere fremme på banen. Med kun 3 forsvarsspillere, bliver man oftest nødt til at spille mand-mand nede i forsvaret, for så at satse på langt flere overtalssituationer længere fremme på banen. Her gælder det både om numerisk- og positionelt overtal. Både i små områder, men også i deciderede zoner og hele faser af et holds opbygningsspil. 

Det interessant er også, at for 4 år siden spillede mange som Barcelona gjorde - mange pasninger, og mange pasninger i banens bredderetning. Og oftest med én angriber med ryggen til målet. 

I år, har stort set alle hold spillet med 2 angribere, og mange bolde er ikke modtaget lige foran feltet med ryggen til målet, men på kanten eller nede i banen, hvorefter spilleren så er blevet retvendt - og så er holdet meget hurtigere klar til at gå i afslutningsspil. En tendens vi også har set sig give udslag i antallet af scorede mål. 

(En opdatering på mål-situationen med hensyn til historikken: Inden bronzekampen er der scoret 167 mål ved VM 2014. Alle tiders record ved VM hedder 171 mål scoret i 1998 - altså samme turneringsformat som i dag, og derfor fuldtud sammenligneligt. Der mangler altså blot 5 scorede mål i to kampe, og så er VM 2014 det mest målrige i historien!)

Om dette netop er på grund af ovenstående taktiske tendens, er jeg meget usikker på. Men ét er i hvert fald sikkert. At spillet med færre mand bagerst i banen, for derfor at skabe overtalssituationer længere fremme på banen, er en tendens der er kommet for at blive! Og det glæder jeg mig utroligt meget over. Jeg har i mange år været stor fan af konceptet med at spillet med 3 mand i bagerste kæde - for derfor at skabe overtallet centralt i banen eller på kanten. 

 

Andre blogindlæg af Martin Dalskov:

02. oktober 2016
25. september 2016
04. september 2016
28. august 2016
21. august 2016
17. juli 2016
10. juli 2016
03. juli 2016
26. juni 2016
19. juni 2016
12. juni 2016
08. maj 2016
01. maj 2016
17. april 2016
10. april 2016
27. marts 2016
20. marts 2016
13. marts 2016
06. marts 2016
28. februar 2016
21. februar 2016
14. februar 2016
07. februar 2016
31. januar 2016
24. januar 2016
17. januar 2016
10. januar 2016
03. januar 2015
20. december 2015
13. december 2015
06. december 2015
29. november 2015
22. november 2015
15. november 2015
08. november 2015
01. november 2015
18. oktober 2015
11. oktober 2015
04. oktober 2015
27. september 2015
13. september 2015
06. september 2015
30. august 2015
23. august 2015
02. august 2015
26. juli 2015
19. juli 2015
12. juli 2015
28. juni 2015
21. juni 2015
14. juni 2015
07. juni 2015
31. maj 2015
25. maj 2015
17. maj 2015
10. maj 2015
03. maj 2015
05. april 2015
29. marts 2015
22. marts 2015
15. marts 2015
08. marts 2015
01. marts 2015
22. februar 2015
15. februar 2015
08. februar 2015
01. februar 2015
18. januar 2015
11. januar 2015
04. januar 2015
14. december 2014
07. december 2014
30. november 2014
23. november 2014
16. november 2014
09. november 2014
02. november 2014
26. oktober 2014
19. oktober 2014
21. september 2014
14. september 2014
07. september 2014
31. august 2014
17. august 2014
10. august 2014
03. august 2014
27. juli 2014
20. juli 2014
06. juli 2014
22. juni 2014
15. juni 2014
08. juni 2014
01. juni 2014
25. maj 2014
18. maj 2014
11. maj 2014
20. april 2014
13. april 2014
06. april 2014
30. marts 2014
23. marts 2014
16. marts 2014
09. marts 2014
02. marts 2014
23. februar 2014
16. februar 2014
09. februar 2014
02. februar 2014
19. januar 2014
12. januar 2014
05. januar 2014
15. december 2013
08. december 2013
01. december 2013
24. november 2013
17. november 2013
10. november 2013
03. november 2013
27. oktober 2013
20. oktober 2013
13. oktober 2013
06. oktober 2013
29. september 2013
15. september 2013
08. september 2013
01. september 2013
18. august 2013
10. august 2013
28. juli 2013
21. juli 2013
30. juni 2013
23. juni 2013
16. juni 2013
02. juni 2013
26. maj 2013
19. maj 2013
12. maj 2013
05. maj 2013
28. april 2013
21. april 2013
14. april 2013
07. april 2013
31. marts 2013