×

Tak for dit besøg

Vi håber du er glad for hvad vi laver her på Sofabold, samt at du vil give os et like på Facebook som en lille påskønnelse for vores arbejde her på siden.

Hvis du er RIGTIG glad for Sofabold, er du også velkommen til at dele, så andre også kan få glæde af os.

Ligemeget hvad, så påskønner vi dit besøg!

 

Sofabold.dk

Det bedste overblik over LIVE sport på TV.

Hent i App Store Nu på Google Play
Hent i App Store Nu på Google Play

Anmeldelse: Den Hemmelige Fodboldspiller2

Emilie-Marie Fridh, 16. april 2014 klokken 20:18 (Fodbold)

I forbindelse med anmeldelsen af denne bog, blev jeg nødt til at læse den første. En god bog, der fører læseren meget dybere ind i forståelse af spillet, både på og uden for banen. Til den er der et par hurtige ord:

Det er lidt som at læse en krimi, når man lapper alle hemmelighederne fra bogen i sig. Hver gang der nævnes steder eller spillere, sidder man med et indre puslespil i håb om, at man knækker koden til, hvem der har skrevet alle disse sandheder. Det giver en sjov merværdi til bogen. Hvis en af jer en dag knækker den, så vil jeg meget gerne høre det. Jeg har givet op.

Min forståelse for fodboldverden blev meget bedre af at læse bogen. Specielt min forståelse for spillet på banen. Eksempelvis skrives der om, hvorfor boldbesiddelse er vigtig, i fire punkter:

“1. Når et hold har bolden, kan modstanderen ikke score.
2. Modstanderne løber solen sort i forsøget på at få bolden tilbage, og når de endelig får fat i den, er de for udmattede til at stille noget fornuftigt op med den.
3. Holdet, der kontrollerer bolden, kan søge en åbning, ofte ved at trække en spiller væk fra hans position ved at spille bolden hurtigt rundt.
4. At holde fast i bolden er den bedste måde at komme sig på.”

Mit problem med bogen er, at det er svært at holde styr på, hvem der er hvem, når der ikke kommer navne på. I situationer, hvor der nævnes spiller- og trænernavne, er det nemmere at forholde sig til, hvad Den Hemmelige Fodboldspiller prøver at fortælle. Derudover er den et fantastisk indblik i fodboldverdenen.

Det mest væsentlige kapitel for mig i første bog var nr. 3, der handlede om spillernes tilgang til fans. Der er meget at lære for den almene fodboldfan, også de danske, til trods for, at denne er rettet mod dem i Premier League. Noget, der går igen i næste bog, men det vender jeg tilbage til.

 

I den nye bog kommer det hele en smule mere i retrospekt, set i perspektivet af, at Den Hemmelige Fodboldspiller, ifølge ham selv, står til at slutte karrieren. Meget af tiden fortæller han fordele og ulemper ved de forskellige muligheder, fremtiden kan byde på, som f.eks. at blive træner eller manager, når støvlerne skal på hylden.

Derudover er historierne mere personlige, føler jeg, omkring hans forhold til tidligere klubber, kontroverser med bestyrelser, penge i klemme og hvordan fans gør spillerne til skurke, når krisen kradser i klubben. Et citat, der gav min indre fodboldfan dårlig samvittighed, var dette, der er i forbindelse med en mulig konkurs i en klub, hvor Den Hemmelige Fodboldspiller snakker med et par fans. De vil have, at dropper sin løn for at redde klubben, hvilket ville betyde, at han ville gå konkurs.

“Efterhånden som vi snakkede videre, stod det klart, at ham fyren og hans venner repræsenterede den typiske fodboldfan. De fatter ikke det politiske spil i den ballade, der har ophidset gemytterne, og de er fuldstændig ligeglade med spillerne, som det hele handler om, for i deres verden er alle fodboldspillere millionærer.”

Der bliver i bogen også fokuseret på den økonomiske ændring i fodboldens verden, og hvordan Den Hemmelige Fodboldspiller ser fremtiden i det, vi kalder moderne fodbold. Meget interessant indspark i hele debatten, der kører for tiden mellem idealister og realister, hårdt sagt.

Og så er der historien om hans stofmisbrug, hvor han stiller et meget ubehageligt spørgsmål:

“Prøv at komme i tanker om en fodboldstjerne, der har været ude af spillet med en eller anden obskur skade i længere tid, og spørg så dig selv, hvad det i virkeligheden handler om?”

Dæmonerne bliver fundet frem og forklaret, og man får virkelig bagsiden af medaljen i et miljø, der ellers er meget lukket for offentligheden. Interessant, men også ufattelig skræmmende. Det er utroligt.

Den Hemmelige Fodboldspiller 2 er med flere personlige historier, der fortælles af ham, venner og bekendte. Det er beretninger om det hurtige liv, det hårde liv og det vilde liv. Og selvom de er sjove og interessante, så er det mere dybden i refleksionerne over livet i fodboldmiljøet, som jeg er interesseret i. Der var første bog bedre til at vise den side på et mere overordnet plan, mens opfølgeren bliver mere personlig og som en “hvad skal der ske nu i mit liv” for Den Hemmelige Fodboldspiller.

Alt i alt:

For én, der ikke kender meget til underverden i verdens smukkeste spil, har bøgerne været en øjenåbner. En lærerig tur ned i omklædningsrummene, mødelokalerne og træningsbanerne. Hvis man er blot en lille smule fodboldinteresseret, bør man læse dem. De gør en så meget klogere på, hvad der foregår. Ikke kun i Premier League, men i hele fodboldverdenen. Men du kan godt undvære 2’eren.

Den hemmelige fodboldspiller 2 er udgivet af forlaget People'sPress og kan købes nu.

Andre blogindlæg af Emilie-Marie Fridh: