×

Tak for dit besøg

Vi håber du er glad for hvad vi laver her på Sofabold, samt at du vil give os et like på Facebook som en lille påskønnelse for vores arbejde her på siden.

Hvis du er RIGTIG glad for Sofabold, er du også velkommen til at dele, så andre også kan få glæde af os.

Ligemeget hvad, så påskønner vi dit besøg!

 

Sofabold.dk

Det bedste overblik over LIVE sport på TV.

Hent i App Store Nu på Google Play
Hent i App Store Nu på Google Play

Brøndby Masterclass - en historisk retning!

Martin Dalskov, 20. april 2014 klokken 08:18 (Fodbold)

Inden du læser denne uges blogindlæg, vil jeg på det kraftigste pointere at jeg hverken har, eller har haft, noget specielt tilhørsforhold til Brøndby IF – efter egen gennemlæsning, synes jeg dog, det kan lyde sådan. Men det er bestemt ikke hensigten!


I denne uge kom Brøndby IF med en nyhed, som jeg i hvert fald har ventet længe på. Og en nyhed, som jeg kendte en del af sandheden af. Men også kun en del.

Nyheden Brøndby IF kom med, kan vise sig at være historisk. Historisk på en måde, hvor ingen andre klubber kan, eller har kunnet, være med. Jeg er helt oprigtigt glad for initiativet.

Brøndby Masterclass er Brøndby Ifs nye talentsatsning. En talentsatsning som indebærer 1) et hidtil uset stort beløb i ungdoms- (og børne-)fodbold, som ingen anden klub hidtil har forsøgt. 2) Landsdækkende talentudvikling i form af regionale såkaldte talentcentre (som vi kender det fra DBU i dag) og lokale satellitklubber. 3) En hidtidig uset investering i nogle af de mest kompetente ungdomstrænere. 4) forbedrede teknologier og analyseværktøjer, som i dag oftest kun bliver brugt (hvis overhovedet) i seniorregi. Og endelig 5) uddannelsesmuligheder for spillerne tæt på det geografiske hjerte i Brøndby IF!

Allerførst, synes jeg, det er en kæmpe gave til dansk fodbold. Jeg kunne slet ikke få armene ned, da jeg opdagede tiltaget og dets omfang. At nogen klub tør, og vil, satse så hårdt på udvikling af spillere af egen avl, synes jeg kun er et plus. Om det så havde været Nørre Snede eller Brøndby IF – I couldn’t care less… Men det at det nu bliver gjort er et stort skridt i den rigtige retning, efter mit hoved. For selvom afkastet af dette projekt først viser sig om nogle år, eller måske endda 5-10 år, for Brøndby IF, så håber jeg sandeligt at der er andre, der følger trop med noget lignende. Måske ikke i samme omfang, men mere dét signal det sender, at man tør satse benhårdt på talentudvikling. Og at turde satse så stort er klasse.

At kalde Brøndby Masterclass for landsdækkende er måske at tage munden lidt for fuld. Da jeg så nyheden, tænkte jeg, at de nok havde allieret sig med nogle klubber rundt om i hele landet, som i mindst én i Nordjylland, én i Midtjylland, én i Sønderjylland osv. Men nej, sådan skulle det nye ”landsdækkende” Brøndby Masterclass ikke være.

De regionale talentcentre tæller lige nu:

- Næstved IF (Sjælland)

- Kolding IF (Jylland)

- Holbæk Bold- & Idrætsforening / Nordvest FC (Sjælland)

- B1908 (Sjælland)

- Nykøbing FC (Falster)

- FC Øresund (Sjælland)

Derudover har Brøndby Masterclass tilknyttet 12 såkaldte ”lokale talentklubber” hvis mål er: at de lokale talentklubber hver især leverer én U-spiller til Brøndby IF per årti, som det fremgår af Brøndby.com.

De lokale talentklubber tæller: Albertslund IF, BK Friheden, BK Rødovre, Brøndby Strand Idrætsforening, Glostrup FK, Herlev B73, Kløvermarkens Forenede Boldklubber, Ledøje Smørum Fodbold, Roskilde KFUM, SB 50 Ishøj, Solrød FC og Taastrup FC.

Men for at være helt ærlig, kan jeg ikke se hvad ovenstående skulle gøre godt for, andet end at disse 12 klubber får et navn og et brand på deres tilhørsforhold til Brøndby IF. F.eks. har FC Nordsjælland 61 såkaldte samarbejdsklubber i deres klubsamarbejde ved navn Fodboldsamarbejde Nordsjælland (FSN). Men igen handler det nok mere om brand end noget andet – spillerne havde også muligheden for at komme på Brøndby IFs ungdomshold for 1 uge eller 2 siden, inden det hed Masterclass og ”lokale talentklubber”…

Brøndby har varmet op til denne lancering i mange, mange uger. Med ansættelsen af Albert Capellas (som jeg forventer bliver et kæmpe aktiv i den klub), tegnede det kun én vej – og det var at stile hele vejen. At gå efter det ypperste, og det må man sige, at de virkeligt har gjort.
Samtidig har man ansat FC Nordsjællands U/15-cheftræner Frank Hjortebjerg, som ansvarlig for Brøndby IFs ditto, mens Søren Weber Juul er flyttet fra Brøndbys U/15 til John Ranums U/17. (Folk i fodboldmiljøet vil vide hvem John er…).
Og der er sikkert endnu flere investeringer på vej af denne karakter. Jeg kan ikke forestillet mig andet.
Dét at man som etableret Superligaklub investerer så store kræfter, og midler, i ansættelsen af de bedste ungdomstrænere, er for mig en rigtig vigtig indikation på, at man har fundet en rigtig vej at gå ned ad. Man ser gang på gang klubber investere i fede anlæg og andre kapacitetsforhold, men man glemmer det vigtigste; trænerne – de der skal formidle klubbens og ledelsens spillefilosofi og de, der skal sørge for at de bedste ungdomsspillere slår igennem på førsteholdet. For det er vel egentligt dét de fleste klubber vil med deres ungdomsarbejde! Brøndby IF er på rette vej.

Jeg er helt overbevist om, at Brøndby IF har været en af de mest moderne klubber gennem 1990- og 00’erne, når man snakker teknologi og anvendelsen heraf i fodboldspillet. Jeg glæder mig derfor til at se, hvilken indvirkning teknologi får i Brøndby Masterclass. Når man investerer så meget i dette projekt, og alle supportleddene til dette projekt i form af personale, faciliteter mm., er det også helt naturligt at gå ned ad denne vej. Jeg er dog overrasket over, at det fylder så meget i deres pressebriefings og nyhedsartikler – men det kan være det igen er et issue omkring branding og marketing.

Jeg har jo selv været i miljøet i nogle år, og det jeg altid har haft det ambivalent med, er uddannelsen ved siden af fodbolduddannelsen – for fodbold, og elitefodbold i særdeleshed er en uddannelse på lige fod med gymnasie osv., som jeg også har forklaret mange gange før! Men min store bekymring har altid været, hvorledes de unge, og deres forældre, stiller sig i forhold til de unges uddannelse, hvis fodboldkarrieren glipper. Har en ung fodboldsspiller trænet hele sin ungdom væk, og glippet skolen på grund af selv samme, og bliver han skadet i en ligegyldig træningskamp, så han ikke kan spille på professionelt niveau, hvad skal han så lave? Han har jo ingen uddannelse at bygge videre på. Men med Brøndby Masterclass tror jeg, vi rammer noget rigtigt – også i denne henseende. Ifølge Brøndby IF selv har man indgået ”et tæt samarbejde” med fem forskellige uddannelsesinstitutioner tæt på Brøndby IFs klubhus. Et såkaldt ”campusområde”… (hvem sagde branding og marketing…?). De fem uddannelsesmuligheder er STX (almen gymnasium + HF), idrætsefterskole til 9. og 10. klassetrin, almindelig folkeskole til 7. og 8. klassetrin, handelsuddannelsen på CPH West samt et uddannelsescenter for 10. klasseselever. Alle placeret i eller omkring Brøndby kommune.
Fodboldspillere, og i særdeleshed elitefodboldspillere, skal have et naturligt afbræk i hverdagen, når alt går op i holdtræning, selvtræning, styrketræning, kost, (mental-)forberedelse til kamp og træning osv. Og her er en helt almindelige uddannelse en rigtig vigtig del af dette. Det skaber et ”led” til den almindelige omgangskreds af venner og bekendte uden for fodboldmiljøet – og det gavner alle spillere på alle alderstrin! Godt set af Kim Vilfort og co.

Hvilken motivation det må være for de unge drenge, at kunne se frem til, hvis de blot kæmper stenhårdt i deres unge år. De kan se frem til den bedste, og mest gennemtænkte (i hvert fald på papiret) talentsatsning i Danmark. Det slår med afstand, dét man har set tidligere, men om hvorvidt der virkeligt kommer et positivt afkast af denne enorme satsning, kan jeg være usikker på.

Man har postet at gigantisk beløb (alt andet lige) i dette initiativ, og er man sikker på bare at få noget positivt ud af dette? Slet, slet ikke. Vi ved allerede nu, at det har kostet et meget stort millionbeløb bare at iværksætte og opstarte dette projekt. Men der skal jo også nogle penge i kassen næste år til den daglige drift, og hvad med næste år og næste år igen? Og er man sikker på, at man har den samme bestyrelse om 3-4-5 år? Og hvad med finansieringen på dette tidspunkt? Dette er blot den økonomiske del af det.

Lad os antage, at på et hold med 18 spillere, i hver årgang fra U/14 og opefter, er der én eller to, der når hele vejen til seniorholdet. I de år, er der 18 spillere der koster klubben utroligt mange penge, og får man én eller to igennem, kan den ene måske sælges for et stort beløb. Gør det investeringen rentabel, at man kan lave ét (måske to afhængigt af andre indkøb) stort salg om året? Jeg kunne godt tvivle. Til gengæld kan jeg godt forestille mig et scenarie, hvor den 4. eller 5. bedste spiller på en årgang tager til en anden Superliga-klub og derfra får en god karriere og måske en dag bliver solgt derfra. Så tjener Brøndby knapt så mange penge, mens klubben spilleren skiftede til høster frugterne af Brøndbys arbejde!

Men sådan er talentudvikling i en sådan branche. Fodboldbranchen er en sindssygt mærkelig størrelse, og er ret unik i denne henseende. Men er der andre måder at drive talentforretning på? Sikkert ikke…

Jeg glæder mig utroligt meget til at se, hvad Brøndby IF får ud af dette, og jeg håber så absolut ikke at projektet lukker om nogle år, på grund af manglende finansiering… For dette projekt sætter standarder – i hvert fald for hvad der er muligt at realisere i talentarbejdet.  

Andre blogindlæg af Martin Dalskov:

02. oktober 2016
25. september 2016
04. september 2016
28. august 2016
21. august 2016
17. juli 2016
10. juli 2016
03. juli 2016
26. juni 2016
19. juni 2016
12. juni 2016
08. maj 2016
01. maj 2016
17. april 2016
10. april 2016
27. marts 2016
20. marts 2016
13. marts 2016
06. marts 2016
28. februar 2016
21. februar 2016
14. februar 2016
07. februar 2016
31. januar 2016
24. januar 2016
17. januar 2016
10. januar 2016
03. januar 2015
20. december 2015
13. december 2015
06. december 2015
29. november 2015
22. november 2015
15. november 2015
08. november 2015
01. november 2015
18. oktober 2015
11. oktober 2015
04. oktober 2015
27. september 2015
13. september 2015
06. september 2015
30. august 2015
23. august 2015
02. august 2015
26. juli 2015
19. juli 2015
12. juli 2015
28. juni 2015
21. juni 2015
14. juni 2015
07. juni 2015
31. maj 2015
25. maj 2015
17. maj 2015
10. maj 2015
03. maj 2015
05. april 2015
29. marts 2015
22. marts 2015
15. marts 2015
08. marts 2015
01. marts 2015
22. februar 2015
15. februar 2015
08. februar 2015
01. februar 2015
18. januar 2015
11. januar 2015
04. januar 2015
14. december 2014
07. december 2014
30. november 2014
23. november 2014
16. november 2014
09. november 2014
02. november 2014
26. oktober 2014
19. oktober 2014
21. september 2014
14. september 2014
07. september 2014
31. august 2014
17. august 2014
10. august 2014
03. august 2014
27. juli 2014
20. juli 2014
13. juli 2014
06. juli 2014
22. juni 2014
15. juni 2014
08. juni 2014
01. juni 2014
25. maj 2014
18. maj 2014
11. maj 2014
13. april 2014
06. april 2014
30. marts 2014
23. marts 2014
16. marts 2014
09. marts 2014
02. marts 2014
23. februar 2014
16. februar 2014
09. februar 2014
02. februar 2014
19. januar 2014
12. januar 2014
05. januar 2014
15. december 2013
08. december 2013
01. december 2013
24. november 2013
17. november 2013
10. november 2013
03. november 2013
27. oktober 2013
20. oktober 2013
13. oktober 2013
06. oktober 2013
29. september 2013
15. september 2013
08. september 2013
01. september 2013
18. august 2013
10. august 2013
28. juli 2013
21. juli 2013
30. juni 2013
23. juni 2013
16. juni 2013
02. juni 2013
26. maj 2013
19. maj 2013
12. maj 2013
05. maj 2013
28. april 2013
21. april 2013
14. april 2013
07. april 2013
31. marts 2013