×

Tak for dit besøg

Vi håber du er glad for hvad vi laver her på Sofabold, samt at du vil give os et like på Facebook som en lille påskønnelse for vores arbejde her på siden.

Hvis du er RIGTIG glad for Sofabold, er du også velkommen til at dele, så andre også kan få glæde af os.

Ligemeget hvad, så påskønner vi dit besøg!

 

Sofabold.dk

Det bedste overblik over LIVE sport på TV.

Hent i App Store Nu på Google Play
Hent i App Store Nu på Google Play

ANALYSE: UEFA Champions League 2012/2013

Martin Dalskov, 24. november 2013 klokken 17:33 (Fodbold)

Har du fulgt med her på bloggen gennem det seneste års tid, ved du, at der er langt mellem de mere nørdede emner. Desværre! Men tid er en knap ressource. 

I dag tager jeg revanche! 

Lige som UEFA udgiver UEFA EURO Technical Report efter hvert Europamesterskab, udgiver fodboldmastodonten også sådan en skikkelse efter hver Champions League-sæson. 

(Jeg linker til hele UEFA Champions League Technical Report 2012/2013 til sidst i indlægget).

Uden yderligere introduktion om hvad dette fænomen er, vil jeg henvise til mit tidligere indlæg, netop omkring UEFA EURO Technical Report, og ellers gå i gang med en relativt dybdegående analyse af UEFA Champions League-turneringen 2012/2013. I linket kan I også læse hvad denne Technical Report egentligt er. 

MÅL!!!
Det første emner jeg tager op er det at score mål. Det er vel ret beset dét spillet handler om. 

Aldrig nogensinde før, har der været scoret så mange mål i en ChL-kampagne, som der blev i sæsonen 2012/2013. Her blev der scoret 368 mål i 125 kampe - altså et snit på 2,94 mål pr. kamp. 

Dette er altså det højeste gennemsnit nogensinde. Og dette tal slår den hidtidige rekord fra 2000/2001-sæsonen, hvor der blev scoret 449 mål i 157 kampe - altså et snit på 2,86 mål pr. kamp.

Kigger vi på nedenstående billede, kan vi se fordelingen af de 368 mål, der blev scoret i den forgangende ChL-kampagne. 

Dét jeg ligger rigtig meget mærke til, er antallet og andelen af mål, scoret efter standardsituationer. Her ser vi, at det totale antal mål efter en standardsituation (7-sekundsreglen) er 75. Vi får altså en andel af alle mål, som er scoret efter en standardsituation på 20,38. 

Altså passer fodboldens uskrevne tommelfingerregel om, at hvert trejde mål er scoret på en standardsituation altså ikke. Her er vi under dette niveau. 

 

Derudover kan vi se, at 58 af målene (15,76%) er scoret efter et indlæg, 48 af målene (13,04%) er scoret efter kombinerede afleveringer (spil på 3. mand og simple afleveringer på førsteberøringer) og at der f.eks. er scoret 7 mål (1,90%) på baggrund af en decideret forsvarsfejl. 

Kigger vi på standardsituationerne er UEFA ganske imponerede over vores danske Mikkel Beckmann, da han scorede i Parken på direkte frispark mod Juventus. Her fremhæves det, at han var én af de få, der var i stand til at sparke så elegant til bolden, hvormens han nærmest ikke regnes for ret god til dette (Altså i følge UEFA - dette er deres ord!). Om dette er en ros, eller hvad; det må man selv bedømme. 

Kigger vi på, hvornår målene blev scoret ser fordelingen således ud: 

 

Her ser vi, at den største andel af målene blev scoret i tidsperioden fra det 76. til det 90. minut. Her blev 66 af de 368 mål scoret. Bemærkelsesværdigt er det dog, at der blev scoret hele 22 mål i tillægstiden efter anden halvleg og kun 7 mål i tillægstiden efter første halvleg. Hvem sagde at fodbold ikke handlede om mentale færdigheder? 

Apropros dette - med mentalitet og målscoring - har UEFA lavet følgende opgørelse: Hvilken betydning har det haft, at ét hold har scoret kampens første mål? Resultatet kan ses her:

 

Her kan vi se, at i 2 ud af 3 kampe, hvor ens hold scorer første mål i kampen, så vinder ens hold kampen. Kun i 12% af de kampe, hvor man har scoret første mål, har man tabt kampen. 

Altså er det ikke uden betydning, hvem der scorer første mål (i hvert fald ikke ud fra et “Alt andet lige”-synspunkt). 

Nå, hvordan stod det så til med FC Nordsjælland i Champions League, tænker du nok. Ja, det var i hvert fald ikke ret godt. Faktisk var FC Nordsjælland et dårligst præsterende hold, rent offensivt, ud fra følgende: 

 

Skal vi ikke bare lade den ligge dér? Tallene taler sit tydelige sprog. 

Fysiske præstation og kapacitet
Kigger vi på, hvorledes de enkelte hold og spillere har præsteret i et mere fysiologisk øjemed, finder vi en lidt anden interessant statistik. 

En af de mere let-spiselige siger, at Benfica var dét hold, der forsøgte flest gange med indlæg pr. kamp. Hele 20,83 indlæg forsøgte deres kantspillere sig med i hver kamp. Det er rigtig mange! 

Dét hold, der var mest effektivt, i forhold til, hvor mange succesfulde indlæg holdet havde, var AC Milan. De forsøgte sig i gennemsnit med 15,50 indlæg pr. kamp og de havde en succesrate på 42%. Dog har de ikke været ret effektive bagefter selve indlægget var blevet slået - de scorede kun 9 mål i hele ChL-sæsonen sidste år.

Kigger vi på holdendes løbekapacitet, kan vi hurtigt se at AFC Ajax var det hold, der løb flest metre pr. kamp sidste år. Hollænderne løb hele 122.616 meter pr. kamp - altså godt 122 kilometer pr. kamp fordelt på alle 11 spillere.

Dortmund kommer på “andenpladsen”, med godt 1.000 meter mindre pr. kamp. 

Og her kan vi vidst godt være stolte igen. 

Christian Eriksen var den spiller, der løb flest metre pr. kamp, hvis man ser det som “metre pr. minut” (eller Metres “on the clock”, som UEFA kalder det). Christian Eriksen løb godt 144,79 meter pr. minut i alle hans spilleminutter. 

Lionel Messi ramte gennemsnitsværdien på 76,75 meter pr. minut - har spillestil og løbevillighed noget med hinanden at gøre? Næppe… 

I UEFAs report skriver de flere sider om hændelsen i Parken, hvor Shakhtar Donetsks Luiz Adriano løb ned og scorede i et halv-tomt mål, efter en fair play-situation. Denne hændelse kender vi alle. 

Et modent forsøg på at rode bod… 

Boldbesiddelse
Inden vi slutter dette blogindlæg af, skal vi lige have boldbesiddelsen med ind over. 

Kigger vi på nedenstående statistik er det sjovt at se, at der slet ikke er nogen bemærkelsesværdig korrelation mellem dét at have bolden meget (relativt) og at gå videre fra gruppespillet: 

 

Både Ajax, Machester City, Braga, Montpellier, Chelsea og Zenit Sankt Petersborg havde bolden over halvdelen af tiden i deres respektive kampe, men gik altså ikke videre fra gruppespillet. Dette må nærmest være signifikant!

UEFA nævner faktisk DBUs “Den Røde Tråd” i uddannelsen af spillere og trænere. Der er et helt afsnit om dette, og måden DBU uddanner danske trænere på i forhold til at possession er et vigtigt emne… Og derudover roser UEFA os for at have deciderede angrebstrænere, specialiserede teams omkring holdende indenfor flere forskellige emner. 

Der bliver lagt mærke til DBUs fremragende arbejde. 

Og når vi snakker possession, var Barcelona selvfølgelig det hold med flest succesfulde pasninger. Hele 83% af alle pasninger i ramte en medspiller - i gennemsnit! 

Disciplinær-statistik og Offsides
Der er blevet givet 8.054 advarsler i Champions League siden UEFA startede med at opgøre Technical Report i 1994. 

Denne sæson har været den næsthårdest spillede sæson, hvis man kigger på uddelte advarsler pr. kamp. 

Faktisk er der blevet givet hele 4,38 gule kort pr. kamp i denne sæson - og dette er kun overgået af sidste sæson, hvor der blev uddelt 4,39 advarsler pr. kamp. (Faktisk blev der givet 549 advarsler sidste år, og 548 advarsler i denne sæson!). Hele statistikken kan ses her: 

 

Men er det så i virkeligheden et udtryk for at holdene spiller hårdere, som jeg skrev før? 

UEFA nævner selv nogle væsentlige årsager til denne trendstigning. Rigtig interessant! 

UEFA nævner at i moderne fodbold agerer den forreste spids (eller de to forreste) også første mand i den defensive organisation. Altså er der større tendens til at angriberne også opsamler en advarsel hist og her. 

Derudover skriver UEFA også at i takt med at linjedommerne er blevet dygtigere, og spillet går hurtigere, må det antages at linjedommerne er blevet bedre til at se de små frispark, og at de er blevet bedre til at se de detaljer, der afgør om der skal uddeles en advarsel eller ej. 

Ydermere kan man vel “fremskrive” denne trend, hvis man tager faktummet omkring 5. og 6. dommere med (Eller mållinjedommere, som det retteligt hedder). 

(Derudover skal man huske på, at statistik kun er - ja - statistik. Det er et fremragende redskab til at fremvise trends og tendenser, men der er mange forhold, man ikke altid får med). 

Dét hold, der har været mest bisset har klart været FC Spartak Moskva (18,17 frispark pr. kamp) og i bunden ligger FC Barcelona (9,17). Generelt kan det siges, at de hold, der når længst i turneringen har færre frispark begået pr. kamp, end hold der ryger ud tidligt i turneringen. 

Og omvendt kan man sige, at hold der har bolden meget, har også en markant mindre incitament til at begå frispark - alt andet lige! 

Kigger vi på offside-statistikken kan vi se, at Manchester City er dét hold, der flest gange bliver dømt offside pr. kamp (blå) og omvendt er et af de hold, hvor færrest hold bliver dømt offside pr. kamp (grå). Omvendt kan vi se, at FC Nordsjælland var klart det hold, der flest gange fik modstanderen til at løbe offside! Markant afstand til den næste i rækken; RSC Anderlecht. 

 

Derudover nævner UEFA i deres Technical Report, at Zlatan Ibrahimovic er den spiller der med afstand er blevet dømt offside mest pr. kamp (21)! Og dette blev han også sidste år igen (17). 

(Hvem sagde stor næse…?). 

Og ikke nok med det…
Det som jeg har skrevet her i bloggen, er kun et lille uddrag af den fantastiske opgørelse UEFA har lavet. Der er meget, meget (!), mere at komme efter. 

Holdspecifikke statistikker, opstillinger, afslutninger, afleveringer, berøringer osv. Et eksempel på dette er indsat nedenfor med vores danske kombattanter (Nej, man kan ikke se så meget af det): 

 

Jeg linker til hele UEFA Champions League Technical Report 2012/2013 her

 

Andre blogindlæg af Martin Dalskov:

02. oktober 2016
25. september 2016
04. september 2016
28. august 2016
21. august 2016
17. juli 2016
10. juli 2016
03. juli 2016
26. juni 2016
19. juni 2016
12. juni 2016
08. maj 2016
01. maj 2016
17. april 2016
10. april 2016
27. marts 2016
20. marts 2016
13. marts 2016
06. marts 2016
28. februar 2016
21. februar 2016
14. februar 2016
07. februar 2016
31. januar 2016
24. januar 2016
17. januar 2016
10. januar 2016
03. januar 2015
20. december 2015
13. december 2015
06. december 2015
29. november 2015
22. november 2015
15. november 2015
08. november 2015
01. november 2015
18. oktober 2015
11. oktober 2015
04. oktober 2015
27. september 2015
13. september 2015
06. september 2015
30. august 2015
23. august 2015
02. august 2015
26. juli 2015
19. juli 2015
12. juli 2015
28. juni 2015
21. juni 2015
14. juni 2015
07. juni 2015
31. maj 2015
25. maj 2015
17. maj 2015
10. maj 2015
03. maj 2015
05. april 2015
29. marts 2015
22. marts 2015
15. marts 2015
08. marts 2015
01. marts 2015
22. februar 2015
15. februar 2015
08. februar 2015
01. februar 2015
18. januar 2015
11. januar 2015
04. januar 2015
14. december 2014
07. december 2014
30. november 2014
23. november 2014
16. november 2014
09. november 2014
02. november 2014
26. oktober 2014
19. oktober 2014
21. september 2014
14. september 2014
07. september 2014
31. august 2014
17. august 2014
10. august 2014
03. august 2014
27. juli 2014
20. juli 2014
13. juli 2014
06. juli 2014
22. juni 2014
15. juni 2014
08. juni 2014
01. juni 2014
25. maj 2014
18. maj 2014
11. maj 2014
20. april 2014
13. april 2014
06. april 2014
30. marts 2014
23. marts 2014
16. marts 2014
09. marts 2014
02. marts 2014
23. februar 2014
16. februar 2014
09. februar 2014
02. februar 2014
19. januar 2014
12. januar 2014
05. januar 2014
15. december 2013
08. december 2013
01. december 2013
17. november 2013
10. november 2013
03. november 2013
27. oktober 2013
20. oktober 2013
13. oktober 2013
06. oktober 2013
29. september 2013
15. september 2013
08. september 2013
01. september 2013
18. august 2013
10. august 2013
28. juli 2013
21. juli 2013
30. juni 2013
23. juni 2013
16. juni 2013
02. juni 2013
26. maj 2013
19. maj 2013
12. maj 2013
05. maj 2013
28. april 2013
21. april 2013
14. april 2013
07. april 2013
31. marts 2013